Χρήστος Ασπιώτης: Το λιβάνισμα στον Μητσοτάκη δεν κρύβει το αντιεργατικό του πρόσωπο

227

Την αισιοδοξία του για την πορεία του Κινήματος Αλλαγής εκφράζει ο Συντονιστής Οργανώσεων Εργαζομένων Χρήστος Ασπιώτης, επισημαίνοντας ότι  η χώρα χρειάζεται ξανά μια σοβαρή κυβερνώσα προοδευτική δύναμη.

Τονίζει ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι αποφασισμένο να διεκδικήσει θετικά μέτρα για τους εργαζόμενους με προτάσεις που θα διασφαλίζουν τη συμμετοχή τους στο μέρισμα της επιδιωκόμενης ανάπτυξης, ενώ ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για βαθιά συντηρητική ατζέντα που έχει ήδη ξεδιπλωθεί στην οικονομία, στο κοινωνικό κράτος, στη δημόσια ασφάλεια, στο περιβάλλον.

Συνέντευξη στον Χρήστο Δ. Δρούζια

Έχετε αναλάβει τη θέση του Συντονιστή Οργανώσεων Εργαζομένων του Κινήματος Αλλαγής. Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει και ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Διαχρονικά, ο κόσμος της εργασίας ενώνεται με τα σοσιαλδημοκρατικά/εργατικά κόμματα τόσο με ιστορικούς δεσμούς όσο και με δεσμούς πολιτικής ουσίας. Η σχέση αυτή αποτέλεσε πυλώνα για την κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ στη Μεταπολίτευση, αλλά στη δεκαετία της κρίσης τραυματίστηκε από τον δογματισμό των μνημονίων και τις πολιτικές που επιβλήθηκαν.

Όμως, οι παρατάξεις μας στα ζωντανά κύτταρα των συνδικαλιστικών χώρων κατάφεραν μέσα από την αυτόνομη έκφρασή τους και την καθημερινή τους δράση να διατηρήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους εργαζόμενους, γεγονός που αποτυπώνεται μέχρι και σήμερα από τα υψηλά εκλογικά τους ποσοστά.

Ο στόχος μας, επομένως, στο Κίνημα Αλλαγής είναι να επανασυνδεθούμε με αυτό το υπαρκτό και μαζικό κομμάτι της κοινωνικής μας βάσης, να ξαναχτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης, να εκπροσωπήσουμε εκ νέου τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και να αναδείξουμε ξανά τον πολιτικό μας χώρο σε μια πρωταγωνιστική προοδευτική δύναμη.

Το Κίνημα Αλλαγής, όπως τονίζει σε κάθε της ομιλία η Πρόεδρος Φώφη Γεννηματά, είναι αποφασισμένο να διεκδικήσει θετικά μέτρα για τους εργαζόμενους με προτάσεις που θα διασφαλίζουν τη συμμετοχή τους στο μέρισμα της επιδιωκόμενης ανάπτυξης. Από την άλλη, αντιτασσόμαστε στις πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης που μετατρέπουν την Ελλάδα σε χώρα φθηνής και απαξιωμένης εργασίας, παράγοντας ουσιαστική προγραμματική αντιπολίτευση.

Γι' αυτό και δημιουργούμε ενεργά δίκτυα και κομματικές οργανώσεις εργαζομένων, ώστε -μέσα από την αλληλοτροφοδότηση πληροφόρησης- να στηρίξουμε αυτή την κεντρική πολιτική μας επιλογή «μέσα και έξω από τη Βουλή».

Είστε ικανοποιημένος με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα η δομή του συνδικαλιστικού κινήματος; Αν όχι, τι πρέπει κατά τη γνώμη σας να αλλάξει;

Θέλουμε δίκτυα και οργανώσεις εργαζομένων που να μπορούν να απευθύνονται στην κοινωνία και στις ανάγκες της, στους νέους ανθρώπους, στους πολύ χαμηλόμισθους, στους απογοητευμένους, στους αποκλεισμένους, σε αυτούς που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν και θέλουμε να φέρουμε πίσω. Η σχέση συνδικάτων και κοινωνίας πρέπει να είναι δυναμική και να υπάρχει ανοιχτότητα.

Το βλέμμα πρέπει να είναι στραμμένο στη σύγχρονη εποχή αλλά και στις προκλήσεις του μέλλοντος. Στην εποχή της ψηφιοποίησης και της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης πρέπει η τεχνολογική πρόοδος να μετουσιωθεί σε μια δίκαιη ανταμοιβή και αναδιανομή της αναμενόμενης αυξημένης παραγωγικότητας.

Αφού κατανοήσουμε τις σαρωτικές τεχνολογικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, οφείλουμε να υπερασπιστούμε τα νέα εργασιακά δικαιώματα, π.χ. τη μείωση του χρόνου εργασίας ή το δικαίωμα στην αποσύνδεση. Αφού αναγνωρίσουμε ότι οι δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης και της τεχνολογικής αλλαγής παράγουν ανισότητες, οφείλουμε να μπορούμε να παρεμβαίνουμε για να διορθώνουμε τις αποτυχίες των αγορών και να απλώνουμε αποφασιστικά δίχτυ προστασίας στους πιο αδύναμους.

Η πραγματική προοδευτική διεκδίκηση για τα συνδικάτα σήμερα συνδέει τη Δημοκρατία με την ανάπτυξη, την ποιοτική εργασία και τις ευκαιρίες για ανοδική κοινωνική κινητικότητα με την επένδυση στον ανθρώπινο παράγοντα και στη γνώση, στην καινοτομία και στην έρευνα.

Πώς βλέπετε την πορεία του Κινήματος στο άμεσο μέλλον; Εκτιμάτε ότι θα αποδώσει καρπούς η στρατηγική της αυτόνομης πορείας;

Είμαι αισιόδοξος. Είμαστε δυνατοί και αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με αυτοπεποίθηση στον δικό μας αυτόνομο δρόμο. Οποιαδήποτε μελλοντική κυβερνητική συνεργασία προϋποθέτει ξεκάθαρες, προοδευτικές, προγραμματικές συμφωνίες, όπως έχουμε αποφασίσει. Η χώρα χρειάζεται ξανά μια σοβαρή κυβερνώσα προοδευτική δύναμη.

Σε μια κοινωνία που διχάστηκε και διαλύθηκε στα χρόνια της κρίσης, η Κεντροαριστερά και η Σοσιαλδημοκρατία την οποία εμείς εκφράζουμε έχει ρόλο και θέση στην πρωτοπορία του πολιτικού συστήματος, καθώς έχει χρέος να δημιουργήσει ένα νέο συλλογικό αφήγημα όπου χωράνε όλοι, τόσο τα πιο δυναμικά στρώματα όσο και τα πιο αδύναμα. Όπως το ΠΑΣΟΚ έπραξε στα χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση, είναι αντίστοιχα δική μας ευθύνη να επανασυνθέσουμε την κοινωνία.

Με την πολιτική και οργανωτική δουλειά που έχουμε ήδη ξεκινήσει σε γειτονιές, συλλογικότητες, οργανώσεις και συνδικάτα, το Κίνημα Αλλαγής γίνεται ο μπροστάρης της επιστροφής της Πολιτικής.

Συμπληρώθηκαν έξι μήνες κυβέρνησης Μητσοτάκη. Πώς κρίνετε την πορεία της και πού επικεντρώνετε την κριτική σας;

Η επικοινωνιακή διαχείριση και το καθημερινό λιβάνισμα στον κ. Μητσοτάκη από τα media δεν μπορεί να κρύψει το περιεχόμενο της πολιτικής του. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει βαθιά συντηρητική ατζέντα που έχει ήδη ξεδιπλωθεί στην οικονομία, στο κοινωνικό κράτος, στη δημόσια ασφάλεια, στο περιβάλλον.

Ειδικότερα, για τους εργαζόμενους έχουμε ήδη απολύσεις χωρίς αιτιολόγηση, επιβράβευση της εργοδοτικής ασυδοσίας, καταστρατήγηση, υποβάθμιση και επιλεκτική εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων με εύνοια στον αθέμιτο ανταγωνισμό, απαξίωση του θεσμού της διαιτησίας, διάλυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

Κόντρα στην κοινωνική πόλωση που επιδιώκει η Κυβέρνηση, το Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει να παράγει πολιτική και να ασκεί μαχητική και προγραμματική αντιπολίτευση, που δεν περιορίζεται σε «κούφια» λόγια άρνησης, αλλά συνοδεύεται από συγκεκριμένες προτάσεις για προοδευτικές λύσεις.

*Δημοσιεύτηκε στο Καρφί του Σαββατοκύριακου