Δευτέρα
20 Μαΐου 2024

Ζελένσκι: Η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα όπλα για να σταματήσει τη ρωσική προέλαση

Πλανήτης

Η Ουκρανία θα μπορούσε να σταματήσει την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στα ανατολικά αν οι συμμαχικές χώρες αύξαναν την παροχή όπλων. Τα παραπάνω τόνισε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία βρέθηκε στο Κίεβο την Ημέρα της Ευρώπης.

Η δήλωση του Ουκρανού Προέδρου έρχεται τη στιγμή που η Ρωσία έχει σημειώσει μικρά αλλά σταθερά εδαφικά κέρδη στα ανατολικά της χώρας από τις αρχές του έτους, με τις δυνάμεις της Ουκρανίας να έχουν εξαντληθεί και τα όπλα και τα πυρομαχικά να έχουν εξαντληθεί επικίνδυνα.

«Πιέζουμε στο μέγιστο βαθμό τους εταίρους μας να αυξήσουν τις παραδόσεις όπλων. Εάν αυξηθεί η παράδοση όπλων, θα μπορέσουμε να σταματήσουμε (τις ρωσικές δυνάμεις) στα ανατολικά, όπου έχουν την πρωτοβουλία», δήλωσε ο Ζελένσκι σε υπαίθρια ενημέρωση στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Καθώς μιλούσε, άρχισαν να ηχούν σειρήνες αεροπορικής επιδρομής, μια υπενθύμιση της απειλής των ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, οι οποίες έχουν ενταθεί σε ολόκληρη τη χώρα, προκαλώντας διακοπές ρεύματος σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

Τα ουκρανικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από τρία ανατολικά χωριά στα τέλη Απριλίου και ο ανώτατος διοικητής της Ουκρανίας δήλωσε ότι η κατάσταση στο μέτωπο επιδεινώθηκε.

Η απόφαση των ΗΠΑ να εγκρίνουν ένα τεράστιο νομοσχέδιο για τη στρατιωτική βοήθεια τον περασμένο μήνα χαιρετίστηκε από το Κίεβο, αλλά πολλές μονάδες δεν έχουν ακόμη παραλάβει νέα όπλα και προειδοποιούν ότι ο χρόνος τελειώνει.

Ο Ζελένσκι αναγνώρισε την ανάγκη της Ουκρανίας για περισσότερα στρατεύματα, λέγοντας ότι η έλλειψη δυνάμεων δημιουργεί μια «δύσκολη κατάσταση» κοντά στην Αβντιβκά, μια πόλη που έχει καταλάβει η Ρωσία, και το Ποκρόβσκ, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια της Ουκρανίας.

Πρόσθετες ταξιαρχίες πρέπει να εξοπλιστούν καθώς φτάνουν για να συγκρατήσουν τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο Ζελένσκι, καθιστώντας πιο πιεστική τη βοήθεια που είναι «εβδομάδες και μήνες μακριά». «Οι παραδόσεις πραγματοποιούνται, αλλά όχι στις ποσότητες που ... ψηφίστηκαν», συμπλήρωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ρόμπερτ Φίτσο: Δεν υπάρχει πλέον άμεσος κίνδυνος για τη ζωή του - Παραμένει σε σοβαρή κατάσταση

Ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα για την κατάσταση της υγείας του Σλοβάκου πρωθυπουργού, Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος φαίνεται να έχει διαφύγει τον άμεσο κίνδυνο για τη ζωή του όμως παραμέν...

Ποιος είναι ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι - Τι θα συμβεί αν επιβεβαιωθεί ο θάνατος του

Ο Εμπραχίμ Ραΐση, 63 ετών, ένας σκληροπυρηνικός κληρικός, εξελέγη πρόεδρος του Ιράν το 2021 όταν διαδέχθηκε τον μετριοπαθή Χασάν Ροχανί. Κατά τη θητεία του ως πρόεδρος, έχει ηγηθεί...

Φόρτωση άρθρων...