Σαββάτο
18 Μαΐου 2024

Το αντίο στην μεγάλη ηθοποιό Άννα Παναγιωτοπούλου – Οι μεγάλοι σταθμοί της καριέρας της

Από το Ελεύθερο Θέατρο στις «Τρεις Χάριτες» και τη «Ντόλτσε Βίτα»

Πολιτισμός

Θλίψη σκόρπισε στον χώρο της Τέχνης και όχι μόνο η είδηση πως η Άννα Παναγιωτοπούλου δεν βρίσκεται πλέον κοντά μας, κάτι που έκανε γνωστό μέσω ανάρτησης ο Σταμάτης Κραουνάκης, με την μεγάλη ηθοποιό, που έγραψε τη δική της ιστορία στο θεατρικό σανίδι και στην μικρή και μεγάλη οθόνη, να φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών.

Ήταν μια από τις ηθοποιούς που γνώρισαν τη μεγάλη αγάπη του κοινού μέσα από τους ρόλους της στις «Τρεις Χάριτες» και το «Ντόλτσε Βίτα», αλλά ακόμη πιο πριν, στην αρχή της καριέρας της από τη συμμετοχή της στο Ελεύθερο Θέατρο.

Η δική μας «Χριστίνα», όπως έμεινε γνωστή από τη σειρά-θρύλο του MEGA «Ντόλτσε Βίτα», ήθελε να γίνει ηθοποιός από τα παιδικά της χρόνια. Οι γονείς της δεν ήθελαν να ασχοληθεί με το θέατρο. Όταν την έστειλαν στην Ελβετία για σπουδές, γύρισε κρυφά και έδωσε εξετάσεις στο Εθνικό. Εκεί πρωτοσυνάντησε και τον Σταμάτη Φασουλή, με τον οποίο ήταν στην ίδια τάξη.

Άννα Παναγιωτοπούλου: Η συνάντηση με τον Φασουλή και το Ελεύθερο Θέατρο

Μαζί με τον Σταμάτη Φασουλή υπήρξαν βασικά μέλη στο Ελεύθερο Θέατρο -σχεδόν από τις απαρχές του- και πρωταγωνίστησαν στην πρώτη του μεγάλη επιτυχία «Και συ χτενίζεσαι», που το έκανε γνωστό και αγαπητό στο ευρύ κοινό.

Ανέβαζαν παραστάσεις ποικίλου ρεπερτορίου, από Μπρεχτ μέχρι Χουρμούζη. Μόνιμη «στέγη» απέκτησαν όταν πήγαν στο Άλσος Παγκρατίου. Παράλληλα, μέχρι τότε, οι συμμετέχοντες στον θίασο ασχολούνταν και με άλλες δουλειές για βιοπορισμό.

Το αντίο του καλλιτεχνικού κόσμου

Η είδηση του θανάτου της έγινε γνωστή το Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου και σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος -και όχι μόνο- έσπευσε να αποχαιρετήσει την αγαπημένη Άννα Παναγιωτοπούλου.

Σ’ ευχαριστώ από καρδιάς. Καλό σου ταξίδι

Ο δημοφιλής ηθοποιός, μέσα από μια ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Instagram, με μια κοινή τους φωτογραφία από τη σειρά του Mega, αποχαιρέτησε την Άννα Παναγιωτοπούλου.

Με μια φωτογραφία τους από τα γυρίσματα τηςς επιτυχημένης σειράς του MEGA, «Ντόλτσε Βίτα» πριν από 29 χρόνια, ο ηθοποιός είπε το δικό του αντίο στο άλλοτε τηλεοπτικό του ταίρι, γράφοντας: «Ακριβώς 29 χρόνια πριν, τον Μάιο τού 1995, είχαμε κάνει το πρώτο μας γύρισμα για το Ντόλτσε Βίτα.. Σ’ ευχαριστώ από καρδιάς. Καλό σου ταξίδι».

Για όσους αγάπησαν την ηθοποιό μέσα από το «Dolce Vita» το αντίο ήταν συγκινητικό, καθώς πολλοί έκαναν μια αναφορά στην τηλεοπτική της κόρη «Ντορίτα» την οποία υποδυόταν η Κατερίνα Ζιώγου, που πέθανε το 2020, νικημένη από τον καρκίνο. Με κοινά τους στιγμιότυπα από τη σειρά του MEGA, οι θεατές έγραψαν, μεταξύ άλλων: «Να προσέχεις την Ντορίτα».

Το MEGA ανέβασε στο Twitter μία σκηνή της Ντορίτας και της Χριστίνας από τη σειρά, γράφοντας: «Άννα Παναγιωτοπούλου. Για πάντα».

Ο Σπύρος Μπιμπίλας αποχαιρετά την Άννα Παναγιωτοπούλου
«Αντίο ΑΝΝΑ….Σπουδαία κυρία του θεάτρου μας…Άννα του Ελεύθερου θεάτρου που άλλαξε την επιθεώρηση και την ματιά μας.. Αννα της Ελεύθερης Σκηνής και των σπουδαίων ρόλων.. Αννα της ανεπανάληπτης Μαντάμ Σουσούς όπου είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί της. Άννα των τριών Χαρίτων που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ.Καλό ταξίδι.. Σ’ ευχαριστούμε για όσα πρόσφερες στο Θέατρο και στο κοινό μας», έγραψε.

Ο θάνατος της Άννας Παναγιωτοπούλου συγκλόνισε τους θαυμαστές της, που πλημμύρισαν το Twitter με μηνύματα όπως: «Όχι ρε παιδιά δεν μπορώ να το πιστέψω με τίποτα ότι η Χριστινα Μαρκάτου η χήρα γνωστό ντοματοπαραγωγου άφησε σήμερα την τελευταία της πνοή».

Ένα άλλο σχόλιο γράφει: «Κάποιοι άνθρωποι δεν πεθαίνουν ποτέ, γιατί ζουν μέσα από όλους όσοι τους αγάπησαν πολύ».

Δείτε μερικά από τα σχόλια

Άννα Παναγιωτοπούλου: Η φοβερή Μαντάμ Σουσού, οι Τρεις Χάριτες και η Ντόλτσε Βίτα

Η Άννα Παναγιωτοπούλου μάς χάρισε εμβληματικούς ρόλους τόσο στο σανίδι ως μέλος της λεγόμενης Ελεύθερης Σκηνής όσο και στη μικρή αλλά και στη μεγάλη οθόνη. Σταθμός της τηλεοπτικής καριέρας της τηλεοπτικής καριέρας της Άννας Παναγιωτοπούλου θεωρείται η ενσάρκωση της «Μαντάμ Σουσού» στην ομότιτλη διασκευή του μυθιστορήματος του Δημήτρη Ψαθά τη σεζόν 1986-87.

«Οι τρεις χάριτες»

Οι «Τρεις χάριτες» είναι μια κωμική σειρά που προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA τις τηλεοπτικές περιόδους 1989-1990 (με προβολή στο δεύτερο μισό της σεζόν), 1990–1991 και 1991–1992. Ήταν από τις πρώτες σειρές που προβλήθηκαν στη νεοσύστατη – τότε – ιδιωτική τηλεόραση. Σημείωσε τεράστια επιτυχία, επιτυγχάνοντας εξαιρετικά υψηλά νούμερα τηλεθέασης και θεωρείται πλέον ένα από τα πιο πετυχημένα προγράμματα που έχει προβάλει ποτέ η ελληνική τηλεόραση.

Η σειρά περιέγραφε την καθημερινότητα τριών αδερφών, οι οποίες αποφάσισαν να μείνουν στο ίδιο σπίτι, αλλά και όλα τα αστεία περιστατικά αυτής της συμβίωσης. Στη σειρά πρωταγωνιστούσαν η Άννα Παναγιωτοπούλου (Όλγα Χαρίτου-Παπαχαρίτου), η Νένα Μεντή (Μαρία Χαρίτου), η Μίνα Αδαμάκη (Ειρήνη Χαρίτου) και η Άννα Κυριακού (θεία Μπεμπέκα). Το σενάριο της σειράς υπέγραφαν οι Μιχάλης Ρέππας και Θανάσης Παπαθανασίου.

Τον ρόλο της Όλγας Χαρίτου υποδύθηκε η Άννα Παναγιωτοπούλου. Μάλιστα, ήταν η μεγαλύτερη από τις αδελφές Χαρίτου (παρ’ όλο που στην πραγματικότητα η ηθοποιός ήταν μικρότερη από τη Μίνα Αδαμάκη που ενσάρκωσε την Ειρήνη). Ο σύζυγος της Όλγας Χαρίτου έχει πεθάνει, αφήνοντάς τη με μια κόρη, την Τέτη Παπαχαρίτου (Άννα Κουρή), η οποία αρχικά σπουδάζει ιστορία της τέχνης στο Λονδίνο, αλλά στη μέση του δεύτερου κύκλου της σειράς έρχεται να μείνει και η ίδια στην Αθήνα. Η Όλγα διατηρεί κατάστημα με αντίκες στο κέντρο της πόλης και ανησυχεί υπερβολικά για την κόρη της και προσπαθεί διαρκώς να ελέγξει τη ζωή της. Αντιμετωπίζει όλα τα υπόλοιπα θέματα με στωικότητα και μια διάθεση ειρωνείας.

«Ντόλτσε βίτα»

Έναν παράνομο έρωτα έζησε η Άννα Παναγιωτοπούλου σαν Χριστίνα Μαρκάτου στην κωμική σειρά «Ντόλτσε βίτα», αφού ερωτεύθηκε τον σύντροφο της κόρης της, Αντώνη Καλούδη (Θανάσης Ευθυμιάδης). Η σειρά προβλήθηκε από την τηλεοπτική συχνότητα του MEGA κατά τις σεζόν 1995–1996 και 1996–1997. Το σενάριο της σειράς υπέγραψαν ο Αλέξανδρος Ρήγας και ο Λευτέρης Παπαπέτρου, ενώ τη σκηνοθεσία οι Αλέξανδρος Ρήγας, Παναγιώτης Κούτρας, Αντώνης Τέμπος και Αντώνης Αγγελόπουλος.

Η πλοκή της χαρακτηρίστηκε πολύ προχωρημένη για τα ελληνικά ήθη της εποχής και απενοχοποίησε τον έρωτα μεταξύ μιας μεγαλύτερης σε ηλικία γυναίκας με έναν νεαρότερο άνδρα, καθώς επίσης θέσπισε και έναν καινούργιο και πιο ευρηματικό κώδικα χιούμορ με στοιχεία μαύρης κωμωδίας. Κύριοι πρωταγωνιστές ήταν η Άννα Παναγιωτοπούλου και ο Θανάσης Ευθυμιάδης, ενώ το υπόλοιπο πρωταγωνιστικό καστ απαρτιζόταν από την Κατιάνα Μπαλανίκα, τη Μαρία Καβογιάννη, τη Μαρία Φωκά, τον Παύλο Ορκόπουλο, την Κατερίνα Ζιώγου, τη Γαλήνη Τσεβά και τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη. Η σειρά γνώρισε τεράστια επιτυχία, αν και το τελευταίο τρίμηνο σημείωσε μικρή πτώση σε τηλεθέαση και πλοκή χωρίς αυτό να επηρεάσει τη δημοτικότητα της, με αποτέλεσμα να προβάλλεται σε επανάληψη κάθε χρόνο μέχρι και σήμερα.

«Το κλάμα βγήκε απ’ τον παράδεισο»

Ηπαρωδία με τίτλο «Το κλάμα βγήκε απ’ τον παράδεισο» προβλήθηκε το 2001, σε σενάριο και σκηνοθεσία των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου, και διακωμωδεί με γλυκιά και νοσταλγική διάθεση όλο το φάσμα του παλιού ελληνικού κινηματογράφου της δεκαετίας του 1960 και κυρίως τις εμπορικές ταινίες της Φίνος Φιλμ. Στην ταινία συνυπάρχουν η κωμωδία, η περιπέτεια, το μελό, το μιούζικαλ, το βουκολικό δράμα, αλλά και οι σκηνές εποχής (κατοχική περίοδος), όλα μέσα από μία κωμική και σατιρική αντίληψη.

Ποια ήταν η Άννα Παναγιωτοπούλου

Η Άννα Παναγιωτοπούλου γεννήθηκε στην Κυψέλη στις 30 Ιουλίου 1947 και από τα παιδικά της χρόνια ήθελε να γίνει ηθοποιός. Μεγάλωσε σε μεγαλοαστικό περιβάλλον, το οποίο δεν είχε καμία σχέση με το θέατρο, ενώ και οι γονείς της δεν ήθελαν να ασχοληθεί με κάτι τέτοιο. Όταν την έστειλαν στην Ελβετία για σπουδές, γύρισε κρυφά και έδωσε εξετάσεις στο Εθνικό.

Μαζί με τον Σταμάτη Φασουλή και μια θρυλική τάξη υπήρξαν βασικά μέλη στο Ελεύθερο Θέατρο – σχεδόν από τις απαρχές του – και πρωταγωνίστησαν στην πρώτη του μεγάλη επιτυχία «Και συ χτενίζεσαι», που το έκανε γνωστό και αγαπητό στο ευρύ κοινό. Ανέβαζαν παραστάσεις ποικίλου ρεπερτορίου, από Μπρεχτ μέχρι Χουρμούζη. Μόνιμη «στέγη» απέκτησαν όταν πήγαν στο Άλσος Παγκρατίου. Η Αθήνα γνώρισε ένα άλλο είδος θεάτρου και μια νέα προσέγγιση της επιθεώρησης.

Το 1980, το Ελεύθερο Θέατρο σταμάτησε και ιδρύθηκε η Ελεύθερη Σκηνή από την Άννα Παναγιωτοπούλου και τον Σταμάτη Φασουλή, που επρόκειτο ουσιαστικά για μια μετονομασία του Ελεύθερου Θεάτρου. Η Άννα Παναγιωτοπούλου συνέχισε με επιθεωρήσεις, στις οποίες έπαιζε αλλά έγραφε και θεατρικά νούμερα που άφησαν εποχή.

Ευρέως γνωστή έγινε μέσω της συμμετοχής της σε τηλεοπτικές σειρές, αρχικά στην κρατική και στη συνέχεια στην ιδιωτική τηλεόραση. Σταθμός της καριέρας της και αλησμόνητη ήταν η ερμηνεία της στη σειρά «Μαντάμ Σουσού» κατά την ομότιτλη διασκευή του μυθιστορήματος του Δημήτρη Ψαθά τη σεζόν 1986-1987 (μαζί με τους Θανάση Παπαγεωργίου, Άγγελο Αντωνόπουλο, Νατάσα Ασίκη κ.ά.).

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πώς χτίστηκαν οι πυραμίδες της Αιγύπτου - Ένας αρχαίος εξαφανισμένος ποταμός μπορεί να λύσει το μυστήριο

Κοντά στη λύση του μυστηρίου του τρόπου με τον οποίο κατασκευάστηκαν οι 31 πυραμίδες, συμπεριλαμβανομένης της παγκοσμίου φήμης της Γκίζας, στην Αίγυπτο πριν από περισσότερα από 4.0...

Φόρτωση άρθρων...