Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Πώς θα παίξει... μπάλα ο Μητσοτάκης έως τις Ευρωεκλογές και γιατί θα είναι πρωθυπουργός έως το 2031

Παρασκήνιο

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ, η οποία έβγαλε ειδήσεις και έστειλε βαρυσήμαντα μηνύματα.

Έως τις Ευρωεκλογές, η Νέα Δημοκρατία και ο ίδιος προσωπικά θα σηκώσει το... γάντι, σε σχέση με το αφήγημα της αντιπολίτευσης περί δημοψηφίσματος. Ο πήχης των Ευρωεκλογών για τη ΝΔ, τοποθετήθηκε από τον πρωθυπουργό στο 33%, δηλαδή στο ποσοστό που είχε επιτύχει στις προηγούμενες εκλογές.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Προφανώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάρει ένα ρίσκο, το οποίο θεωρεί ότι είναι εκ του ασφαλούς, με βάση τις εκτιμήσεις του επικοινωνιακού επιτελείου του. Αυτό σημαίνει ότι αμέσως μετά το Πάσχα, η Νέα Δημοκρατία θα παίξει σε... άλλο ταμπλό, επιδιώκοντας να πάρει πίσω κόσμο από τα κόμματα που βρίσκονται δεξιά της, αλλά και να καθηλώσει τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Σημειώνεται ότι στις Ευρωεκλογές του 2019, η Νέα Δημοκρατία είχε λάβει 33,12%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,75% και το ΠΑΣΟΚ 7,72%. Τώρα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μεγάλη ήττα πέρυσι, ο Τσίπρας δεν υπάρχει και ο διάδοχος του έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια...

Ο Κασσελάκης ζητεί εκλογές, ο Ανδρουλάκης διεκδικεί ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση μέσω του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών, ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις, το... παιχνίδι είναι κερδισμένο για τον Μητσοτάκη. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει κάποιον αντίπαλο, αλλά έχει απέναντι της μια διασπασμένη μείζονα αντιπολίτευση. Στρατηγικός στόχος είναι η μείωση των ποσοστών ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αρκετά κάτω από το 30%. Έτσι, αντί για 31,47% που είχαν συγκεντρώσει στις προηγούμενες Ευρωεκλογές, η ΝΔ θέτει ως ανώτατο όριο το... 29,9%, δηλαδή χαμηότερα από το ποσοστό της ΝΔ.

Εν ολίγοις, με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 15% και το ΠΑΣΟΚ γύρω στο 12%, εφόσον η Νέα Δημοκρατία κινηθεί στην περιοχή του 32%-33%, τότε, κανένα από αυτά τα δύο κόμματα, δεν θα μπορεί να κάνει λόγο για... καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής. Το ίδιο εκτιμούμε ότι θα συμβεί και αν η ΝΔ λάβει 28%, καθώς μετά την αναμενόμενη... ψιλογκρίνια, το πράγμα θα ισορροπήσει. Με βάση τα παραπάνω ποσοστά, ο Μητσοτάκης θα είναι κυρίαρχος, ο Κασσελάκης θα έχει πετύχει να είναι δεύτερος και ο Ανδρουλάκης θα είναι τρίτος με το ΠΑΣΟΚ μέσα στην γκρίνια!

Η επιβεβαίωση της κυριαρχίας Μητσοτάκη στις Ευρωεκλογές, θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο πρωθυπουργός έως τις εθνικές εκλογές του 2027, ώστε να κερδίσει άλλη μια θητεία. Θέμα ανάληψης χαρτοφυλακίου στην Ευρώπη δεν τίθεται για τον Μητσοτάκη και είναι χαζό και μόνο να το συζητούν κάποιοι. Ο κατηγορηματικός τρόπος με τον οποίο απέκλεισε ο πρωθυπουργός ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει απλή εξήγηση.

Οι ξένοι εμπιστεύονται πλήρως τον Μητσοτάκη και δεν ρισκάρουν σε καμία περίπτωση πολιτική αλλαγή τουλάχιστον έως το 2031, καθώς η ελληνική οικονομία πρέπει να θωρακιστεί ακόμη περισσότερο και να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τη μεγάλη πρόκληση από το 2032 και μετά, η οποία σχετίζεται με την έναρξη αποπληρωμής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους μας, το οποίο βρίσκεται στα... αρχεία του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία αποτελούν αυτή τη στιγμή πυλώνα για τους Ευρωπαίους και τις ΗΠΑ σε μια ταραγμένη περιοχή, η οποία, θεωρείται κρίσιμη γεωπολιτικά και ενεργειακά. Η απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Δύση, ενισχύει τη θέση της Ελλάδας και συνεπώς, ο διεθνής παράγοντας δεν θα ήθελε... περιπέτειες με διάφορους μαθητευόμενους μάγους ή αμφιλεγόμενους πολιτικάντηδες, οι οποίοι θα μπορούσαν να αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά της εικόνας που έχει σήμερα η χώρα μας, εντός Ευρώπης και ΝΑΤΟ. Όχι ότι δεν υπάρχουν πρόσωπα που θα μπορούσαν να διαδεχθούν τον Μητσοτάκη μέσα στη ΝΔ. Όμως, σε κάθε περίπτωση, ο Μητσοτάκης είναι η προσωπικότητα εκείνη που είναι απαραίτητη για να ηγείται της χώρας. Τόσο απλά.

Από την άλλη, η επανεκλογή Μητσοτάκη για τρίτη θητεία φαντάζει σήμερα ως δυσκολότερη, καθώς πολλοί θεωρούν ότι το 41% του 2023, δεν θα επαναληφθεί. Σε μια τέτοια περίπτωση, με βάση το σημερινό εκλογικό σύστημα, θα πρέπει να αναζητηθεί κυβερνητικός εταίρος. Βασικό σενάριο με τις περισσότερες, αλλά πολύ μικρές πιθανότητες, είναι αυτό που βάζει στο... κόλπο το ΠΑΣΟΚ. Όμως, ο Μητσοτάκης είναι από αυτούς που δεν κάνει εκπτώσεις και δεν μπορεί να συνεργαστεί με όσους πιστεύει ότι οδηγούν τη χώρα σε στασιμότητα, ορθώνοντας εμπόδια λόγω ιδεολογίας.

Οπότε, παίζοντας για ακόμη μία φορά τη διακύβευση της σταθερής κυβέρνησης και της πολιτικής σταθερότητας, θα ζητήσει καθαρή εντολή για αυτοδύναμη κυβέρνηση. Στο μεταξύ, πρέπει να αλλάξει το εκλογικό σύστημα και να το κάνει ακόμη πιο... φιλικό σε σχέση με το σενάριο της αυτοδύναμης διακυβέρνησης. Αν αλλάξει τον εκλογικό νόμο και αυξήσει το ελάχιστο μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα (π.χ. στις 30 από 20 που είναι σήμερα), αλλά και το όριο εισόδου στη Βουλή (από 3% σε 5% όπως είναι στη Γερμανία), τότε, μπορεί να δει πολύ πιο πέρα και από το 2031! Αλλά, όλα θα τα δούμε τη στιγμή που πρέπει και όταν ωριμάσει ο χρόνος...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ανάρτηση Μητσοτάκη για το Πάσχα: Βόλτα με το ποδήλατο μετά το αρνί, βοηθάει και στη χώνεψη

Το δικό του μήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός για το Πάσχα δίνοντας έμφαση τόσο στα έθιμα όσο όμως και στον αθλητισμό και την καλή φυσική κατάσταση. Αφού έκανε, μέσα από την ανάρτη...

Κασσελάκης: «Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη λεβέντη μου» - Το τετ α τετ με τον Μητροπολίτη Κέρκυρας

O Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την Ανάσταση πήγε μαζί με τον σύζυγό του Τάιλερ και στενούς συνεργάτες του για μαγειρίτσα στο κέντρο της πόλης. Ο Στέφανος Κασσε...

Στην Αλβανία ο Μανώλης Κεφαλογιάννης – Θα επισκεφθεί τον Φρέντι Μπελέρη στη φυλακή

Επίσκεψη στην Αλβανία πραγματοποιεί ο πρόεδρος της επιτροπής Σύνδεσης και Σταθεροποίησης ΕΕ - Αλβανίας, ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μανώλης Κεφαλογιάννης. Σήμερα, ημέρα το...

Φόρτωση άρθρων...