Ζυμαρικά με μύδια

75
Ζυμαρικά με μύδια

Για 4 άτομα

Ετοιμασία: 10 λεπτά

Μαγείρεμα: 30 λεπτά

Υλικά

- 1 κιλό μύδια με το κέλυφος (ή μισό κιλό χωρίς) (φρέσκα ή κατεψυγμένα)

- 500 γραμμάρια ζυμαρικά ολικής άλεσης

- 200 γραμμάρια σάλτσα ντομάτας (ή 3 κουταλάκια σούπας πελτές ντομάτας)

- 1 κουταλάκι σούπας ελαιόλαδο

- 1 μεγάλο ξερό ψιλοκομμένο κρεμμύδι

- 1 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο

- 1 ποτήρι κρασιού λευκό ή κόκκινο κρασί

- Αλάτι, πιπέρι

- Κόκκινο γλυκό και καυτερό πιπέρι

- Λίγος ψιλοκομμένος μαϊντανός (για το σερβίρισμα) - Τριμμένο τυρί (προαιρετικά)

Εκτέλεση

1. Αχνίζουμε τα μύδια σε κατσαρόλα για περίπου 3 με 4 λεπτά χωρίς να προσθέσουμε νερό γιατί θα βγάλουν από μόνα τους. Έπειτα, τα αποσύρουμε από τη φωτιά και κρατάμε ένα ποτηράκι από το ζωμό που έβγαλαν.

Σε κατσαρόλα με αρκετό νερό, βράζουμε τα ζυμαρικά για περίπου πέντε λεπτά και όχι όσο αναγράφεται στη συσκευασία τους γιατί στο τέλος θα τα ενσωματώσουμε με τα μύδια. Ακολούθως, αφαιρούμε τη ψίχα των μυδιών από το καύκαλο (κέλυφος) και αφήνουμε μερικά για το στόλισμα.

2. Σε κατσαρόλα, ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, ψιλοκομμένα. Έπειτα, προσθέτουμε τη ψίχα των μυδιών. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί η αλκοόλη. Ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτα και λίγο από το ζωμό που κρατήσαμε κατά το άχνισμα.

Τέλος, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, σε όση ποσότητα θέλουμε, και βέβαια τα μισοβρασμένα μακαρόνια. Δίνουμε μια μικρή βράση και κατεβάζουμε από την φωτιά.

Σερβίρουμε στο κέντρο του πιάτου τα ζυμαρικά, τοποθετώντας γύρω-γύρω τα ολόκληρα μύδια με το καύκαλο. Εάν θέλουμε μπορούμε να πασπαλίσουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και τριμμένο τυρί.