Κυριακή
14 Ιουλίου 2024

Ανακαλύφθηκε μαρμάρινο άγαλμα δύο μέτρων – Απεικονίζει τον θεό Ερμή (Video&Photos)

Ένα εξαιρετικά καλοδιατηρημένο μαρμάρινο άγαλμα στην αρχαία πόλη Ηράκλεια Σιντική (Heraclea Sintica) στη νοτιοδυτική Βουλγαρία ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους με επικεφαλής τον καθηγητή Λουντμίλ Βαγκαλίνσκι από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Βουλγαρίας.

Το αξιοσημείωτο αυτό εύρημα προέκυψε κατά τη διάρκεια πρόσφατων ανασκαφών στην Cloaca Maxima, ένα ρωμαϊκό σύστημα αποχέτευσης. Το άγαλμα του θεού Ερμή ύψους δύο μέτρων που ανακαλύφθηκε στην Βουλγαρία, σύμφωνα με τη Archaeologia Bulgarica.

Ανακαλύφθηκε μαρμάρινο άγαλμα δύο μέτρων

Η απρόσμενη ανακάλυψη του ύψους δύο μέτρων αγάλματος έγινε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην τοποθεσία της αρχαίας πόλης Ηράκλειας Σιντικής κοντά στα ελληνικά σύνορα.

Εξηγώντας την καλή κατάσταση που βρέθηκε το άγαλμα, οι αρχαιολόγοι που ηγούνται των ανασκαφών τόνισαν ότι μετά από έναν σεισμό που κατέστρεψε την πυκνοκατοικημένη πόλη περίπου το 388 μ.Χ., το άγαλμα τοποθετήθηκε προσεκτικά στους υπονόμους και καλύφθηκε με χώμα.

Ανακαλύφθηκε μαρμάρινο άγαλμα δύο μέτρων

«Το κεφάλι είναι καλοδιατηρημένο. (Είναι) σε πολύ καλή κατάσταση. Υπάρχουν ορισμένες ρωγμές στα χέρια», δήλωσε ο Λουντμίλ Βαγκαλίνσκι, προσθέτοντας ότι το άγαλμα είναι ένα ρωμαϊκό αντίγραφο ενός αρχαίου ελληνικού πρωτότυπου αγάλματος. Το άγαλμα θα μεταφερθεί στο Ιστορικό Μουσείο στο Πέτριτς, πρόσθεσε ο καθηγητής.

Η Ηράκλεια Σιντική ήταν μια μεγάλη πόλη που ιδρύθηκε από τον Έλληνα βασιλιά του Βασιλείου της Μακεδονίας, Φίλιππο Β΄, μεταξύ 356 π.Χ. και 339 π.Χ.

Ανακαλύφθηκε μαρμάρινο άγαλμα δύο μέτρων

Αρχαιολόγοι δηλώνουν ότι οι κάτοικοι της Ηράκλειας Σιντικής πιθανότατα προσπάθησαν να διατηρήσουν το άγαλμα, ακόμη και μετά την εγκαθίδρυση του Χριστιανισμού ως επίσημης θρησκείας στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Μετά τον σεισμό, η Ηράκλεια Σιντική έπεσε σε ταχεία παρακμή και εγκαταλείφθηκε γύρω στο 500 μ.Χ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Εύβοια: Αυτό είναι το μοναδικό, μεγάλης ιστορικής αξίας ψηφιδωτό που βρέθηκε στην Ερέτρια

Ένας ιστορικός “θησαυρός”, αποκαλύφθηκε στην Ερέτρια, όπου σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του eviaonline χρονολογείται τον 4ο αιώνα π.Χ με ιδιαίτερο θέμα που αφορά τον χώρο ό...

Φόρτωση άρθρων...