Κυριακή
05 Φεβρουαρίου 2023

«Δίδυμοι» υδροσίφωνες στην Κεφαλονιά (βίντεο)

Απόκοσμες είναι οι εικόνες που καταγράφηκαν σε βίντεο και δείχνουν δύο υδροσίφωνες να στροβιλίζονται δυτικά της Κεφαλονιάς

Ελλάδα

Απόκοσμες είναι οι εικόνες που καταγράφηκαν σε βίντεο και δείχνουν δύο υδροσίφωνες να στροβιλίζονται δυτικά της Κεφαλονιάς.

Τι είναι οι υδροσίφωνες

Όπως αναφέρει σε παλιότερη ανάρτησή του το meteo.gr, οι υδροσίφωνες είναι κατακόρυφες δίνες που προεξέχουν από τη βάση καταιγιδοφόρων νεφών και αλληλεπιδρούν με μια υδάτινη επιφάνεια. Έχουν αρκετές ομοιότητες με τους ανεμοστρόβιλους αλλά όχι πάντα τους ίδιους μηχανισμούς δημιουργίας. Τους βρίσκουμε κυρίως στις τροπικές περιοχές του πλανήτη μας, αλλά και στα μέσα γεωγραφικά πλάτη.

Αναφορές για υδροσίφωνες στη χώρα μας έχουμε ήδη από το 1709 σε ιστορικά βιβλία και αργότερα, τον 19ο αιώνα, υπάρχουν απεικονίσεις σε πίνακες ζωγραφικής. Σε αρκετές περιπτώσεις οι υδροσίφωνες προκαλούν καταστροφές σε παράκτιες περιοχές, με την πιο χαρακτηριστική περίπτωση στις 18 Οκτωβρίου 1934, όποτε υδροσίφωνας μετετράπη σε ανεμοστρόβιλο στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 39 τραυματίστηκαν.

Οι ανεμοστρόβιλοι και υδροσίφωνες στη χώρα μας καταγράφονται με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της αυξημένης χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της χρήσης smartphones με φωτογραφική μηχανή.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...