Τετάρτη
17 Απριλίου 2024

Η Νο1 συνήθεια που μπορεί να μειώσει την βιολογική ηλικία σας

Ευ ζην

Υπάρχει μία συνήθεια που μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πολύ νεότεροι και να σας βοηθήσει να μειώσετε την βιολογική ηλικία σας ανεξάρτητα από την πραγματική ηλικία που έχετε.

Μπορεί η ταυτότητά σας να «μαρτυρά» την ηλικία σας αλλά να νιώθετε μικρότεροι ή μεγαλύτεροι. Η  ηλικία είναι ουσιαστικά η μοναδική «ένδειξη» της κατάστασης του σώματός σας, ανεξάρτητα από τα χρόνια που γράφει η ταυτότητά σας.

«Η βιολογική ηλικία διαφέρει από τη χρονολογική ηλικία, καθώς εξαρτάται από διάφορους βιολογικούς και φυσιολογικούς αναπτυξιακούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου ζωής, της γενετικής, της διατροφής και των υπαρχουσών ιατρικών καταστάσεων», λέει η γιατρός Sakeitha Crowder, πάροχος εσωτερικής γηριατρικής ιατρικής στο Novant Health Adult Primary Care Harper Hill.

Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής και η διατροφή εξαρτώντας σε μεγάλο βαθμό από τις επιλογές μας. Μπορούμε λοιπόν να μειώσουμε τη βιολογική μας ηλικία; Κατά κάποιο τρόπο μπορούμε λένε οι ειδικοί, αλλά προειδοποιούν για ψεύτικες υποσχέσεις προϊόντων που εγγυώνται να γυρίσουν το χρόνο πίσω.

Ωστόσο, η υιοθέτηση συγκεκριμένων συνηθειών μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για να διατηρήσετε τη νεανικότητά σας. Ξεκινήστε ορισμένες συνήθειες που μπορούν να μειώσουν τη βιολογική σας ηλικία.

 Η Νο1 συνήθεια που μπορεί να μειώσει την βιολογική ηλικία σας

Αν και δεν υπάρχει μόνο ένας παράγοντας που μπορεί να μειώσει τη βιολογική σας ηλικία, οι ειδικοί συμφωνούν ότι: η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι ο Νο1 τρόπος να νιώθετε πιο νέοι και υγιείς. «Η μεγαλύτερη συμβουλή μου προς τους ασθενείς είναι να γυμνάζονται καθημερινά», λέει ο Dr. Koncilja.

Εκτός από τα άμεσα οφέλη στην υγεία, όπως η μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, οι ειδικοί στη φροντίδα ηλικιωμένων τονίζουν και τις έμμεσες επιπτώσεις της άσκησης σε άλλες πτυχές της ζωής που μειώνουν τη βιολογική ηλικία.

«Όσοι γυμνάζονται καθημερινά τείνουν επίσης να τρώνε πιο υγιεινά, να πίνουν περισσότερο νερό και να κοιμούνται καλύτερα», εξηγεί ο Dr. Koncilja. «Η άσκηση έχει πολλαπλά οφέλη σε διαφορετικούς τομείς της υγείας: βιολογικούς, κοινωνικούς και ψυχολογικούς».

Ένας άλλος ειδικός υγείας συμφωνεί. «Η σωματική άσκηση δεν ενδυναμώνει μόνο το σώμα αλλά και το μυαλό», λέει ο Dr. Gary Small, MD, διευθυντής Ψυχιατρικής με ειδίκευση στον γηριατρικό πληθυσμό στο Ιατρικό Κέντρο Hackensack University.

Τι είναι η βιολογική ηλικία

Λένε ότι η ηλικία δεν είναι παρά μόνο ένας αριθμός, αλλά οι ειδικοί στα θέματα φροντίδας ηλικιωμένων τονίζουν πως αυτό ισχύει κυριολεκτικά όταν μιλάμε για τη βιολογική ηλικία.

«Η βιολογική ηλικία είναι μια περιγραφή της κατάστασης της υγείας του σώματός σας, συγκρίνοντάς την με τυπικές αλλαγές στην υγεία και στον τρόπο ζωής», λέει ο Dr. Kenneth Koncilja, MD του Κέντρου Γηριατρικής Ιατρικής της Cleveland Clinic.

Η βιολογική ηλικία δεν είναι απλά ένας αριθμός, αλλά μάλλον ένας τρόπος να αναγνωρίσουμε τους παράγοντες υγείας, γενετικής και περιβάλλοντος που θα προωθήσουν μια ενεργή και λειτουργική μακροζωία, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Γιατί χρειάζεται να γνωρίζετε τη βιολογική σας ηλικία

Αν και η ημερομηνία γέννησής μας είναι σταθερή, η βιολογική μας ηλικία μπορεί να είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη ανάλογα με τον τρόπο ζωής μας. Ένα άτομο 40 ετών που ακολουθεί υγιεινή διατροφή, γυμνάζεται τακτικά και διαχειρίζεται σωστά το στρες μπορεί να έχει βιολογική ηλικία 30 έτη, ενώ κάποιος της ίδιας ηλικίας με καθιστικό τρόπο ζωής και ανθυγιεινές συνήθειες μπορεί να έχει βιολογική ηλικία 50 έτη.

Μπορεί να είστε 60 χρονών αλλά να έχετε τη βιολογική ηλικία ενός 40χρονου, ή αντίστροφα. Η γνώση της βιολογικής σας ηλικίας σας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για την πραγματική υγεία σας και μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε σωστές αποφάσεις για τον τρόπο ζωής σας.

Μπορείτε να μειώσετε τη βιολογική σας ηλικία;

Η ιδέα της μείωσης της βιολογικής ηλικίας, δηλαδή της πραγματικής κατάστασης των κυττάρων μας σε αντιστοιχία με τα χρόνια μας, κεντρίζει το ενδιαφέρον των περισσότερω ανθρώπων. Τελικά, όμως αυτό είναι εφικτό;

Σύμφωνα με τον Dr. Koncilja, η απάντηση είναι εν μέρει θετική. «Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τους γενετικούς μας παράγοντες», εξηγεί ο ειδικός. «Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες υγείας και περιβάλλοντος βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας. Για παράδειγμα, επιλέγοντας να μην καπνίζετε, μειώνετε σημαντικά τους στρεσογόνους παράγοντες στα κύτταρα του σώματός σας».

Ωστόσο, η δημοφιλία της βιολογικής ηλικίας έχει οδηγήσει στην κυκλοφορία «θαυματουργών προϊόντων» που υπόσχονται να αντιστρέψουν τη γήρανση. Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί και να μιλήσετε με έναν γιατρό πριν αγοράσετε οποιοδήποτε αντιγηραντικό προϊόν.

«Προτείνουμε να σκέφτεστε κριτικά και να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Μην περιμένετε θαυματουργές θεραπείες ξεκινώντας μια ακραία δίαιτα, λαμβάνοντας ένα συμπλήρωμα διατροφής ή κάποιο φάρμακο ή ακολουθώντας ένα πρόγραμμα που δεν έχει ερευνηθεί επαρκώς», συμβουλεύει η Dr. Jamie Justice, PhD, ειδικός σε θέματα γήρανσης και καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Wake Forest University.

Πώς να προσθέσετε περισσότερη άσκηση στη ρουτίνα σας με 3 απλά βήματα

Νιώθετε ότι δεν έχετε χρόνο για γυμναστήριο; Η σκέψη του ιδρώτα σάς αποτρέπει; Θέλετε να ξεκινήσετε να γυμνάζεστε αλλά δεν ξέρετε από πού; Η λύση είναι πιο απλή απ’ όσο νομίζετε! Ακολουθήστε αυτά τα 3 βήματα και δείτε τη διάθεση και την υγεία σας να απογειώνονται:

  • Να είστε επιεικείς με τον εαυτό σας
  • Κάντε πιο εύκολη την άσκηση
  • Διαλέξτε κάτι που απολαμβάνετε
  • Ήπια ξεκινήματα και θετική σκέψη

Ο Dr. Small τονίζει ότι δεν χρειάζεται να είστε πρωταθλητής μαραθωνίου για να ωφεληθείτε από την καθημερινή άσκηση. «Ένα γρήγορο περπάτημα 30 λεπτών την ημέρα δεν θα βελτιώσει μόνο την υγεία της καρδιάς σας και θα μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη και ορισμένους καρκίνους, ενώ παράλληλα θα βελτιώσει και τη γνωστική λειτουργία και θα μειώσει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ και άνοια», λέει ο ειδικός.

Κάντε το εύκολο

Η καθημερινή άσκηση μπορεί να ακούγεται περίπλοκη, αλλά μερικά μικρά βήματα μπορούν να κάνουν τη ζωή σας ευκολότερη. «Φτιάξτε μια τσάντα με όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ για τη γυμναστική και αφήστε την δίπλα στην πόρτα, ετοιμάστε τα ρούχα σας εκ των προτέρων», προτείνει ο Dr. Koncilja. «Βάλτε ψηφιακές αυτοματοποιημένες υπενθυμίσεις στο τηλέφωνό σας. Μιλήστε σε κάποιον για τη συνήθειά σας και παραμείνετε συνεπείς».

Διαλέξτε κάτι που απολαμβάνετε

«Η επιλογή μιας άσκησης που σας αρέσει είναι απαραίτητη», λέει ο Dr. Small. «Για να έχει η άσκηση πραγματικό αντίκτυπο στη βιολογική σας ηλικία, πρέπει να τη συνεχίζετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς αν δεν την απολαμβάνετε, θα είναι δύσκολο να γίνει συνήθεια».

Τι επιταχύνει περισσότερο τη γήρανση;

Αναρωτιέστε ποιος παράγοντας “ευθύνεται” περισσότερο για την ταχύτερη γήρανση; Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή όσο νομίζετε!

«Κανένας παράγοντας δεν επιταχύνει από μόνος του τη βιολογική γήρανση» εξηγεί η Dr. Justice. «Αυτό οφείλεται στις σύνθετες αλληλεπιδράσεις της γενετικής μας, του περιβάλλοντος, του τρόπου ζωής και της έκθεσης μας σε διάφορους παράγοντες. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι η βιολογική γήρανση συμβαίνει σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, και όχι μόνο στην τρίτη ηλικία».

Άλλες 5 συμβουλές για τη μείωση της βιολογικής ηλικίας

Θέλετε να νιώθετε και να φαίνεστε πιο νέοι; Η βιολογική ηλικία μπορεί να διαφέρει από τη χρονολογική, και ευτυχώς, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τη μειώσετε. Ανακαλύψτε τα 5 «κλειδιά» για να γυρίσετε πίσω τον χρόνο!

  • Κόψτε το κάπνισμα
  • Κάντε αλλαγές στη διατροφή σας
  • Διαχειριστείτε το άγχος
  • Διαβάστε το βράδυ
  • Κοιμηθείτε καλά
  • Σταματήστε το κάπνισμα

«Το κάπνισμα επιταχύνει τη γήρανση με πολλούς τρόπους», σύμφωνα με την Dr. Crowder. «Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, καρδιαγγειακών και πνευμονικών παθήσεων. Ωστόσο, το κάπνισμα επιταχύνει επίσης την επιγενετική γήρανση ή απλά επηρεάζει τους ανθρώπους σε μοριακό επίπεδο, προσθέτοντας χρόνια στη βιολογική σας ηλικία».

Αλλάξτε τη διατροφή σας

Ο Dr. Small συνιστά τη μεσογειακή διατροφή. «Τα ωμέγα-3 λιπαρά από τα ψάρια και τους ξηρούς καρπούς μειώνουν τα επίπεδα φλεγμονής, τα οποία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για άνοια και καρδιακές παθήσεις», λέει ο Dr. Small. «Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες που σχετίζεται με την ηλικία που προκαλεί φθορά στα κύτταρα σε όλο το σώμα».

Διαχειριστείτε το άγχος

«Το χρόνιο στρες αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης που βλάπτουν τα κύτταρα του εγκεφάλου και της καρδιάς», λέει ο Dr. Small. «Μόνο 10 λεπτά καθημερινού διαλογισμού μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση, τη μνήμη και την υγεία της καρδιάς».

Ακόμα και 10 λεπτά διαλογισμού κάθε μέρα μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση, τη μνήμη και την καρδιακή υγεία. Μην διστάσετε να μιλήσετε σε ειδικό για περαιτέρω βοήθεια στη διαχείριση του στρες.

Διαβάστε το βράδυ

Διαβάστε ένα βιβλίο αντί για να χάσετε το βράδυ σας μπροστά στην οθόνη. Το μπλε φως της οθόνης διαταράσσει τον κιρκαδικό ρυθμό και επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου.

Ο Dr. Koncilja προσθέτει ότι η ανάγνωση είναι σαν μια προπόνηση για τον εγκέφαλο. «Οι ηλικιωμένοι που διαβάζουν βιβλία μπορεί να καθυστερήσουν να εμφανίσουν γνωστική εξασθένηση και άνοια», λέει ο ειδικός. «Είναι το διάβασμα προληπτικό φάρμακο; Όχι. Αλλά το είναι μια ευκαιρία για τον εγκέφαλό σας να ασκηθεί ενισχύοντας τη γνωστική λειτουργία και την δημιουργικότητα».

Καλός ύπνος

Ο ποιοτικός ύπνος βελτιώνει το σώμα και το μυαλό και μπορεί να επηρεάσει τη βιολογική σας ηλικία.

«Ο ύπνος είναι επανορθωτικός», λέει ο Dr. Koncilja. «Ο ύπνος καλής ποιότητας είναι σημαντικός. Αν δυσκολεύεστε με τον ύπνο, μιλήστε στο γιατρό σας για πιθανές αιτίες και τρόπους βελτίωσης».

Ο Dr. Koncilja προτείνει να κοιμάστε τουλάχιστον 7 ώρες τη νύχτα.

Για καλύτερα αποτελέσματα

Εάν πραγματικά θέλετε να δείτε διαφορά στον σώμα σας και στον οργανισμό σας θα πρέπει να συμβουλευτείτε διατροφολόγο για διατροφικό πλάνο προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες. Επίσης μπορείτε να βρείτε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν για να διαχειριστείτε το στρες με ευχάριστο τρόπο. Συζητήστε με τον γιατρό σας για τυχόν ιατρικές συνθήκες που μπορεί να επηρεάζουν τη βιολογική σας ηλικία.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Rarita: Μια αξέχαστη εμπειρία γεύσης στην Κηφισιά

Ας είμαστε ειλικρινείς το να βιώσει κανείς μια γευστική εμπειρία που θα του μείνει αξέχαστη, δεν είναι κάτι εύκολο. Πολλοί από εμάς απογοητευτήκαμε αναζητώντας έναν προορισμό, ένα ...

Φόρτωση άρθρων...