Χριστούγεννα στο σπίτι: Τι θα είναι κλειστό και τι ανοιχτό - Τι θα ισχύσει με την απαγόρευση κυκλοφορίας

290
Χριστούγεννα στο σπίτι: Τι θα είναι κλειστό και τι ανοιχτό - Τι θα ισχύσει με απαγόρευση κυκλοφορίας

Διαφορετικά θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα σε σχέση με τα προηγούμενα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Κυβέρνηση αναμένει τις εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων τις επόμενες ημέρες για να λάβει τις αποφάσεις της μέχρι το τέλος της εβδομάδας και να προχωρήσει στις ανακοινώσεις για τον «οδικό χάρτη» των γιορτών.

Όπως και να έχει κάποιες επιχειρήσεις και κάποιοι κλάδοι θα μείνουν κλειστοί μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, κλειστά θα μείνουν έως τότε τα σχολεία, η εστίαση, η ψυχαγωγία, η νυχτερινή διασκέδαση, τα χιονοδρομικά κέντρα, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, τα γυμναστήρια και τα δικαστήρια.

Η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό και οι εξαιρέσεις

Σχετικά τις μετακινήσεις στις γιορτές, παρατείνεται η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό. Παράλληλα, θα παραμείνει σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα, καθώς και η απαγόρευση συναθροίσεων.

Ωστόσο, εξαίρεση στην μετακίνηση προς άλλους νομούς, όπως τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα δοθεί για εργαζόμενους σε άλλες περιφέρειες από τον τόπο κατοικίας τους και φοιτητές που θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν με τις οικογένειές τους τα Χριστούγεννα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για την απαγόρευση κυκλοφορίας την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Πώς θα γίνουν οι μετακινήσεις στα καταστήματα

Από εκεί και πέρα, ο Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε χθες ότι η αποστολή SMS θα εξακολουθήσει να είναι σε ισχύ και μετά την απελευθέρωση του λιανεμπορίου, αναφέροντας πως θα επιτρέπεται η μετακίνηση των πολιτών γι' αυτόν τον λόγο από δήμο σε δήμο, εντός του νομού που κατοικούν.

Χριστούγεννα με 9 άτομα στο σπίτι

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι τα Χριστούγεννα θα επιτρέπονται επισκέψεις στο σπίτι, προκειμένου να μην γιορτάζουν μόνοι τους οι πολίτες.
Θα μπορούν να περάσουν μαζί μάξιμουμ εννιά άτομα τις γιορτές σε ένα σπίτι, καθώς θα επιτραπεί να είναι μαζί δύο οικογένειες κατ΄ εξαίρεση την ημέρα αυτή.

Το λιανεμπόριο

Η Κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά την ανάγκη που υπάρχει στο λιανεμπόριο να λειτουργήσει στις γιορτές των Χριστουγέννων. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός θα περιμένει να δει τα επιδημιολογικά αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα, αλλά και τις προτάσεις των ειδικών, για να πάρει τις αποφάσεις του σχετικά με το πότε και αν θα γίνει τελικά το άνοιγμα στο λιανεμπόριο.

Στόχος είναι μετά το άνοιγμα στα καταστήματα με εποχικά είδη, να ανοίξουν και καταστήματα παιχνιδιών, ανθοπωλεία και κομμωτήρια, καθώς οι συγκεκριμένοι κλάδοι στην περίοδο των γιορτών έχουν αυξημένη ζήτηση.

Ανοιχτό παραμένει το τι θα γίνει με το υπόλοιπο λιανεμπόριο. Ωστόσο, λοιμωξιολόγοι, εκφράζουν τις ενστάσεις τους για ένα συνολικό άνοιγμα του λιανεμπορίου, τονίζοντας πως θα ήταν μία λάθος κίνηση την δεδομένη στιγμή.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, από την κυβέρνηση τονίζουν πως αν ανοίξει το λιανεμπόριο, θα υπάρχουν αναπροσαρμογές στα μέτρα ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Αν ανοίξει το λιανεμπόριο, θα χρειαστεί να γίνει προσαρμογή στο ωράριο νυχτερινής κυκλοφορίας.

Οι εκκλησίες

Προβληματισμός υπάρχει και για το άνοιγμα των εκκλησιών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο, συζητώντας το ενδεχόμενο ανοίγματος των εκκλησιών τις ημέρες των εορτών. Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.