Υπόθεση Σκριπάλ: ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία απελαύνουν Ρώσους διπλωμάτες

116

Σε μπαράζ απελάσεων Ρώσων διπλωματών προχώρησαν ευρωπαϊκές χώρες αλλά και οι ΗΠΑ λόγω της υπόθεσης Σκριπάλ.

Ειδικότερα, οι ΗΠΑ απελαύνουν 60 Ρώσους διπλωμάτες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τους εν λόγω διπλωμάτες ως κατασκόπους και τους καλούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, ευθυγραμμιζόμενες με αντίστοιχες κινήσεις ευρωπαϊκών χωρών μετά τη δηλητηρίαση του πρώην Ρώσου πράκτορα Σε Σεργκέι Σκριπάλ στο Λονδίνο.

Την ίδια ώρα, η Γερμανία είναι έτοιμη να προχωρήσει στην απέλαση τεσσάρων Ρώσων διπλωματών ως συνέπεια της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην κατάσκοπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, γεγονός για το οποίο η η Βρετανία και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατηγορούν τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle που επικαλείται τη Süddeutsche Zeitung, η απόφαση έχει επιβεβαιωθεί από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ σημειώνεται ότι η Γαλλία και άλλες δυτικές χώρες αναμένεται να ακολουθήσουν.

Σημειώνεται ότι η Μόσχα έχει αρνηθεί την ανάμειξή της στην υπόθεση ενώ η Βρετανία έχει ήδη απελάσει 23 Ρώσους διπλωμάτες, με τη Ρωσία να απαντά πριν από λίγες μέρες με την απέλαση του ίδιου αριθμού Βρετανών.

Τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες θα απελάσει και η Γαλλία για τους ίδιους λόγους. Οι διπλωμάτες θα έχουν στη διάθεσή τους μία εβδομάδα για να εγκαταλείψουν τη χώρα.