Υπερπλεόνασμα-μαμούθ 400 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσιο του στόχου: Πως και πότε θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα

200

Πρωτογενές πλεόνασμα 5,7 δισ. ευρώ έναντι στόχου για αποτέλεσμα 2,3 δισ. ευρώ εμφανίζει ο κρατικός προϋπολογισμός στο τέλος Οκτωβρίου σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με το οικονομικό επιτελείο να εκτιμά πλέον ότι στο τέλος του χρόνου το σχετικό ποσό θα διαμορφωθεί σε επίπεδα κατά τι υψηλότερα από την εκτίμηση του προσχεδίου προϋπολογισμού για 346 εκατ. ευρώ, πιθανότατα κοντά στα 400 εκατ. ευρώ.

Το πόσο ακριβώς θα είναι το κοινωνικό μέρισμα ή μέρισμα ανάπτυξης, όπως το ονόμασε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, το οποίο θα διανεμηθεί τον Δεκέμβριο.

Ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος για τη διανομή του μερίσματος θα προσδιορισθεί, εξάλλου, όχι μόνο από τα περίπου 400 εκατ. ευρώ του υπερπλεονάσματος, αλλά και από το αδιάθετο ποσό του αποθεματικού του 2019, όπως εξηγούσε χθες πηγή του οικονομικού επιτελείου.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, με αυτά τα δεδομένα διαμορφώνεται ένας χώρος περίπου 400 εκατ. ευρώ προς διανομή, αλλά το ακριβές ποσό και σε ποιους θα διανεμηθεί το μέρισμα θα το κρίνει ο Κυρ. Μητσοτάκης, αν και είναι ισχυρή η πρόταση για ενίσχυση των δικαιούχων του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να διαθέσει ένα μέρος του πλεονάσματος στα νησιά του Αιγαίου και ειδικά αυτά που πλήττονται από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.

Εκεί θα διατεθεί ένα μέρος που υπολογίζεται σε 30-40 εκ ατ. ευρώ σε διάφορες δράσεις που θα αναπτυχθούν στην περιοχή.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι όλοι οι έκτακτοι φόροι, που επιβλήθηκαν στα χρόνια της κρίσης, θα μηδενίσουν έως το τέλος της τετραετίας, δηλαδή το 2023.

Έτσι, το μεγαλύτερο μέρος του μερίσματος, δηλαδή περίπου 350 εκατ. ευρώ, θα αφορά την εφάπαξ μείωση ενός φόρου.

Το πιθανότερο σενάριο είναι να αφορά την εισφορά αλληλεγγύης ή το τέλος επιτηδεύματος που πληρώθηκαν φέτος.

Πιο αναλυτικά η μείωση αναμένεται να είναι της τάξης του 20% και να προέλθει από έναν επανυπολογισμό του φετινού φόρου.

Η ανακοίνωση του μερίσματος δεν θα γίνει εάν δεν δημοσιευθούν τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για τον Νοέμβριο τουλάχιστον σε ταμειακή βάση.

Το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί να δει πως κινήθηκε ο προϋπολογισμός σε επίπεδο 11μηνου και να είναι σίγουρο για τους αριθμούς.

Το πιθανότερο είναι την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου να γίνουν ανακοινώσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού δείχνουν ότι το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 5,755 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 2,314 δισ. ευρώ, δηλαδή το υπερπλεόνασμα ήταν 3,441 δισ. ευρώ. Το 2018 την ίδια περίοδο, το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 3,811 δισ. ευρώ, επομένως υπάρχει υπέρβαση περίπου 2 δισ. ευρώ και σε σχέση με πέρυσι.

Τα έσοδα συνέχισαν να πηγαίνουν καλά και τον Οκτώβριο. Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, «τα έσοδα του Οκτωβρίου ήταν υψηλότερα του μηνιαίου στόχου κατά 71 εκατ. ευρώ, ποσό που ανταποκρίνεται στις προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα που έχουν αποτυπωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού».

Συνολικά στο 10μηνο τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού ήταν 1,666 δισ. ευρώ υψηλότερα από τον στόχο (κυρίως λόγω σύμβασης παραχώρησης ΔΑΑ και είσπραξης δόσης ANFAs τον Μάιο, που δεν είχε προβλεφθεί), ενώ ειδικά τα έσοδα από φόρους ήταν 664 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο, παρά τις μειώσεις φόρων που επέφερε η κυβέρνηση, κυρίως στον ΕΝΦΙΑ, το κόστος των οποίων υπολογίζεται σε 120-150 εκατ. ευρώ τον μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φθινοπωρινές προβλέψεις εκτιμά ότι η Ελλάδα με τα σημερινά δεδομένα επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους και του 2020 και του 2021.