Σαββάτο
10 Ιουνίου 2023

State Department σε Τουρκία για S-400: «Όχι» σε αγορές αμυντικού υλικού από Ρωσία αλλιώς έρχονται κυρώσεις

Πλανήτης

Για το ενδεχόμενο κυρώσεων προειδοποίησε την Τουρκία το State Department σε περίπτωση αγορών αμυντικού υλικού από τη Ρωσία.

Για το θέμα της προμήθειας δεύτερης συστοιχίας S-400 από την Τουρκία τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος του State Department, Νεντ Πράις, καθώς και για την επίπτωση που κάτι τέτοιο στη θέση της Διοίκησης του Τζο Μπάιντεν σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας για τα F-16.

«Το τουρκικό ΥΠΑΜ επιβεβαίωσε σήμερα ότι κινείται προς την δεύτερη παρτίδα των S-400. Καταλαβαίνω ότι η σύμβαση είχε υπογραφεί από πριν, όμως και πάλι, αυτό αποτελεί μια συνειδητή απόφαση εκ μέρους τους να προχωρήσουν. Επιπροσθέτως, η Ρωσία λέει ότι συμφώνησαν για την παραγωγή συγκεκριμένων εξαρτημάτων των S-400 εντός της Τουρκίας. Αναρωτιέμαι εάν θα μπορούσα να έχω μία αντίδραση αναφορικά με τις δύο αυτές εξελίξεις και εάν αυτές θα αλλάξουν την προθυμία της Διοίκησης Μπάιντεν να προχωρήσει με την Τουρκία όσον αφορά την συμφωνία για τα F-16;», ερωτήθηκε ο Νεντ Πράις από τους δημοσιογράφους σε σχέση με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας την Τρίτη.

«Νομίζω ότι υπάρχει κάποιο ζήτημα και πολυπλοκότητα αναφορικά με το θέμα. Είδαμε αυτές τις αναφορές που αρχικά προέκυψαν από το TASS. Δεν είναι εις γνώσιν μας οποιεσδήποτε νέες εξελίξεις για αυτό το ζήτημα», απάντησε ο Νεντ Πράις.

«Η θέση μας για την αγορά εκ μέρους της Τουρκίας των S-400 είναι πολύ γνωστή και θα σας παρέπεμπα στην τουρκική κυβέρνηση ώστε να μιλήσει για τα σχέδιά της αναφορικά με αμυντικές προμήθειες. Όμως έχουμε με συνέπεια δηλώσει ότι ο βάρβαρος και αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας καθιστά ζωτικής σημασίας τώρα και περισσότερο από ποτέ, κατά κάποιο τρόπο, όλες οι χώρες να αποφύγουν συνδιαλλαγές με τον ρωσικό αμυντικό τομέα, (σ.σ. αλλιώς) εκτίθενται στον κίνδυνο κυρώσεων», ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Στο αν, εφόσον προχωρήσει η απόκτηση της δεύτερης παρτίδας των S-400 από την Τουρκία, θα αλλάξει τους υπολογισμούς για την πώληση των F-16, ο Νεντ Πράις απάντησε: «φυσικά, θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε τι συμβαίνει, όμως δεν έχουμε υπ’ όψιν μας κάποιες νέες εξελίξεις για το θέμα και συνεπώς θα σας παρέπεμπα στις τουρκικές Αρχές για την ώρα, ώστε να μιλήσουν για τα σχέδιά τους».

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Ηχητικό ντοκουμέντο αποδεικνύει ότι Ρώσοι σαμποτέρ ανατίναξαν το φράγμα στη Χερσώνα

Η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα πως υπέκλεψε τηλεφωνική κλήση που αποδεικνύει πως μια ρωσική “ομάδα σαμποτάζ” ανατίναξε τον υδροηλεκτρικό σταθμό και φρά...

Φόρτωση άρθρων...