Υπόθεση Novartis: Ποινική δίωξη σε τέσσερις για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος

165
Απόλυτο φιάσκο με τη Novartis

Ποινική δίωξη σε τέσσερα άτομα για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος της Novartis που προοριζόταν για χρηματισμό πολιτικού προσώπου, άσκησε η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Πρόκειται για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, που στρέφονται κατά τεσσάρων προσώπων, μη κρατικών αξιωματούχων, και φέρονται να αφορούν σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος για χρηματισμό πολιτικού προσώπου.

Ειδικότερα, η δίωξη αφορά εκτός από το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα που προοριζόταν για δωροδοκία πολιτικών προσώπων, κατ’επάγγελμα, κατ’εξακολούθηση και κατά συρροή, και αυτά της απλής συνέργειας σε απιστία υπαλλήλου, κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή σε βάρος του Δημοσίου καθώς και της ηθικής αυτουργίας σε απιστία και σε απλή συνέργεια σε απιστία κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή.

Η απαγγελία των κατηγοριών, σχετίζεται με την δικογραφία που πρόσφατα η Εισαγγελία Διαφθοράς διαβίβασε στην Βουλή για την περίοδο 2011 - 2012.

Ξέπλυμα μέσω διαφημιστικών

Βάση των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί από την έως τώρα έρευνα, φαίνεται ότι συγκεκριμένες διαφημιστικές εταιρείες εξυπηρέτησαν τη Novartis στην ροή παράνομων ποσών παρέχοντας κάλυψη μέσω εικονικών ή υπερκοστολογημένων τιμολογίων.

Σημειώνεται ότι πριν περίπου ένα μήνα , ο υπεύθυνος μίας από τις διερευνώμενες διαφημιστικές (που περιλαμβάνεται στα διωκόμενα πρόσωπα), έδωσε εξηγήσεις στους εισαγγελείς Διαφθοράς για νομιμοποίηση παράνομων χρημάτων μέσω τιμολογίων.

Τότε ο εκδότης - διαφημιστής, κατονόμασε συγκεκριμένο στέλεχος της φαρμακοβιομηχανίας το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, του είχε ζητήσει να του επιστρέφει χρήματα από εκείνα που θα πλήρωνε η βιομηχανία για διαφημίσεις που θα του έδινε.

Επίσης, εξηγήσεις έδωσαν πρόσφατα, για το αδίκημα της απιστίας και μέλη Επιτροπών Τιμολόγησης φαρμάκων.