Χρηστίδης: «Χρειάζεται σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών»

82
Χρηστίδης: «Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εκφράσει την Προοδευτική Παράταξη»

Στην μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί αλλά και γενικότερα στις τουρκικές προκλήσεις αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης.

Το στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής μίλησε για τις προκλήσεις των Τούρκων στον τηλεοπτικό σταθμό Μega και στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» με τους δημοσιογράφους Νίκο Φιλιππίδη και Μπάγια Αντωνοπούλου.

Αναλυτικά, ο Παύλος Χρηστίδης ανέφερε:

«Τα ζητήματα με την Τουρκία είναι ανοιχτά και σε κρίσιμη καμπή. Το θέμα με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί είναι ένα θέμα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, οικουμενικό. Η πράξη αυτή του κ. Ερντογαν προσβάλει βάναυσα τον παγκόσμιο πολιτισμό και πρέπει να αντιμετωπιστεί με κυρώσεις και άμεσα μέτρα.

Χρειάζονται πράξεις εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας  απέναντι σε μια πράξη βέβηλη, προσβλητική που έχει βάθος και στρατηγική περαιτέρω πρόκλησης.

Ακούω ακόμη και σήμερα κάποιους να λένε πως ο κ. Ερντογάν το κάνει αυτό μόνο για εσωτερικούς λόγους, τουρκικές εκλογές και για να αποπροσανατολίσει την τούρκικη κοινή γνώμη από τα προβλήματα της καταρρέουσας τουρκικής οικονομίας. Η άποψη μας είναι διαφορετική.

Χρειάζεται σθεναρή αντίδραση απέναντι στην Τουρκία με εθνικό πρόσημο και εθνική γραμμή. Είναι αναγκαία η έντονη ενεργητική διπλωματία σε διεθνές επίπεδο γιατί ζούμε μια περίοδο πολύ ρευστή λόγω των επικείμενων εκλογών στις ΗΠΑ , την κατάσταση στη Ρωσία.

Δυστυχώς η Ελλάδα  τα τελευταία 10 χρόνια βούλιαξε στην εσωστρέφεια, έμπλεξε με τα εσωτερικά της ζητήματα και την οικονομική κρίση και αφήσαμε πίσω φλέγοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας. 

Εμείς έχουμε βάλει πολλές φορές τα ζητήματα της εθνικής συνεννόησης ψηλά στην πολιτική μας ατζέντα. Κρίνουμε ότι είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρξει μια αναλυτική συζήτηση ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς έτσι ώστε και συμβολικά να υπάρχει μια επικαιροποίηση όλων των κόκκινων γραμμών και εθνικών μας αρχών.

Εμείς είμασταν στο Καστελόριζο πριν από ένα μήνα. Είδαμε και συζητήσαμε με τους περήφανους ακρίτες μας, με ηθικό ακμαιότατο, για όλα τα παραπάνω με σεβασμό και προσήλωση.  

Ο παντουρκισμός και η επιθετική τουρκική στρατηγική είναι δηλωμένη εδώ και χρόνια και εξελίσσεται σταθερά. Η ουσία του ζητήματος όμως είναι τι κάνουμε εμείς ως Ελλάδα.

Δυστυχώς πολλές φορές η Ελλάδα δεν συνεννοείται στο εσωτερικό της μέτωπο και αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει, έχουμε ζητήσει επανειλημμένα τη σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Η μυστική διπλωματία του κ. Μητσοτάκη, όταν ο κ. Τσαβούσογλου και ο κ. Ερντογάν έχουν την δική τους στρατηγική και ατζέντα, είναι επικίνδυνη και ανεύθυνη».