Χρεοκοπία Thomas Cook: Αγωνία για επιχειρηματίες και τουρίστες - Μεγάλη η οικονομική ζημιά

152
Χρεοκοπία Thomas Cook: Αγωνία για επιχειρηματίες και τουρίστες - Μεγάλη η οικονομική ζημιά

Μεγάλη είναι αγωνία για τους επιχειρηματίες και τους τουρίστες μετά την κατάρρευση της Thomas Cook, ενώ τεράστια είναι η οικονομική ζημιά που αφήνει πίσω της η χρεοκοπία του τουριστικού κολοσσού.

Μεταξύ 250 και 500 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να φτάσει η ζημιά από την κατάρρευση της Thomas Cook, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Ο ΣΕΤΕ καταθέτει τις πρώτες βασικές προτάσεις του προς τα υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού, σε μια προσπάθεια να υπάρξει το έλασσον της ανακούφισης στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την παύση λειτουργιών της Thomas Cook.

Μεταξύ των πρώτων άμεσων μέτρων στήριξης που προτείνει ο ΣΕΤΕ είναι η απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ για τα ανείσπρακτα τιμολόγια της Thomas Cook με ημερομηνία εκδόσεως από 1η Μαΐου έως και 22 Σεπτεμβρίου. Αν αυτό δεν είναι εφικτό (ενδεχομένως επειδή ο ΦΠΑ έχει ήδη καταβληθεί), ο ΣΕΤΕ προτείνει να υπάρξει πρόβλεψη της δυνατότητας συμψηφισμού του αντίστοιχου ποσού με τον ΦΠΑ των επόμενων μηνών.

Ακόμα, ο Σύνδεσμος προτείνει την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου διαμονής για τις διανυκτερεύσεις των προερχόμενων από την Thomas Cook ενοίκων των τουριστικών καταλυμάτων για την χρονική περίοδο από 23 Σεπτεμβρίου και μέχρι την αναχώρησή τους από τα τουριστικά καταλύματα.

Επίσης, ο ΣΕΤΕ προτείνει στην κυβέρνηση την ενεργοποίηση για την πτώχευση της Thomas Cook των προβλέψεων που περιλαμβάνονται στην εγκύκλιο με αριθμό (1170/2015 ΠΟΛ) σχετικά με την έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων λόγω πτώχευσης αλλοδαπών τουριστικών πρακτορείων.

Μετρούν ζημιές οι επιχειρηματίες

Πάνω από 50.000 τουρίστες έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας περιμένοντας τον επαναπατρισμό τους.

Την ίδια ώρα, οι Έλληνες επιχειρηματίες στον κλάδο του τουρισμού που συνεργάζονταν με την εταιρεία βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, αφού με την κατάρρευση της Thomas Cook αναμένεται να χάσουν εκατομμύρια ευρώ.

Η αγωνία των τουριστών που βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη εγκλωβισμένοι στη χώρα μας μετά την κατάρρευση της Thomas Cook είναι μεγάλη.

Οι περισσότεροι ενημερώθηκαν σήμερα το πρωί για την χρεοκοπία του κολοσσού από τις ενημερωτικές ιστοσελίδες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν πίστευαν αυτά που διάβαζαν και άκουγαν.

Ο πρόεδρος των Ξενοδόχων στην Κέρκυρα, Μπάμπης Βούλγαρης, έκανε λόγο για «τσουνάμι» μετά την κατάρρευση της εταιρείας, ενώ ανέφερε ότι στο νησί βρίσκονται 3000 τουρίστες.

Ο Μπάμπης Βούλγαρης, μιλώντας στο Corfutvnews, επεσήμανε ότι με τα πρώτα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους περίπου 3.000 τουρίστες βρίσκονται στο νησί αυτή την στιγμή, ενώ οι εξελίξεις αναφορικά με την αναχώρηση τους αναμένονται από ώρα σε ώρα.

Ο πρόεδρος των Ξενοδόχων της Κέρκυρα έκανε λόγο για «τσουνάμι» στον τουρισμό μετά από αυτή την δυσάρεστη εξέλιξη και πλέον αναμένεται να αλλάξει όλο το σκηνικό του τουρισμού.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανώλης Τσακαλάκης, υπολόγισε ότι τα χρήματα τα οποία θα χαθούν για όλο το νησί είναι μεταξύ 80 και 100 εκατομμυρίων. Σε ό,τι αφορά το Ρέθυμνο, οι αρμόδιοι βρίσκονται στο στάδιο της συλλογής των υπολοίπων στις καρτέλες χρέωσης και των καταμετρήσεων του κόστους των γκρουπ και μία πρώτη εκτίμηση -όπως ανέφερε- είναι ότι για το Ρέθυμνο το πoσό αφορά γύρω στα 15 εκατομμύρια, τα οποία όμως θα πληρώσει ασφαλιστική εταιρεία  ταξιδίων.

Η ίδια εταιρεία, όπως είπε ο Μανώλης Τσακαλάκης, έχει αναλάβει την ομαλή διακίνηση των πελατών της Thomas Cook και θα ορίσει σήμερα ή μέχρι αύριο ποιος tour operator θα αναλάβει να επαναπατρίσει τους τουρίστες και να πληρωθούν βέβαια και οι υποχρεώσεις της εταιρείας.

Ο Μανώλης Τσακαλάκης εξήγησε πως οι αποζημιώσεις αφορούν το διάστημα από τη μέρα που έκλεισε ο ταξιδιωτικός οργανισμός μέχρι και να ολοκληρωθούν τα τουριστικά πακέτα στο τέλος Οκτωβρίου, τα οποία τελικά θα συνεχιστούν και είναι εκείνα που έχουν ασφαλιστεί.

Τα μη ασφαλισμένα τουριστικά πακέτα θα ακυρωθούν, κάτι που επηρεάσει όλη την Κρήτη. Οι πελάτες, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν τα προγραμματισμένα τους ταξίδια για Κρήτη μέσω των ασφαλισμένων τουριστικών πακέτων θα βρεθούν και στο Ρέθυμνο και οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων που θα διαμείνουν θα πληρωθούν κανονικά.

Δυστυχώς όπως είπε ο πρόεδρος Ξενοδόχων Ρεθύμνου, οι ισολογισμοί της Thomas Cook θα κλείσουν μετά τις 30 Σεπτεμβρίου οπότε οι ξενοδόχοι τα χρήματα, τα οποία θα πρέπει να λάβουν ως αποζημίωση για τα τουριστικά πακέτα, θα τα λάβουν πολύ αργότερα.

Ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο: «Η ανησυχία είναι μεγάλη, γιατί η Thomas Cook είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία και ένα μεγάλο ποσοστό του τουρισμού στην Κρήτη έχει συνεργασία μαζί της. Είμαστε αισιόδοξοι και βλέπουμε μισογεμάτο το ποτήρι, ελπίζοντας οτι δεν θα επέλθει τα απευκταίο».

Πάντως, ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, σε ότι αφορά τη μετακίνηση επισκεπτών που βρίσκονται στην Κρήτη, εφόσον οι εξελίξεις δεν είναι θετικές, σημείωσε: «Υπάρχουν πολλοί τουρίστες αυτή τη στιγμή στην Κρήτη που έχουν έρθει με πακέτα μέσω της εταιρείας. Προφανώς και υπάρχει ανησυχία, πλην όμως υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες. Ασφαλιστικές εταιρείες που θα αναλάβουν την επιστροφή των επισκεπτών μας. Το ίδιο νομίζω και για όσους έχουν κλείσει να έρθουν το επόμενο διάστημα».

«Μιλάμε για ένα παγκόσμο γεγονός  η χρεοκοπία της συγκεκριμένης εταιρείας, φυσικά και θα πλήξει την αγορά της Κρήτης. Το μεγαλύτερο θέμα βρισκετε στην ανατολική Κρήτη καθώς οι τουρίστες σε εκείνη την περιοχή προέρχονται από την Βρεταννία ενώ στα Χανιά έχουμε την θυγατρική της Σκανδιναβίας και θα υποστούμε λιγότερο τις συνέπειες.

Το βασικό θέμα είναι το πως θα πρέπει να διεκπεραιωθεί σωστά η επιστροφή των τουριστών και το άλλο θέμα είναι τα υπολείμματα που θα αφήσει αυτή χρεοκοπία καθώς ακόμα είναι αρχή και δεν μπορούμε να ξέρουμε πολλά. Ακόμα είναι νωρίς και δεν ξέρουμε τι οικονομικό πλήγμα θα έχει στους ξενοδόχους καθώς θα υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις. Αυτην την περιοδο στην Κρήτη έχουμε από την Thomas Cook, περιπου στις 20.000 τουρίστες», επισημαίνει ο Αντώνης Γελασάκης, πρόεδρος ιδιοκτητών τουριστικών πρακτορείων Χανίων.

Ο «χάρτης» των εγκλωβισμένων τουριστών

Ο βρετανικός ταξιδιωτικός όμιλος Thomas Cook, που διαχειρίζεται ξενοδοχεία, θέρετρα και αεροπορικές εταιρίες, μεταφέροντας 19 εκατομμύρια ανθρώπους τον χρόνο σε 16 διαφορετικές χώρες, κατέρρευσε.

Αυτή τη στιγμή έχει 600.000 ταξιδιώτες σε διάφορες χώρες του κόσμου, με αποτέλεσμα κυβερνήσεις και ασφαλιστικές εταιρίες να συντονίζουν μια τεράστια επιχείρηση για να επιστρέψουν οι άνθρωποι αυτοί στις πατρίδες τους.

Βρετανία

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας (CAA) και η κυβέρνηση έχουν έναν στόλο αεροσκαφών έτοιμο να ξεκινήσει να μεταφέρει πίσω πάνω από 150.000 Βρετανούς ταξιδιώτες που βρίσκονται στο εξωτερικό μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Γαλλία

Ο γαλλικός οργανισμός Entreprises de Voyage ανακοίνωσε ότι η χρεοκοπία της Thomas Cook μπορεί να επηρεάσει περίπου 10.000 Γάλλους τουρίστες.

Νορβηγία

Η νορβηγική θυγατρική Ving ανέφερε σε ανακοίνωση ότι αυτή στιγμή υπάρχουν 8.685 Νορβηγοί στα πακέτα της. Το Νορβηγικό Ταμείο Εγγύησης Ταξιδιών, που διαχειρίζεται ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα το οποίο είναι υποχρεωτικό για τα ταξιδιωτικά γραφεία, εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι θα διασφαλίσει τον επαναπατρισμό όσων επιβατών ταξιδεύουν με τη νορβηγική μονάδα της Thomas Cook.

Δανία

Η δανέζικη θυγατρική Spies ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωση Τύπου ότι κανένα από τα αεροσκάφη της δεν θα απογειωθεί και ότι περίπου 1.400 ταξιδιώτες επηρεάζονται.

Γερμανία

Η αεροπορική εταιρία της Thomas Cook, η Condor, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις πτητικές της δραστηριότητες παρά την πτώχευση της μητρικής της. «Η Condor ... συνεχίζει τις δραστηριότητες», ανέφερε σε ανακοίνωησε η γερμανική αεροπορική εταιρία.

Η Thomas Cook είπε ότι υπάρχουν περίπου 140.000 παραθεριστές που ταξιδεύουν αυτή τη στιγμή με τις γερμανικές της μονάδες.

Ρωσία

Η ρωσική θυγατρική ταξιδιωτική εταιρία Intourist ανέφερε ότι η κατάρρευση της Thomas Cook δεν θα έχει αντίκτυπο σε πελάτες, δήλωσε ο Ρώσος διευθύνων σύμβουλος Σεργκέι Τόλτσιν στο Interfax.

Ολλανδία

Η ολλανδική μονάδα της Thomas Cook συνέχιζε να λειτουργεί σήμερα το πρωί.

Φινλανδία

Η μονάδα της Thomas Cook, η Oy Tjäreborg, ανακοίνωσε ότι έχει συνολικά 2.884 επιβάτες που ταξιδεύουν αυτή τη στιγμή. «Αυτή τη στιγμή κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κανονίσουμε πτήσεις επιστροφής για τους επιβάτες και θα δώσουμε περισσότερες πληροφορίες κατά τη διάρκεια της ημέρας», ανέφερε η εταιρία στην ιστοσελίδα της.

Σουηδία

Η σουηδική μονάδα Ving ανέφερε ότι ο αριθμός των Σουηδών επιβατών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό ανέρχεται σε 16.956. «Εργαζόμαστε εντατικά για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι ταξιδιώτες που επηρεάζονται θα πετάξουν πίσω στην πατρίδα με όσο το δυνατόν μικρότερη αναταραχή», ανέφερε η εταιρία στην ιστοσελίδα της.

Πολωνία

Η πολωνική μονάδα Neckermann ανακοίνωσε ότι η οικονομική της κατάσταση είναι σταθερή και ότι συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, με τους ταξιδιώτες να μην επηρεάζονται από τις εξελίξεις.

Ισπανία

Η ισπανική εταιρία διαχείρισης αεροδρομίων Aena ανακοίνωσε ότι στα ισπανικά αεροδρόμια ακυρώθηκαν 46 πτήσεις που πραγματοποιεί η Thomas Cook. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, περίπου 25.000 με 30.000 επηρεάζονται στις Κανάριες νήσους.

Τουρκία

Το τουρκικό υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε ότι θα παράσχει στήριξη στις εγχώριες επιχειρήσεις που επηρεάζονται από την κατάρρευση της Thomas Cook. Ο επικεφαλής της ομοσπονδίας ξενοδόχων δήλωσε ότι στη χώρα βρίσκονται περίπου 45.000 τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.

Γιατί κατέρρευσε η Thomas Cook

Η Thomas Cook, μία εταιρεία 178 ετών, έπεσε θύμα μιας αποτυχημένης συγχώνευσης, της αβεβαιότητας του Brexit και της στροφής των ταξιδιωτών στο διαδίκτυο.

Μάλιστα, την κρίσιμη στιγμή, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον αρνήθηκε να της πετάξει ένα σωσίβιο σωτηρίας.

Η ιστορία της Thomas Cook ξεκινά το 1841, όταν ένας πρώην ιεροκήρυκας από το Ντερμπισάιρ διοργανώνει μία εκδρομή με τρένο, ώστε εκείνος και περίπου 500 ομοϊδεάτες του να λάβουν μέρος σε μία συνάντηση του δημοφιλούς την εποχή εκείνη, κινήματος της εγκράτειας.

Κάπως έτσι, ο Τόμας Κουκ, που την εποχή εκείνη εργαζόταν ως επιπλοποιός, έκανε το πρώτο βήμα για να μείνει γνωστός ως ο πατέρας του σύγχρονου τουρισμού.

Όσο για την αρχή του τέλους της τουριστικής αυτοκρατορίας που μέχρι και σήμερα έφερε το όνομά του, αυτή θα πρέπει να αναζητηθεί κάπου στο 2007.

Είναι η εποχή που οι ταξιδιώτες στρέφονται όλο και περισσότερο στο ίντερνετ, αφού οι low cost αεροπορικές εταιρείες όπως η EasyJet και η Ryanair και οι πλατφόρμες βραχυπρόθεσμων μισθώσεων όπως το Aibnb αλλάζουν για πάντα τη βιομηχανία του τουρισμού.

Σε μία προσπάθεια, να γίνει ανταγωνιστική στη νέα εποχή, η Thomas Cook συγχωνεύεται με την MyTravel, σε ένα deal που υποτίθεται ότι θα δημιουργήσει έναν ευρωπαϊκό γίγαντα του τουρισμού.

Όμως, το deal με τη MyTravel αποδεικνύεται μοιραίο. Η Thomas Cook φορτώνεται με χρέη, αλλά συνεχίζει να ακολουθεί το ίδιο, ξεπερασμένο μοντέλο. Μέχρι και τη στιγμή της κατάρρευσής της, η εταιρεία λειτουργούσε περίπου 560 υποκαταστήματα, την ώρα που οι έρευνες δείχνουν ότι μόλις ένας στους επτά Βρετανούς επισκέπτονται ένα τουριστικό γραφείο προκειμένου να κλείσουν τις διακοπές τους.

Και φέτος το καλοκαίρι, η αβεβαιότητα του Brexit οδήγησε πολλούς Βρετανούς να αναβάλουν τα σχέδιά τους για διακοπές.

Η Thomas Cook βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού εδώ και χρόνια.  Το 2011 είχε επιβιώσει μόνο έπειτα από μία επείγουσα ένεση ρευστού, ενώ το 2015, η πώληση ποσοστού της στην κινεζική Fosun (που ήδη είχε εξαγοράσει το Club Med και το Cirque de Soleil) παρουσιάστηκε σαν μια σωτήρια λύση.

Φέτος τον Αύγουστο δόθηκε στη δημοσιότητα ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης, που προέβλεπε μία νέα ένεση ρευστού ύψους 450 εκατομμυρίων στερλινών από τα η Fosun, εφόσον οι τράπεζες διέγραφαν χρέη 1,7 δισ. στερλινών και οι υπόλοιποι μέτοχοι έχαναν τα χρήματά τους.

Αυτό το deal κατέρρευσε το Σαββατοκύριακο, όταν οι πιστώτριες τράπεζες ζήτησαν 200 εκατομμύρια στερλίνες, χρήματα τα οποία η Thomas Cook δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει.

Επικαλούμενος τον λεγόμενο «ηθικό κίνδυνο», ο Μπόρις Τζόνσον αρνήθηκε να παρέμβει με ένα κρατικό πρόγραμμα διάσωσης.