Ζάεφ: Η επίλυση του ονοματολογικού θα «ανοίξει τις πόρτες» για να μπούμε στο ΝΑΤΟ

80

«Η ΠΓΔΜ αναμένει ότι θα εξασφαλίσει σύντομα μια ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα αυξήσει τις προσπάθειές της για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να ενταχθεί», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ.

«Έχουμε μπροστά μας έναν συγκεκριμένο στόχο. Ουδέποτε βρισκόμασταν πιο κοντά στο να λάβουμε μια ημερομηνία για να αρχίσουμε ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ αφού συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Εργαζόμαστε για να επιλύσουμε επιτυχώς το ζήτημα του ονόματος. Η επίλυση του ζητήματος αυτού θα ανοίξει τις πόρτες για να αρχίσουμε ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και για να μπούμε στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Ακόμα, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πως η κυβέρνησή του θα «διπλασιάσει» τις προσπάθειές της για να εξασφαλίσει πως οι μεταρρυθμίσεις είναι «πιο ορατές, συγκεκριμένες και αποτελεσματικές».

Ο Τουσκ βρίσκεται στα Σκόπια για μια περιφερειακή συνάντηση αρχηγών κρατών στην οποία συμμετέχουν οι πρόεδροι της Κροατίας και της Σλοβενίας, των μόνων πρώην γιουγκοσλαβικών δημοκρατιών που έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής στην Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επτάλεπτη ομιλία Τουσκ στα... «μακεδονικά», δίπλα στον Ζάεφ!

Επί εφτά λεπτά, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απευθυνόταν στον Ζόραν Ζάεφ στα «μακεδονικά» κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών τους στα Σκόπια, τονίζοντας πως διαισθάνεται αλλαγή στην πολιτική νοοτροπία της χώρας και θέληση για ένταξη της χώρας στους Ευρωαντλαντικούς θεσμούς.

Ο Ντόναλντ Τουσκ επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια συνιστά την «καλύτερη απόδειξη» πως οι προσπάθειες του Ζόραν Ζάεφ και του λαού των Σκοπίων «εντυπωσιάζουν πολλούς στην Ευρώπη».

«Ένα νέο και ελπιδοφόρο κεφάλαιο στην ιστορίας της χώρας σας είναι έτοιμο να ξεκινήσει. Συμφωνήσαμε ότι όταν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Δυτικών Βαλκανίων συναντηθούν στη Σόφια τον Μάιο, θα πρέπει να εμφυσήσουμε νέα ενέργεια στις σχέσεις μας», τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ.