Υποδοχή επόμενου Έλληνα πρωθυπουργού επιφυλάσσουν οι Βρυξέλλες σε Μητσοτάκη- Tετ α τετ με Άνγκελα Μέρκελ

76

Σαν το επόμενο Έλληνα πρωθυπουργό υποδέχονται σήμερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, με κορυφαία στιγμή τη συνάντηση σήμερα το μεσημέρι με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Το ραντεβού έχει οριστεί προκειμένου να συζητήσουν και τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα. Ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει ότι «είναι επιβεβλημένο αυτή τη στιγμή να υπάρχει και σιγουριά και αυτοπεποίθηση, αλλά και ένας ξεκάθαρος οδικός χάρτης για το πώς θα κινηθούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκμεταλλευόμενοι τις συμμαχίες που έχουμε οικοδομήσει ως χώρα έτσι ώστε να μπορούμε να στείλουμε ένα μήνυμα στην Τουρκία ότι τέτοια προκλητικότητα δεν θα μείνει αναπάντητη».

Το ραντεβού με την κ. Μέρκελ σηματοδοτεί και την στάση των Ευρωπαίων ηγετών έναντι του κ. Μητσοτάκη καθώς στους κόλπους του ΕΛΚ αντιμετωπίζεται ως ο επόμενος Πρωθυπουργός της Ελλάδας, γεγονός που έχει πάρει μεγαλύτερη διάσταση μετά την εμφατική επικράτηση της ΝΔ στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Είναι σαφές ότι θέλουν να γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις απόψεις του και τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος αντιμετωπίζει τη στάση της Τουρκίας, από τη στιγμή που εκτιμάται ότι από την 8η Ιουλίου θα είναι αυτός που θα βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας.

Το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με την καγκελάριο της Γερμανίας εκπέμπει παράλληλα έναν ισχυρό συμβολισμό σε πολλές κατευθύνσεις. Πρόκειται αναμφίβολα για μία συνάντηση που μπορεί να ερμηνευθεί ως μήνυμα στήριξης στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη όχι μόνο από την ισχυρή κυρία της ευρωζώνης όσο και του ΕΛΚ συνολικά, λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου.

Στις Βρυξέλλες αποτελεί κοινό μυστικό ότι η κυρία Μέρκελ δεν κάνει τίποτα χωρίς να το έχει προηγουμένως σταθμίσει και αξιολογήσει, κάτι που αναδεικνύει και την σπουδαιότητα της συνάντησης στην παρούσα χρονική συγκυρία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ουσιαστικά αναγνωρίζει στο πρόσωπο του κ.Μητσοτάκη τον επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον επόμενο συνομιλητή, μια και η παρουσία του προέδρου της ΝΔ στη βελγική πρωτεύουσα σε αυτή την σύνοδο κορυφής, θα είναι η τελευταία πριν από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επόμενη επίσκεψη του επί βελγικού εδάφους να μην συμμετάσχει μόνο στη σύνοδο του ΕΛΚ αλλά να πάρει μέρος και στην σύνοδο των ηγετών της ΕΕ.

Παράλληλα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στήριξε μεγάλο μέρος της καμπάνιας του κατά την προεκλογική περίοδο για τις ευρωκάλπες στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το αποτέλεσμα τους δικαίωσε και η επικράτηση της κεντροδεξιάς παράταξης συμβολίζει τη νίκη έναντι του λαϊκισμού αλλά και της ακροδεξιάς, τα ποσοστά της οποίας συρρικνώθηκαν στη χώρα μας.

Η επικράτηση της ΝΔ και στις εθνικές εκλογές θα αυξήσει ακόμα περισσότερο το ΕΛΚ στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην τελική επιλογή των προσώπων για τις κορυφαίες θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών. Παράγοντες εντός και εκτός Ελλάδας που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις τονίζουν ότι η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά θα επιμείνει στην υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν.

Οι καλές σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γερμανό πολιτικό εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στην ευνοϊκή αντιμετώπιση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του ελληνικού αιτήματος για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, που θα δώσει ανάσα στην ελληνική οικονομία. Ταυτόχρονα θεωρείται πολύ πιθανό η Ελλάδα να πάρει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο στη νέα Κομισιόν, ενώ αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια που θέλουν τον Αντώνη Σαμαρά να προτείνεται από τη ΝΔ για τη συγκεκριμένη θέση, τότε η χώρα μας θα εξασφαλίσει και την θέση αντιπροέδρου στην Κομισιόν, καθώς ο κ. Σαμαράς είναι πρώην Πρωθυπουργός.

Κατά τα άλλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα θέσει επί τάπητος την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάγκη κυρώσεων προς την Άγκυρα αν κλιμακώσει την επιθετικότητα της, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει κάνει ξεκάθαρη τη θέση ήδη από τον περασμένο Μάιο όταν με δημόσιες δηλώσεις του έθεσε το θέμα των κυρώσεων προς την γείτονα, με αφορμή την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ.