Υπουργικό συμβούλιο... έτοιμο για εκλογές!

254

Ενίσχυση του κεντροδεξιού αφηγήματος και στο βάθος... εκλογές είναι το αποτύπωμα που αφήνει ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει σαφή μηνύματα τόσο στο εσωκομματικό μέτωπο όσο και προς τον... ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τους σχεδιασμούς των επόμενων μηνών.

του Λουκά Γεωργιάδη

Η νέα χρονιά μπορεί να αποτελεί και νέα αρχή, όπως είχε δηλώσει προ 3 ημερών, ο άρτι υπουργοποιηθείς Στέλιος Πέτσας, ωστόσο, αυτή η νέα αρχή συνδέεται και με προφανείς σχεδιασμούς, οι οποίοι καταλήγουν στις... κάλπες! Οι δυσκολίες της κυβέρνησης κατά την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα θα είναι πολλές και... αναβαθμισμένες. Το 2021 θα είναι ένα ακόμη... χαλαρό έτος, αλλά από το 2022, θα ξαναμπούμε στη... γνωστή μεταμνημονιακή τροχιά. Η υποχρέωση επιστροφής σε πρωτογενές πλεόνασμα, θα επαναφέρει στο προσκήνιο την ατζέντα όλων των "καυτών" θεμάτων που έχουν πάρει... παράταση λόγω της πανδημίας.

Οι νέες προσαρμογές στο ασφαλιστικό και κυρίως η λειτουργία του πυλώνα της επικουρικής ασφάλισης με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ο επαναπροσδιορισμός των εργασιακών σχέσεων και η... κανονικότητα στην πληρωμή των οφειλών από τους πολίτες, αποτελούν τα "κλειδιά" για την αποκατάσταση των δημοσιονομικών ισορροπιών. Τα ζητήματα αυτά είναι από μόνα τους αρκετά για να δημιουργήσουν ένα... τεταμένο κλίμα στην κοινωνία, η οποία εμφανίζεται ιδιαιτέρως κουρασμένη λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αντιληφθεί πως η επόμενη μέρα της επιστροφής στην κανονικότητα, θα απαιτήσει ρηξικέλευθες παρεμβάσεις, καθώς ο λογαριασμός με κάποιον τρόπο πρέπει να... πληρωθεί. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι δεν μπορεί να πάρει σκληρά διορθωτικά μέτρα, μετά από μια παρατεταμένη δοκιμασία τουλάχιστον ενός έτους και παρά το γεγονός της θετικής προοπτικής λόγω του εμβολίου. Γνωρίζει επίσης ότι το 2021 και με βάση το πολιτικό κεφάλαιο του ιδίου αλλά και της Νέας Δημοκρατίας, δίνεται μια "χρυσή ευκαιρία" για διπλές εκλογές, ώστε να "καεί" η απλή αναλογική και να υπάρξει ανανέωση της λαϊκής εντολής με μια νέα πιο άνετη αυτοδυναμία για το κυβερνών κόμμα. Έτσι, ο πολιτικός χρόνος θα μηδενιστεί και το κυβερνών κόμμα μετά από μια νέα (μάλλον) άνετη επικράτηση, θα μπορεί να ξετυλίξει το αφήγημα στην εποχή μετά κορωνοϊού.

Αν οι εκλογές γίνουν το προσεχές φθινόπωρο, τότε η κυβέρνηση θα μπορεί να ασκήσει άνετα την πολιτική της έως τα τέλη του 2025. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να περάσει όλες τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ενέχουν υψηλό πολιτικό κόστος, έχοντας ταυτόχρονα την προσδοκία για αντιστάθμιση από την προσέλκυση επενδύσεων και την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Και δεν σταματά εδώ το σενάριο. Μια διπλή εκλογική αναμέτρηση θα βυθίσει ακόμη περισσότερο στην εσωστρέφεια τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού θα έχει υποστεί την πέμπτη ήττα σε διάστημα περίπου 2 ετών! Θυμίζουμε τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας εκτός από τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου 2019, τόσο στις Ευρωεκλογές όσο και στις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές του ιδίου έτους.

Ένας ακόμη παράγοντας που συντείνει προς την κατεύθυνση του εκλογικού αιφνιδιασμού είναι το "λίφτινγνκ" με βάση την ανθρωπογεωγραφία. Στο κυβερνητικό σχήμα εισήλθαν νέα πρόσωπα που προέρχονται από νομούς της περιφέρειας και μάλιστα από αυτούς που είτε η Νέα Δημοκρατία έχασε από τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε είχε νικήσει με σχετικά βραχεία κεφαλή. Για παράδειγμα, η υφυπουργοποίηση του Γιώργου Κώτσηρα (στο υπουργείο Δικαιοσύνης) από την περιφέρεια Δυτικής Αττικής έχει ως στόχο να δυναμώσει η Νέα Δημοκρατία στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε βγει πρώτος. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της Άρτας με την υφυπουργοποίηση του κ. Γιώργου Στύλιου (υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης), όπου επίσης επικράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2019.

Από κει και πέρα, υπάρχουν νομοί όπου κέρδισε η Νέα Δημοκρατία, αλλά όχι με μια μεγάλη διαφορά ασφαλείας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Ως εκ τούτου, στο ενδεχόμενο εκλογών, στόχος είναι να καταγραφεί και πάλι ως νικήτρια. Στη συγκεκριμένη κατηγορία εντάσσονται οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας (απ' όπου προέρχεται ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός), Μαγνησίας (τοποθετήθηκε ως υφυπουργός Παιδείας η Ζέττα Μακρή), Α' Πειραιώς (υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ο Κώστας Κατσαφάδος), Νοτίου Τομέα Αττικής (Σοφία Βούλτεψη στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου). Επιπλέον, υπάρχει και η περίπτωση ενίσχυσης του προφίλ της κυβέρνησης σε νομούς, όπως αυτός των Ιωαννίνων, από όπου προέρχεται ο νέος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς. Στον συγκεκριμένο νομό η ΝΔ κέρδισε την πρωτιά κυριολεκτικά στο νήμα, με διαφορά μίας εκατοστιαίας μονάδας.

Η συνέχεια τους επόμενους μήνες...