Υπόθεση Novartis: Νέα έρευνα σε Μανιαδάκη για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος

226
Μανιαδάκης: Ανά πάσα στιγμή στη διάθεση της Δικαιοσύνης

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα της υπόθεσης της Novartis και νυν διωκόμενο, Νίκο Μανιαδάκη από την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Ο καθηγητής πλέον ελέγχεται και για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, την ώρα που μέσω του συνηγόρου του κατέθεσε αιτήσεις τόσο για την ακύρωση της κατηγορίας που του αποδόθηκε αιφνιδιαστικά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς για παθητική δωροδοκία, όσο και για άρση του περιοριστικού όρου απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Παράλληλα από ανώτατη εισαγγελική πηγή υπήρξε κατηγορηματική διάψευση δημοσιεύματος, το οποίο έφερε τους εισαγγελείς που μετείχαν σε συνάντηση με τις ομόλογες αμερικανικές Αρχές στη Βιέννη πριν από ενάμιση μήνα, να αρνούνται να παραλάβουν στοιχεία για πρώην υπουργό, με το επιχείρημα, ότι ήταν παρανόμως αποκτηθέντα.

Η ίδια πηγή σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι «ουδέποτε υπήρξε τέτοιο περιστατικό ούτε υπήρξε προσφορά στοιχείων», για να προσθέσει με νόημα «Μακάρι να μας έδιναν. Τί θα αρνιόμασταν να τα πάρουμε;».

Στη συνάντηση της Βιέννης μετείχε εκτός της Ελένης Τουλουπάκη, επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, ο Χρήστος Ντζούρας συνεργάτης της αλλά και ο εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής.

Σχετικά με τις ενστάσεις που διατυπώνονται για τους χειρισμούς της Εισαγγελίας Διαφθοράς στο εν λόγω ταξίδι, πληροφορίες που έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν, ότι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιάννης Αγγελής, ο οποίος εποπτεύει τελευταία των ερευνών, έχει ήδη υποβάλλει αναφορά στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ενώ από το περιβάλλον της Εισαγγελέως του ανωτάτου δικαστηρίου έγινε γνωστό, ότι σε αυτή τη φάση δεν πρόκειται να ζητήσει τη δικογραφία και να ελέγξει τυχόν παραλείψεις των εισαγγελέων Διαφθοράς, γιατί κάτι τέτοιο θα απαιτούσε να λάβει τη δικογραφία και ως εκ τούτου να καθυστερήσει η έρευνα.

Όμως, οι ίδιες πηγές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ελέγχου σε περίπτωση καταγγελίας, ενώ αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να ελεγχθούν οι καταγγελίες Μανιαδάκη, που έγιναν δημόσια, ότι εκβιάστηκε για να ενοχοποιήσει πολιτικά πρόσωπα χωρίς στοιχεία.

Μάλιστα για το θέμα αυτό, ανώτατη εισαγγελική πηγή, ανέφερε, υποστηρίζοντας τη νομιμότητα της δίωξης σε βάρος του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα, ότι ο ίδιος, ενδεχομένως, αναφερόμενος σε «εκβίαση, εννοεί πιέσεις η ζόρισμα κατά την ανακριτική διαδικασία».