«Ζεσταίνει» τον κατασκευαστικό κλάδο η κυβέρνηση

155

Να… ζεστάνει τις μηχανές του κατασκευαστικού κλάδου και συνεπώς να δώσει ώθηση στην Ελληνική Οικονομία επιχειρεί η κυβέρνηση με διατάξεις που εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο.

Η κυβέρνηση νομοθετεί για να στηρίξει τον κατασκευαστικό κλάδο, τόσο των μεγάλων επιχειρήσεων, όσο και των κατοικιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το 2008 οι επενδύσεις σε κατοικίες ξεπερνούσαν τα 19 δισ. ευρώ ενώ το 2018 είχαν μειωθεί στο 1,2 δισ. ευρώ.

Στις λοιπές κατασκευές, η εικόνα είναι εξίσου απογοητευτική: ενώ το 2008 οι επενδύσεις άγγιζαν τα 11 δισ. ευρώ το 2018 είχαν μειωθεί στα € 8,7 δισ. ευρώ.

Οι δύο παρεμβάσεις

Προκειμένου να στηριχθεί ο κατασκευαστικός κλάδος των μεγάλων έργων, γίνονται οι εξής παρεμβάσεις:

Ενιαίος ψηφιακός χάρτης: με τον Χάρτη θα υπάρχει για πρώτη φορά πλήρης εικόνα των γεωχωρικών δεδομένων για κάθε ακίνητο ή κτίριο στην Ελλάδα. Όλοι θα ξέρουν με ένα κλικ τι επιτρέπεται και πού. Έτσι, μειώνεται δραστικά ο χρόνος απόκτησης της πληροφορίας, αλλά και το κόστος, καθώς τα δεδομένα θα διατίθενται δωρεάν. Με την πλήρη λειτουργία του Χάρτη, η διοίκηση δεν θα δύναται να αρνηθεί άδεια επένδυσης, βασιζόμενη σε δεδομένα που δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν.

Παρεμβάσεις για την ταχύτερη υλοποίηση των μεγάλων κυρίως έργων, με έμφαση στα ΣΔΙΤ, την απλοποίηση των διαδικασιών ανάθεσης μελέτης-κατασκευής, και τις συμβάσεις παραχώρησης. Τα μεγάλα έργα έχουν πολλαπλό αναπτυξιακό αποτέλεσμα: αφενός δημιουργούν πολλές θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής τους, και αφ’ετέρου με την ολοκλήρωσή τους συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και προσφέρουν πολλές και καλές θέσεις εργασίας στις τοπικές κοινωνίες.