Χρηματιστήριο: Κατέρρευσαν οι μετοχές των τραπεζών λόγω MSCI

9
«Bουτιά» στο Χρηματιστήριο

Στο «κόκκινο» οδήγησαν το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών οι αρνητικές εκπλήξεις που έκρυβε η αναθεώρηση του δείκτη MSCI.

Η απόφαση διαγραφής τριών εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζικών μετοχών από το δείκτη MSCI Standard Greece και τον υποβιβασμό στον MSCI Small Cap “βούλιαξε” το Χρηματιστήριο.

Με μια αναθεώρηση η οποία είναι κατανοητή μόνο στους ειδικούς του MSCI, τρεις ελληνικές τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Πειραιώς) βρέθηκαν εκτός του Δείκτη του ΜSCI με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές εκροές.

Στις τρεις τράπεζες διακινήθηκαν συνολικές συναλλαγές ύψους 32,6 εκατομμύριων ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων ήταν πωλήσεις απο επενδυτές αναδυόμενων αγορών.

Η απόφαση του MCSI αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις 30 Νοεμβρίου, ωστόσο δεν είναι τόσο αρνητική όσο φαντάζει.

Όταν θα σταματήσουν οι εκροές από τους επενδυτές που επένδυαν στις τρεις αυτές μετοχές του MSCI, οι τρεις τράπεζες πλέον δεν θα επηρεάζονται από τις κινήσεις των αναδυόμενων αγορών.

Όταν υπάρχει πτώση στις αναδυόμενες αγορές, οι πιέσεις δεν θα είναι τόσο μεγάλες σ' αυτές τις τραπεζικές μετοχές καθώς θα βρίσκονται εκτός MSCI.

Όταν οι τράπεζες αυξήσουν δε την κεφαλαιοποίηση τους θα προσελκύσουν πάλι τους επενδυτές των αναδυόμενων αγορών και θα επανέλθουν στους Δείκτες.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 634,64 μονάδες καταγράφοντας πτώση 1,45%.

Βουτιά 13,20% για την Εθνική Τράπεζα στα 1,21 ευρώ με 17,5 εκατομμύρια ευρώ συναλλαγές. Με πτώση 9,84% έκλεισε η Eurobank στα 0,55 ευρώ και 10,7 εκατ. ευρώ συναλλαγές.

Με πτώση 6,21% η Τράπεζα Πειραιώς στα 1,042 ευρώ και 4,4 εκατ. ευρώ συνολικές συναλλαγές.

Με πτώση 2,96% η μετοχή της Alpha Βank και συναλλαγές 5,8 εκατ. ευρώ.

Οριακά κέρδη για τον ΟΤΕ στα 10,20 ευρώ. Οριακή η πτώση 0,22% για την ΔΕΗ στα 1,386 ευρώ.

Οι συνολικές συναλλαγές ανήλθαν στα 56,2 εκατομμύρια ευρώ.