Χρυσή Αυγή: Αυτό είναι το σχέδιο για τις συνθήκες κράτησης των καταδικασθέντων

317
Έτοιμο είναι το σχέδιο σύλληψης και κράτησης στις φυλακές για τα μέλη και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής που δεν θα πάρουν ανασταλτικό χαρακτήρα οι ποινές τους.

Έτοιμο είναι το σχέδιο σύλληψης και κράτησης στις φυλακές για τα μέλη και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής που δεν θα πάρουν ανασταλτικό χαρακτήρα οι ποινές τους.

Η Ελληνική Αστυνομία περιμένει τις τελικές αποφάσεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής για να προχωρήσει, σε όποιες περιπτώσεις χρειαστεί, στις απευθείας συλλήψεις, οδηγώντας τους καταδικασθέντες στις φυλακές.

Από την Αστυνομία έχουν σχηματιστεί τουλάχιστον 25 task forces, προκειμένου να προβούν στις συλλήψεις των μελών της Χρυσής Αυγής που θα διαβούν το κατώφλι των φυλακών.

Στη συγκεκριμένη επιχείρηση θα συμμετάσχουν τουλάχιστον 80 αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και δέκα μέλη της ΕΚΑΜ. Πρόκειται για μεικτά κλιμάκια των τεσσάρων αστυνομικών από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, τη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής και «σπασμένες» ομάδες της ΕΚΑΜ.

Η διαδικασία σύλληψης

Έπειτα από την απόφαση του δικαστηρίου, οι ποινές χωρίς ανασταλτικό αποτέλεσμα θα διαβιβαστούν στον εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών. Αυτός με τη σειρά του θα διαβιβάσει τα έγγραφα εκτέλεσης φυλάκισης για τους καταδικασμένους προς την Αστυνομία, προκειμένου να προχωρήσει σε κατ’ οίκον έρευνες εντοπισμού και στη σύλληψή τους.

Αξιωματικοί της Αστυνομίας εκτιμούν ότι κάποιοι καταδικασθέντες θα προτιμήσουν να παραδοθούν αυτοβούλως και κάποιοι άλλοι θα προσπαθήσουν να κάνουν σόου.

Από τη στιγμή της σύλληψης ή της παράδοσής τους, θα μεταφερθούν στον εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών και από εκεί θα μεταχθούν στα σωφρονιστικά καταστήματα που έχει ορίσει ο δικαστικός λειτουργός.

Το σχέδιο κράτησης

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ήδη έχει καταρτιστεί και το σχέδιο κράτησης των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, στις φυλακές που θα οδηγηθούν.

Αυτό περιλαμβάνει:

Έρευνα κελιών δύο φορές την ημέρα
24ωρη φυσική επιτήρηση και κάμερες
Έλεγχος επικοινωνιών και επισκεπτηρίων
Ιδιωτικός προαυλισμός και άσκηση
Καμία άδεια

Σε ποιες φυλακές θα οδηγηθούν

Ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, που του επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη, θα οδηγηθεί στις φυλακές Άμφισσας ή Δομοκού.

Όλοι οι υπόλοιποι θα οδηγηθούν στις φυλακές Βόλου, Λάρισας, Μαλανδρίνου, Τρίπολης, Αγίου Στεφάνου Πάτρας, Κομοτηνής, Νιγρίτας Σερρών, Κέρκυρας, Τρικάλων, Αλικαρνασσού, Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων.

Όλοι οι καταδικασθέντες θα οδηγηθούν σε φυλακές εκτός Αττικής, καθώς από τη λίστα αποκλείστηκαν οι φυλακές Κορυδαλλού, ενώ, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, δεν συμπεριλήφθηκαν αγροτικές φυλακές και φυλακές για οικονομικά εγκλήματα λόγω χαλαρών συνθηκών κράτησης.

Αν κάποιοι εκ των καταδικασθέντων μεταφερθούν σε ίδια φυλακή, θα τοποθετηθούν σε διαφορετικές πτέρυγες.