Υπουργείο Εργασίας: Έρχεται νομοσχέδιο για την τηλεργασία

159

Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα καθορίζει νέο θεσμικό και νομικό πλαίσιο για την τηλεργασία. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, με δέσμη 10 διατάξεων καθορίζεται για πρώτη φόρα το παραπάνω πλαίσιο και υποστηρίζει ότι "ο θεσμός της τηλεργασίας, ο οποίος αναδείχτηκε στην περίοδο της πανδημίας, αποτελεί μία νέα δυναμική πρόκληση από το μέλλον στην οποία πρέπει να προσαρμοστούν η ελληνική αγορά εργασίας, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις".

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι βασικές κατευθυντήριες αρχές του πλαισίου ενδεικτικά αποτελούν:

-Ο πλήρης σεβασμός των εργασιακών σχέσεων

-Τήρηση ωραρίου από τον εργοδότη

-Σεβασμός της ιδιωτικής ζωής του τηλεργαζομένου

-Κάλυψη του κόστους εξοπλισμού από εργοδότη

-Απαγόρευση της χρήσης κάμερας

-Σύστημα ελέγχου τηλεργασίας σύμφωνο με την νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων

-Δήλωση εργαζομένου και ωραρίου τηλεργασίας στην Εργάνη.

Μάλιστα θα ιδρυθεί αυτοτελές Τμήμα Ελέγχου Τηλεργασίας στο Σώµα Επιθεώρησης Εργασίας το οποίο θα είναι αρμόδιο για την διενέργεια ελέγχων για τη διαπίστωση της τήρησης των όρων της συμφωνίας για τηλεργασία και των μέτρων για την ασφάλεια και υγεία του τηλεργαζόμενου.

Όπως δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης "Δημιουργούμε για πρώτη φορά θεσμικό και νομικό πλαίσιο για την τηλεργασία στη χώρα μας "και πρόσθεσε " Προσαρμόζουμε τις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής στην αγορά εργασίας διασφαλίζοντας τα εργασιακά δικαιώματα".