Χριστούγεννα χωρίς νυχτερινή διασκέδαση και ρεβεγιόν- Πότε θα ανοίξουν κομμωτήρια και εποχικά καταστήματα

156
Lockdown: Χριστούγεννα χωρίς νυχτερινή διασκέδαση και ρεβεγιόν- Πότε θα ανοίξουν κομμωτήρια και εποχικά καταστήματα

Μεγάλη ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 2.186 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 89 θανάτους, ενώ οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 613.

Η Κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει νέα παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου. Την ανακοίνωση αναμένεται να κάνει αύριο, Παρασκευή, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση σχεδιάζει χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού, η οποία αναμένεται να είναι σταδιακή και αργή.

Σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός θα κάνει ανακοινώσεις για τα επόμενα βήματα. Όμως, πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως οι ανακοινώσεις αυτές αναβληθούν και δεν γίνουν αύριο αλλά μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Πάντως, ο «οδικός χάρτης» για την επανεκκίνηση της οικονομίας δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα. Σήμερα τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής έχουν άλλη μία σύσκεψη όπου θα αναλυθούν όλα τα επιστημονικά δεδομένα, προκειμένου να γίνουν και οι σχετικές εισηγήσεις προς την κυβέρνηση.

Το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας καθυστερεί ακόμα, και αυτό θα γίνει πολύ προσεχτικά με επαναλειτουργία ορισμένων μόνο δραστηριοτήτων έως τα Χριστούγεννα. Το σίγουρο είναι ότι φέτος δεν θα γίνουν ρεβεγιόν, τραπεζώματα και μετακινήσεις εκτός νομού κατοικίας. Οι εορτές θα είναι οικογενειακές, στο σπίτι του ο καθένας, το πολύ με μια οικογένεια επιπλέον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξουν τα καταστήματα με εποχικά είδη, τα οποία θα μπορούν να πωλούνται και από τα σούπερ μάρκετ.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο του ΙΕΛΚΑ, "προσανατολιζόμαστε σε ένα άνοιγμα των εποχικών ειδών (χριστουγεννιάτικων στολιδιών, δέντρων και διακοσμητικών) κυρίως γιατί αυτά τα είδη δεν μπορούν να πουληθούν σε επόμενο χρόνο παρά μόνο μέσα στις γιορτές. Η οριστικοποίηση της απόφασης και του τρόπου που θα γίνει θα το μάθετε τις επόμενες ώρες από το υπουργείο Ανάπτυξης. Ασφαλώς από την ώρα που θα ανοίξουμε το λιανικό εμπόριο για αυτά τα είδη το ίδιο θα γίνει και για τα σούπερ μάρκετ και τα συγκεκριμένα προϊόντα θα βγουν από την απαγόρευση».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κατηγορία των εποχικών ειδών δεν θα ενταχθούν τα παιχνίδια.

Θέμα χρόνου είναι να ανακοινωθεί και το άνοιγμα των κομμωτηρίων. Κάτι το οποίο γνωστοποίησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, λέγοντας ότι 'τα κομμωτήρια θα ανοίξουν σύντομα".

Τα σχολεία, η εστίαση και τα μπαρ

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης "μπαρ και νυχτερινή διασκέδαση δεν θα ανοίξουν πριν να έχουμε στα χέρια μας το εμβόλιο". Προσπάθεια γίνεται για την εστίαση, η οποία όμως, το πιο πιθανό είναι να μην ανοίξει μέσα στις γιορτές.

Κάτι άλλωστε που έχουν ζητήσει και εκπρόσωποι του κλάδου, καθώς όπως ισχυρίζονται, το "άνοιξε - κλείσε" περισσότερη οικονομική ζημιά τους προκαλεί. Για τα σχολεία πλέον είναι πολύ πιθανό να επαναλειτουργήσουν μετά τις γιορτές και όλα μαζί - Δημοτικά, Νηπιαγωγεία, Γυμνάσια, Λύκεια.

Στόχος είναι να αποφευχθεί η διασπορά του κορονοϊού λόγω της αυξημένης κινητικότητας που υπάρχει όταν τα σχολεία είναι ανοιχτά. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. "τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο μας πουν οι ειδικοί", βάζοντας έτσι φρένο και στα σενάρια περί ανοίγματος στις 7 Δεκεμβρίου τουλάχιστον για Δημοτικά, Νηπιαγωγεία.