Παρασκευή
17 Μαΐου 2024

Ιερουσαλήμ: Τι αποκαλύπτει ο ραδιοάνθρακας για την ιστορία της περιοχής (Photos)

Η Ιερουσαλήμ χτίστηκε από τον Σολομώντα. Ωστόσο, το ερώτημα είναι αν δημιουργήθηκε ως μια μεγαλοπρεπής πρωτεύουσα αυτοκρατορίας, ή ήταν μια μικρή πόλη;

Μια μελέτη με ραδιοάνθρακα της Ιερουσαλήμ κατά την Περίοδο του Πρώτου Ναού, σχηματίζει μια νέα εικόνα για την ιστορία της πόλης στη βιβλική εποχή. Από τη μία, φέρνει δελεαστικές ενδείξεις ότι η πόλη ήταν ήδη ένα σημαντικό αστικό κέντρο στην εποχή του Δαβίδ και του Σολομώντα και όχι ένα ασήμαντο χωριό.

Τα νέα στοιχεία ραδιοάνθρακα έρχονται σε αντίθεση με το βιβλικό κείμενο για το ποιος ακριβώς έχτισε τι και πότε στην Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια της περιόδου του Πρώτου Ναού.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο PNAS, είναι το πρώτο μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα που ανακατασκεύασε το μακρινό παρελθόν της πόλης μέσω χρονολόγησης με ραδιενεργό άνθρακα. 

Χαιρετίζεται ως μια σημαντική ανακάλυψη στον τομέα, επειδή οι επιστήμονες κατάφεραν να εξαγάγουν αξιόπιστα δεδομένα για μια περίοδο στην οποία η χρονολόγηση με άνθρακα είναι επικίνδυνα αναξιόπιστη. Παρ’ όλα αυτά, είναι απίθανο η μελέτη να τερματισει τις πολύπλοκες συζητήσεις σχετικά με το πόση ιστορία περιέχει η Αγία Γραφή, και ιδιαίτερα όσον αφορά τις λεπτομέρειες για το μυθικό βασίλειο του Δαβίδ και του Σολομώντα.

Ιερουσαλήμ: Τι αποκαλύπτει ο ραδιοάνθρακας για την ιστορία της περιοχής

Οι ισραηλιτικές κοινότητες

Κείμενα εκτός της Βίβλου και αρχαιολογικά στοιχεία μας λένε ότι στην Εποχή του Σιδήρου, η οποία συμπίπτει (περίπου) με την Περίοδο του Πρώτου Ναού, δύο ξεχωριστές ισραηλιτικές οντότητες αναπτύχθηκαν στο λεγόμενο Λεβάντε (Εγγύς Ανατολή).

Το μεγαλύτερο και ισχυρότερο ήταν το Βασίλειο του Ισραήλ, με επίκεντρο τη σημερινή Γαλιλαία και τη βόρεια Δυτική Όχθη, με πρωτεύουσα τη Σαμάρεια. Ο μικρότερος γείτονας του Ισραήλ ήταν το Βασίλειο του Ιούδα στα νότια, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

Αλλά κανένα σαφές γραπτό κείμενο ή αρχαιολογικό στοιχείο δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής τον βιβλικό ισχυρισμό ότι αυτά τα δύο βασίλεια ενώθηκαν κάποτε σε μια τεράστια, Ενωμένη Μοναρχία υπό τον Δαβίδ και τον Σολομώντα, οι οποίοι κυβέρνησαν κάποια στιγμή τον 11ο-10ο αιώνα π.Χ.

Ιερουσαλήμ: Τι αποκαλύπτει ο ραδιοάνθρακας για την ιστορία της περιοχής

Ανατρεπτικά συμπεράσματα

Πολλοί μελετητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, ακόμη και αν ο Δαβίδ και ο Σολομών υπήρχαν, ήταν λίγο ανώτεροι από τους τοπικούς οπλαρχηγούς, κυβερνώντας το αναδυόμενο βασίλειο του Ιούδα από μια μικρή Ιερουσαλήμ. 

Η μεγάλη αυτοκρατορία τους δεν ήταν παρά μια μεταγενέστερη μεγέθυνση από τους αρχιτέκτονες της Βίβλου, που ήθελαν να τονίσουν την εξέχουσα θέση του Ναού στην Ιερουσαλήμ και τη δυναστεία του Δαβίδ.
Άλλοι ερευνητές προσπάθησαν να επιτεθούν σε αυτό το σκεπτικιστικό παράδειγμα στηριζόμενοι σε μερικά υπολείμματα στην Ιερουσαλήμ και στα περίχωρά της, τα οποία υποστηρίζουν την ύπαρξη ενός μεγάλου βασιλείου και μιας καλά αναπτυγμένης πρωτεύουσας, ήδη στην υποτιθέμενη εποχή του Δαβίδ και του Σολομώντα.
Αρχαία ερείπια της Πόλης του Δαβίδ. Εδώ μία από τις περιοχές που εξετάστηκαν στην μελέτη. Ήταν το πάρκινγκ Γκιβάτι.

Ιερουσαλήμ: Τι αποκαλύπτει ο ραδιοάνθρακας για την ιστορία της περιοχής

H χρονολόγηση

Ένα μεγάλο βασίλειο χρειάζεται μια μεγάλη πρωτεύουσα. Οπότε αν υπάρχει μνημειακή αρχιτεκτονική στην Ιερουσαλήμ που χτίστηκε αυτήν την περίοδο, τότε η βιβλική εκδοχή έχει βάση, διαφορετικά πρέπει να απορριφθεί ως κυρίως μυθολογική.

Ως εκ τούτου, είναι ακόμα πιο περίεργο ότι μέχρι στιγμής έχει γίνει πολύ μικρή  ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα  στην Ιερουσαλήμ. Οι αρχαιολόγοι που σκάβουν στην Ιερουσαλήμ έχουν ως επί το πλείστον χρονολογημένες δομές με βάση τα είδη κεραμικής που βρέθηκαν σε αυτά – μια συχνά ασαφή μέθοδο και όχι ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα.

Χιλιάδες Ισραηλινοί στους δρόμους της Ιερουσαλήμ ζητούν την απελευθέρωση των ομήρων
Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό και θα εκτεθούν αργότερα. Όμως, πάνω από μια δεκαετία τώρα, μία ομάδα της Μονάδας Επιστημονικής Αρχαιολογίας του Ινστιτούτου Weizmann στο Rehovot, μαζί με το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, εργάζονται για να διορθώσουν αυτήν τη θεαματική παράλειψη.

Οι ερευνητές του Weizmann  συνεργάστηκαν στενά με τους αρχαιολόγους για να συλλέξουν βραχύβια οργανικά υλικά, κυρίως απανθρακωμένους σπόρους, από αρχαιολογικές ανασκαφές των χώρων της Εποχής του Σιδήρου σε όλη τη λεγόμενη Πόλη του Δαβίδ, μια στενή κορυφογραμμή που εκτείνεται νότια του Όρους του Ναού, και την οποία οι περισσότεροι αρχαιολόγοι (αν και όχι όλοι) αναγνωρίζουν ως τον αρχικό πυρήνα της αρχαίας Ιερουσαλήμ.

Το αποτέλεσμα είναι περισσότερες από 100 ασφαλείς ημερομηνίες που κυμαίνονται από την πρώιμη Εποχή του Σιδήρου το 12ο αιώνα π.Χ. έως το 586 π.Χ., όταν οι Βαβυλώνιοι κατέστρεψαν την Ιερουσαλήμ και τον Πρώτο Ναό, όπως αναφέρουν οι ερευνητές. Μερικά από τα ευρήματα έχουν ενδιαφέρουσες επιπτώσεις στα μεγάλα ανοικτά ερωτήματα για την ιστορία της Ιερουσαλήμ στην εποχή τους.

Ένα από τα κυριότερα σημεία της μελέτης είναι ότι σχεδόν το 20% των δειγμάτων που αναλύθηκαν χρονολογούνται στον 12ο-10ο αιώνα π.Χ., μια περίοδο που περιλαμβάνει την εποχή του Δαβίδ και του Σολομώντα. Και βρέθηκαν σε όλη την πόλη του Δαβίδ.

Οι ερευνητές, υπό την ηγεσία της καθηγήτριας Elizabeta Boaretto και της Δρ. Joanna Regev, του εργαστηρίου ραδιοάνθρακα του  Dangoor Research Accelerator, εκτιμούν ότι το σημαντικό είναι πως οι περισσότερες από αυτές τις ημερομηνίες ραδιοάνθρακα δεν σχετίζονταν με την πρώιμη κεραμική της Εποχής του Σιδήρου. 
Μερικές μάλιστα προήλθαν από απανθρακωμένα υπολείμματα που βρέθηκαν σε οικοδομικά υλικά, λέει η Regev, στην εφημερίδα Haaretz.

“Αυτό δείχνει ότι με τη ραδιενέργεια μπορείς να εντοπίσεις επαγγέλματα και δραστηριότητες που δεν μπορούν να εντοπιστούν με την αγγειοπλαστική”, αναφέρει. “Τα δείγματα αυτά παρέχουν εξαιρετικά πολύτιμες πληροφορίες για τα μέρη που διέμεναν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης περιόδου και συνεπώς είναι σχετικά με την ανακατασκευή του μεγέθους του οικισμού”.

Αυτό δεν επιβεβαιώνει με κανένα τρόπο την ύπαρξη του βασιλείου του Δαβίδ και του Σολομώντα, αλλά υποδηλώνει ότι η Ιερουσαλήμ ήταν πιο ανεπτυγμένη από ό,τι πιστεύαμε στην εποχή τους, εξηγεί ο καθηγητής Yuval Gadot, ένας αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ που σκάβει στην πόλη του Δαβίδ και είναι ένας από τους κορυφαίους καθηγητές της μελέτης με ραδιοάνθρακα.

Ο Gadot, παρεμπιπτόντως, ανήκει στο πιο σκεπτικιστικό στρατόπεδο όσον αφορά την ιστορικότητα της Ενωμένης Μοναρχίας και το μεγαλείο της Ιερουσαλήμ τον 10ο αιώνα π.Χ. “Όσα έχουμε από την περίοδο εκείνη, χωρούν σε ένα κουτί από παπούτσια”, παρατήρησε κάποτε σε μια συνέντευξη, στη Νέα Υόρκη.
“Αν το εκκρεμές μου πρέπει να μετακινηθεί κάπου, τώρα πηγαίνει περισσότερο προς την κατεύθυνση της πόλης από ότι στο χωριό, λόγω αυτών των αποτελεσμάτων”, λέει τώρα στην Haaretz, αναφερόμενος στο μέγεθος της Ιερουσαλήμ τον 10ο αιώνα π.Χ. Ίσως η Ιερουσαλήμ του Σολομώντα δεν ήταν η πρωτεύουσα μιας τεράστιας αυτοκρατορίας, αλλά δεν ήταν ούτε ένας ασήμαντος τόπος.

Ιερουσαλήμ: Τι αποκαλύπτει ο ραδιοάνθρακας για την ιστορία της περιοχής

Τα κτίρια

Αν και υπάρχουν ήδη κάποιες αποδείξεις κατασκευής στην Ιερουσαλήμ στις αρχές της Εποχής του Σιδήρου, τα περισσότερα από τα δείγματα της μελέτης που χρονολογούνται σε αυτήν την περίοδο, δεν είναι δυνατόν να συσχετιστούν σαφώς με ένα κτίριο ή με άλλα υπολείμματα, σημειώνει ο καθηγητής Israel Finkelstein από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και το Πανεπιστήμιο της Χάιφα. Αντί αυτού, προέρχονται από συντρίμμια και άλλα κατασκευαστικά υλικά τα οποία επαναχρησιμοποιήθηκαν αργότερα, λέει ο Finkelstein, κορυφαίος αρχαιολόγος του σκεπτικιστικού στρατοπέδου που δεν συμμετείχε στη μελέτη με χρονολόγηση άνθρακα.

Όπως αναφέρει ο Finkelstein, αυτά τα υλικά χαμηλότερης ποιότητας “μπορεί να εισάγουν ένα φαινόμενο “παλαιότερων ημερομηνιών”, που σημαίνει ημερομηνίες παλαιότερες από τη δεδομένη στιβάδα που δήθεν συνδέεται με αυτά”.
Περισσότερη έρευνα είναι αναγκαία  για την καλύτερη κατανόηση των αποτελεσμάτων από τον 12ο-10ο αιώνα π.Χ., αλλά είναι ακόμα στατιστικά σημαντικό ότι ένα τόσο μεγάλο ποσοστό των δειγμάτων στη μελέτη απέφερε τόσο παλιές ημερομηνίες, λέει ο Regev, ο ειδικός στην ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα.

“Είναι αλήθεια, δεν μπορώ να σας πω τι έχτισαν εκείνη την περίοδο και ποιος το έχτισε, αλλά αυτό το υλικό έρχεται από κάπου. Κάποιος ήταν δραστήριος εκεί”, προσθέτει ο Gadot.

Η μελέτη με τις ραδιοεκπομπές άνθρακα προσφέρει νέα εικόνα για την ιστορία της Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια της Πρώτης Περιόδου του Ναού, σημειώνει ο Δρ. Τζο Uziel, αρχαιολόγος της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα.

“Όλοι θέλουν να εστιάσουν στον Δαβίδ και τον Σολομώντα, αλλά είναι κάτι περισσότερο, παίρνουμε ολόκληρη την ακολουθία αυτής της περιόδου που αναφέρεται στη Βίβλο και αναπαριστούμε τη χρονολογία”, λέει ο Uziel. “Συνεχίζοντας την εφαρμογή αυτών των μεθόδων στο μέλλον, θα είμαστε σε θέση να αναπαραστήσουμε την ιστορία της Ιερουσαλήμ σε μια πολύ πιο επιστημονική βάση, ανεξάρτητα από το αν τα πράγματα ταιριάζουν με τη βιβλική αφήγηση”.

Μέχρι τώρα, τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η πόλη γνώρισε ανανεωμένη επέκταση κατά το δεύτερο μισό του 9ου αιώνα π.Χ., νωρίτερα από ό, τι πίστευαν προηγουμένως, πιθανώς κατά τη διάρκεια της 40ετούς βασιλείας του Ιούδα του Ιωά ή ακόμη και πιο πριν. Τότε η Ιερουσαλήμ επεκτάθηκε για πρώτη φορά στη δυτική πλαγιά της Πόλης του Δαβίδ. 

Ένα μεγάλο δημόσιο κτίριο, το οποίο αργότερα θα καταστραφεί από τους Βαβυλώνιους, κατασκευάστηκε για πρώτη φορά στην περιοχή, ενώ, στην ανατολική πλαγιά της κορυφογραμμής, χτίστηκαν επιβλητικές οχυρώσεις, γύρω από την κύρια πηγή της πόλης, αναφέρουν η Regev και οι συνεργάτες της.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ανακαλύφθηκε αρχαία βίλα με πισίνα σε πόλη που ίδρυσαν Έλληνες πριν από 2.600 χρόνια (Photos)

Βίλα με εσωτερική πισίνα, που χρονολογείται από την ρωμαϊκή εποχή, βρέθηκε σε μια πόλη με ιστορία περίπου 2.600 ετών στην οποία ανέκαθεν έμεναν κοινωνικές ελίτ. Η αρχαία βίλα έχει ...

Φόρτωση άρθρων...