Υποτροφία στον γιο του υπουργού Φωτάκη: Είναι νόμιμο είναι όμως ηθικό;(έγγραφο)

18

Για την υποτροφία ύψους 27.000 ευρώ στο γιο του από το Ίδρυμα που έχει δημιουργήσει ο ίδιος, μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης.

Ο γιος του νυν αναπληρωτή υπουργού Έρευνας Κώστα Φωτάκη έλαβε το 2017 υποτροφία ύψους 27.000 ευρώ ως υποψήφιος διδάκτορας για το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), το οποίο σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε επί των ημερών του πατέρα του.

Το ερώτημα ωστόσο που τέθηκε είναι κατά πόσο ηθικό είναι να θέσει την υποψηφιότητα του σε περίοδο που ο πατέρας του ήταν υπουργός, τη στιγμή μάλιστα που το ΕΛΙΔΕΚ παρουσιάζεται ως μία Ανεξάρτητη Αρχή για τη διαχείρηση της έρευνας στη χώρα.

Το έγγραφο της απόφασης χορήγησης υποτροφίας 27.000 ευρώ στον γιο του Κώστα Φωτάκη

Ο Κώστας Φωτάκης απάντησε στα «ΝΕΑ» και ανέφερε ότι δεν προΐσταται του συγκεκριμένου Ιδρύματος και δεν έχει σχέσεις με τα μέλη του. Προσθέτει ότι ο γιος του είναι ανεξάρτητος και ότι μόνος του αποφάσισε να βάλει υποψηφιότητα για την υποτροφία. Σχολιάζει ότι δεν μπορεί από την πλευρά του να στερηθεί του δικαιώματος να συμμετάσχει σε μία τέτοια διαδικασία, μόνο και μόνο επειδή ο πατέρας του είναι υπουργός.

Για το ίδιο θέμε μίλησε και ο πρόεδρος του ΕΛΙΔΕΚ, ο οποίος ανέφερε ότι το Ίδρυμα λειτουργεί τελείως ανεξάρτητα από το υπουργείο Παιδείας και ότι οι υποτροφίες δίνονται ύστερα από κρίση εξωτερικών αξιολογητών.