Παρασκευή
05 Δεκεμβρίου 2025

Ανησυχία για τον καρκίνο παχέος εντέρου: Αυξήθηκε κατά 500% στα παιδιά και τους εφήβους

Δραματική αύξηση των περιστατικών καρκίνου του παχέους εντέρου στις ΗΠΑ, ιδίως στα παιδιά και τους έφηβους, εντόπισαν ερευνητές σε μελέτη, που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο «Digestive Disease Week» στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, μεταξύ του 1999 και του 2020 το ποσοστό των καρκίνων του παχέος εντέρου αυξήθηκε κατά 500% στα παιδιά ηλικίας 10-14 ετών, κατά 333% στους έφηβους ηλικίας 15-19 ετών και κατά 185% στους νέους ενήλικες ηλικίας 20-24 ετών.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη βάση «Wonder Database» των Κέντρων Ελέγχου Ασθενειών στις ΗΠΑ, οι ερευνητές υπολόγισαν τις τάσεις στα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου για άτομα ηλικίας 10-44 ετών από το 1999 ως το 2020.

Το 2020 0,6 παιδιά ηλικίας 10-14 ετών ανά 100.000 πληθυσμού διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με 0,1 ανά 100.000 το 1999.

Οι διαγνώσεις στους έφηβους 15-19 ετών αυξήθηκαν από 0,3 σε 1,3 ανά 100.000 και στους νέους ενήλικες 20-24 ετών από 0,7 σε 2 ανά 100.000.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στα παιδιά και τους έφηβους δεν είναι αρκετά υψηλός για να προτείνεται η ευρεία χρήση κολονοσκόπησης, αλλά θα πρέπει να εξεταστούν πιο εξατομικευμένες προσεγγίσεις.

Κλιμάκωση διαπιστώθηκε επίσης στις μεγαλύτερες ηλικίες, με τα ποσοστά να αυξάνονται κατά 71% στις ηλικίες 30-34 ετών, κατά 58% στις ηλικίες 35-39 ετών και κατά 37% στις ηλικίες 40-44 ετών.

Η τελευταία ηλικιακή ομάδα μπορεί να είχε τη μικρότερη ποσοστιαία αύξηση, ωστόσο είχε το υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου φθάνοντας τα 20 περιστατικά ανά 100.000 άτομα το 2020.

Οι παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν οικογενειακό ιστορικό φλεγμονώδους νόσου του εντέρου ή καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ οι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, τη χρήση καπνού, την κατανάλωση αλκοόλ και τις διατροφικές συνήθειες, όπως χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών, κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων και ζαχαρούχων ποτών και διατροφή με πολλά λιπαρά.

Η καθιστική ζωή, η παρουσία βακτηρίων που τείνουν να προκαλούν όγκους, η χρήση αντιβιοτικών και τα διατροφικά πρόσθετα είναι πιθανοί, αλλά όχι σταθερά αποδεδειγμένοι παράγοντες που συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Telegraph: Ο Μαδούρο ζήτησε από τον Τραμπ 200 εκατ. δολάρια για να φύγει από τη Βενεζουέλα

Το «παζάρι» ανάμεσα στον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αποκαλύπτει δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph. Σε ρεπορτάζ της, αναφ...

Γαλλία: Πέντε drones πέταξαν πάνω από στρατιωτική βάση που φιλοξενεί πυρηνικά υποβρύχια

Πέντε drones πέταξαν επάνω από τη στρατιωτική βάση του Ιλ Λονγκ στη Βρέστη της δυτικής Γαλλίας που φιλοξενεί τα πυρηνικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων της γαλλικής πυρηνικής αποτρ...

Ποιος απειλεί τον Μαδούρο; Η μυστική κινητικότητα στο εσωτερικό της Βενεζουέλας

Δημοσιεύματα διεθνών μέσων αναφέρουν ότι ο Νικολάς Μαδούρο έχει αυξήσει σημαντικά τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τις μετακινήσεις και τη διαμονή του, σε μια περίοδο κατά την οποία η Β...

Φόρτωση άρθρων...