Εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες για τις ΜΚΟ και τους ανήλικους πρόσφυγες

74
Προκαταρκτική έρευνα για τις καταγγελίες για τις ΜΚΟ και τους ανήλικους πρόσφυγες

Την εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας έδωσε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Στο πλαίσιο της έρευνας θα διερευνηθεί η βασιμότητα δημοσιευμάτων για εμπλοκή τουλάχιστον τριών δομών ανήλικων προσφύγων που μετείχαν σε μαθήματα στο θέατρό του Δημήτρη Λιγνάδη.

Η Εισαγγελία παρενέβη αυτεπαγγέλτως καθώς πολλά προσφυγόπουλα φέρονται ότι αρνήθηκαν να πάνε ξανά εκεί, σύμφωνα με μαρτυρίες γειτόνων.

Το πρωί η Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης, Ειρήνη Αγαπηδάκη, Εισαγγελία Πρωτοδικών, με το οποίο ζητούσε να διερευνηθούν οι καταγγελίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

«Ήρθα σήμερα στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών για να ζητήσω την πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών που προκύπτουν από πρόσφατα δημοσιεύματα και αφορούν ενδεχόμενες έκνομες πράξεις που τελέστηκαν κατά την περίοδο 2017-2018 σε βάρος ασυνόδευτων ανηλίκων. Δεν πρέπει να μείνει τίποτε στο σκοτάδι, χωρίς διερεύνηση», ανέφερε η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Η εισαγγελική παρέμβαση διατάχθηκε μετά από την αναφορά – υπόμνημα που κατέθεσε στην Εισαγγελία η Ειρήνη Αγαπηδάκη, Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης, που ζήτησε να διερευνηθούν οι καταγγελίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για την περίοδο 2017-18.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), Σπύρος Μπιμπίλας, κατέθεσε στην Εισαγγελία ως μάρτυρας και αρνήθηκε μετά την κατάθεση του να κάνει οποιαδήποτε δήλωση.

Τις προσεχείς ημέρες έχει κληθεί ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβούλιου του Σωματείου για να προσκομίσει όσες καταγγελίες έχουν γίνει για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και σεξουαλικές κακοποιήσεις προκειμένου να ελεγχθούν.

Από εκεί και πέρα, εισαγγελικές έρευνες, για καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης, στρέφονται και σε έναν δεύτερο γνωστό ηθοποιό, θέτοντας τις τελευταίες ημέρες την Εισαγγελία σε ύψιστη ετοιμότητα, προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος τα καταγγελλόμενα.