Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

Γεωργία Τσατάνη στο Ειδικό Δικαστήριο: «Δεν ξύπνησα ένα πρωί για να καταγγείλω τον υπουργό Δικαιοσύνης στην εποχή της παντοδυναμίας του»

Σφοδρή επίθεση κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου εξαπέλυσε η πρώην εισαγγελέας Εφετών, Γεωργία Τσατάνη, κατά την κατάθεσή της στο Ειδικό Δικαστήριο.

Η μάρτυρας έκανε λόγο για ηθική και υπηρεσιακή βλάβη που υπέστη εξαιτίας του ενώ «δεν υπήρχε ούτε ψήγμα ότι δεν ενήργησα επαρκώς στα καθήκοντα μου. Ενεργούσα με κοσμικότητα και ήθος». 

«Δεν μου ήταν εύκολο και δεν ξύπνησα ένα πρωί για να καταγγείλω τον υπουργό Δικαιοσύνης στην εποχή της παντοδυναμίας του», υποστήριξε η Γεωργία Τσατάνη.

Ωστόσο, η πρώην εισαγγελέας Εφετών ξεκαθάρισε απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου, ότι δεν σχετίζει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο με την βομβιστική ενέργεια σε βάρος της.

Η δικογραφία Βγενόπουλου

Αιτία της στάσης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου κατά την πρώην εισαγγελέα ήταν η υπόθεση Βγενόπουλου.

Όπως κατέθεσε, τον Δεκέμβριο του 2014 της ανατέθηκε με παραγγελία της τότε εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Γκοτζαμάνη η ε λόγω υπόθεση. «Τη χειρίστηκα με μεγάλη σοβαρότητα. Παρέδωσα τη διάταξη μου 13 μήνες αργότερα. Έθεσα προσωρινά στο αρχείο την υπόθεση. Κατά το χρόνο που χειρίστηκα τη δικογραφία, μετά τις καταθέσεις των μαρτύρων, έχω απευθύνει παραγγελία προς την κα. Ράικου, με διάφορα θέματα για να προβεί σε ανακριτικές πράξεις. Μεταξύ των άλλων ζήτησα να ερευνηθεί αν υπάρχουν συναφείς δικογραφίες για να συνενώσω», ανέφερε η Γεωργία Τσατάνη υποστηρίζοντας ότι στην συνένωση συμφωνούσε και η Ελένη Ράικου.

Πρόεδρος: Σε εμάς είπε ότι διαφωνούσε. Και μάλιστα ότι «είχα τόσα νεύρα που φώναζα». Είπε ότι της αφαιρέσατε τη δικογραφία και υπέστη μεγάλη ταλαιπωρία πειθαρχικά στη συνέχεια.

Μάρτυρας: Είναι η άποψη της.

Πρόεδρος: Ή είναι αληθινά αυτά που περιγράφει ή δεν είναι.

Μάρτυρας: Εγώ λέω τα ίδια πράγματα από την πρώτη μέρα. Την επισκέφθηκα και της εξήγησα. Εκείνη έπαιρνε ακόμα εξηγήσεις. Δε σημαίνει ότι όποιος δίνει εξηγήσεις θα προχωρήσει η υπόθεση και ασκηθεί δίωξη.

Πρόεδρος: Δεν ήταν υπόθεση της εισαγγελίας διαφθοράς; Με ποια διάταξη πήρατε την υπόθεση από τη Ράικου;

Μάρτυρας: Με τους κανόνες περί συνάφειας.

Πρόεδρος: Κάποιο όργανο έχει αποφασίσει αν είχατε αρμοδιότητα να πάρετε τη δικογραφία; Έχει αποφανθεί όργανο της Δικαιοσύνης;

Μάρτυρας: Άλλο όργανο σε σχέση με εμένα που να αποφαίνεται σε σχέση με εμένα δε γνωρίζω.

Πρόεδρος: Το πειθαρχικό συμβούλιο;

Μάρτυρας: Δεν με δικαίωσε κατά πλειοψηφία. Μεταξύ άλλων έλεγαν ότι έθιξα το κύρος της Δικαιοσύνης.

Πρόεδρος: Κατά τη συνάντηση σας πώς ήταν ο κ. Παπαγγελόπουλος; Ήταν μειωτικός;

Μάρτυρας: Ήταν. Πήγα μόνο για ένα σκοπό για να σταματήσει η καταρράκωση της οικογένειας μου.

Πρόεδρος: Όταν πήγατε εκεί το ξέρατε ότι θα κουβεντιάζατε αυτό το ζήτημα (Βγενόπουλος);

Μάρτυρας: Γι’ αυτό πήγα!

Πρόεδρος: Όταν σας είπε ότι δεν έπρεπε να πάρετε τη δικογραφία και πως θέλετε να ευνοήσετε συγκεκριμένα πρόσωπα, δεν ήταν η γνώμη του;

Μάρτυρας: Δεν ήταν η γνώμη του. Ήθελε να με εξωθήσει να αφήσω τη δικογραφία.

Πρόεδρος: Εσείς πήγατε όμως… Υπάρχει στην πρώτη συνάντηση κάτι για ποινική αξιολόγηση;

Μάρτυρας: Όταν μου λέει γύρνα πίσω τη δικογραφία στη Ράικου;

Παπαγγελόπουλος: «Ψεύδεται ο κ. Αθανασίου»

Λίγο πριν ξεκινήσει η κατάθεση, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ζήτησε τον λόγο και καταφέρθηκε κατά του προηγούμενου μάρτυρα, του πρώην Οικονομικού Εισαγγελέα, Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος όπως και η Γεωργία Τσατάνη έχουν καταγγείλει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης για παρεμβάσεις στο έργο τους.

«Όσα είπε ο κύριος Αθανασίου είναι ψέματα. Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα ή ο Αθανασίου να ψεύδεται και εγώ να λέω την αλήθεια ή εγώ να ψεύδομαι και εκείνος να λέει την αλήθεια.. Σε κάθε περίπτωση έχει διαπράξει ποινικά αδικήματα.  Αν ψεύδεται έχει διαπράξει ψευδορκία μάρτυρα κατ’ εξακολούθηση. Αν όσα είπε είναι αληθή , έχει διαπράξει το έγκλημα της κατάχρησης εξουσίας ή έστω της παράβασης καθήκοντος. Έπρεπε πάραυτα να σχηματίσει δικογραφία σε βάρος μου ή το λιγότερο να αναφερθεί αρμοδίως.  

Εάν ο Αθανασίου ψεύδεται είναι εύκολα αντιληπτό το ηθικό θέμα, πρόδωσε φιλία , θέλησε να απομειώσει τα χρόνια της φιλίας μας για να μειώσει το ηθικό έλλειμμα των πράξεων του. Επέδειξε πρωτοφανή αχαριστία σε βάρος μου. 

Αν λέει αλήθεια, ότι ανέχθηκε την απαράδεκτη συμπεριφορά μου ως υπουργού, γιατί όπως είπε, χωρίς να ντρέπεται ήθελε να κάνει τις δουλειές του ,γιατί ήθελε να ανανεώσω τη θητεία του, αποδεικνύεται αμοραλιστής και καιροσκόπος από τα ίδια του τα λόγια. Βρέθηκαν τρεις επίορκοι να τα φορτώσουν σε εμένα και να καταθέσουν εναντίον μου», είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ για το «θαύμα» Κασσελάκη - Έντονες αντιδράσεις και για τις δηλώσεις Παπανώτα

Βαρύ είναι το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αναφορικά με τις δηλώσεις του υποψήφιου ευρωβουλευτή του κόμματος και δημοσιογράφου, Δημήτρη Παπανώτα. Συγκεκριμέν...

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος, γιος της Κατερίνας Παπακώστα, στο ευρωψηφοδέλτιο μετά την αποπομπή Παπανώτα

Ο γιος της Κατερίνας Παπακώστα, Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος, αντικαθιστά τον Δημήτρη Παπανώτα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος είναι ο πρώτος επιλαχών στ...

Φόρτωση άρθρων...