Υπάρχουν ασφαλή προειδοποιητικά σημάδια ενός εμφράγματος

250
Έμφραγμα: Υπάρχουν ασφαλή προειδοποιητικά σημάδια

Αν σας προκύψει ξαφνικό πρόβλημα στην καρδιά, δεν είναι σίγουρο ότι θα νιώσετε τον πόνο στο στήθος και στη συνέχεια θα πέσετε στο έδαφος, όπως βλέπετε στις ταινίες.

Μάλιστα, αρκετά συμπτώματα καρδιακών προβλημάτων δεν συμβαίνουν καν στο στήθος, στην περιοχή της καρδιάς, και ταυτόχρονα δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβετε τι γίνεται.

Μία καρδιακή προσβολή συμβαίνει, όταν η ροή του αίματος προς την καρδιά ξαφνικά ελαττώνεται ή σταματά τελείως και η καρδιά δεν μπορεί να πάρει το οξυγόνο που χρειάζεται.

Αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα, ο μυς της καρδιάς σταματά να συστέλλεται και αρχίζει προοδευτικά με την πάροδο του χρόνου, να νεκρώνεται.

Παρ’ όλα αυτά, μερικά από τα πιο κοινά προειδοποιητικά συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής για τους άνδρες και τις γυναίκες είναι –πράγματι- ο πόνος στο στήθος ή δυσφορία, γενικότερες ενοχλήσεις στο πάνω μέρος του σώματος, στους δύο βραχίονες, στην πλάτη, στο λαιμό, στη σιαγόνα ή στο στομάχι, η δυσκολία στην αναπνοή, ο κρύος ιδρώτας, το αίσθημα ασυνήθιστης κούρασης χωρίς κανένα λόγο, η ναυτία (αίσθημα αδιαθεσίας στο στομάχι) και ο έμετος ή και η ζάλη.

Να θυμάστε, το επίπεδο του πόνου μπορεί να διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο. Για πολλούς ο πόνος είναι σοβαρός και έχει περιγραφεί ως συναίσθημα σαν «ένας ελέφαντας να κάθεται στο στήθος μου».

Για άλλους όμως, η ένταση του πόνου μπορεί να είναι μικρή και παρόμοια με εκείνη που εμφανίζεται σε μια απλή δυσπεψία...