Μακρή:1η Φεβρουαρίου ανοίγουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια-Τηλεκπαίδευση στις «κόκκινες» περιοχές

214
Την 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια

Στο άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων αναφέρθηκε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή.

Όπως ανέφερε η υφυπουργός Παιδείας, την 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια, εκτός από τις «κόκκινες» περιοχές όπου και εκεί θα συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση στα Λύκεια και θα ανοίξουν ενδεχομένως, μόνο τα Γυμνάσια.

«Εάν η Αττική μπει στο «κόκκινο» θα ακολουθηθεί το ίδιο με τις άλλες περιοχές», επεσήμανε η Ζέττα Μακρή, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Η υφυπουργός τόνισε ότι η υπουργός Παιδείας απέρριψε το σενάριο να ανοίξει μόνο η Γ’ Λυκείου γιατί είναι μη λειτουργικό, ενώ ανέφερε ότι έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες στους εκπαιδευτικούς για την εφαρμογή των μέτρων.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, κυρίως στο Λεκανοπέδιο, γεγονός που οδήγησε χθες την υποεπιτροπή επιδημιολόγων να εισηγηθεί στην Επιτροπή των λοιμωξιολόγων, η οποία συνεδριάζει σήμερα στις 10 το πρωί, να χαρακτηριστεί η Αττική «κόκκινη», με εξαίρεση τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν αργότερα σήμερα από τον πρωθυπουργό, ο οποίος προηγουμένως θα έχει αξιολογήσει τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων.

Στον σχεδιασμό των ειδικών είναι και η δημιουργία ενός νέου χάρτη για την καταγραφή των μεταλλάξεων του ιού.

Το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Ογκολογίας-Αιματολογίας και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να γίνει προτεραιοποίηση στον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών.

Όσον αφορά την αυστηριοποίηση των μέτρων στην Αττική, ο Αθανάσιος Δημόπουλος δήλωσε ότι τα μέτρα που ήδη υπάρχουν είναι επαρκή απλώς δεν εφαρμόζονται σωστά και για το λόγο αυτό υπάρχει αυξητική τάση στα κρούσματα.

Ακόμα, πρόσθεσε ότι υπάρχουν ενστάσεις για το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων λόγω του συγχρωτισμού που παρατηρείται κατά την προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών.

Επίσης, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ σημείωσε ότι τον Φεβρουάριο λόγω του των χαμηλών θερμοκρασιών παρατηρείται έξαρση της γρίπης και άλλων ιών, όπως και τον κορωνοϊό.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα τόνισε ότι δεν προκαλεί έκπληξη ένα νέο lockdown.

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά τι ποσοστό βγαίνει από τα κρούσματα θετικά. Αν εδώ ξεφύγει η κατάσταση θα ζήσουμε έναν εφιάλτη», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος επεσήμανε ότι το να κλείσεις για δύο εβδομάδες τα πάντα δε λύνεις το πρόβλημα της πανδημίας. Θα έπρεπε να μπούμε σε ένα πολύ αυστηρό lockdown για ένα μήνα αλλά δεν θα το άντεχε η οικονομία μας και η ψυχολογία μας.