Νέα έρευνα ρίχνει φως στον τρόπο με τον οποίο αυτό που τρώμε μπορεί να πυροδοτήσει την ανάπτυξη ενός καρκίνου. Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν όλο και περισσότερους τρόπους με τους οποίους ο τρόπος ζωής μας επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και τώρα, έχουν εντοπίσει έναν απροσδόκητο ένοχο που κρύβεται στην καθημερινή μας διατροφή.
Νέα έρευνα δείχνει ότι αυτό που τρώμε θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εξέλιξη ενός κοινού τύπου καρκίνου του πνεύμονα.
Ενώ είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η διατροφή επηρεάζει ασθένειες, όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος του ήπατος, του παγκρέατος και του παχέος εντέρου. Όμως, λίγοι έχουν εξετάσει προσεκτικά τη σύνδεσή της διατροφής με τον καρκίνο του πνεύμονα.
Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Metabolism, υπογραμμίζει την άμεση σύνδεση μεταξύ της δυτικής διατροφής και της ανάπτυξης του αδενοκαρκινώματος του πνεύμονα (LUAD), μιας από τις πιο κοινές μορφές καρκίνου του πνεύμονα.
Η έρευνα επικεντρώνεται στο γλυκογόνο, ένα μόριο το οποίο αποτελείται από γλυκόζη που το σώμα μας αποθηκεύει για ενέργεια. Συγκεκριμένα, το γλυκογόνο είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας (πολυσακχαρίτης), ο οποίος σχηματίζεται από μακριές αλυσίδες μορίων γλυκόζης. Αποτελεί τον κύριο αποταμιευτικό υδατάνθρακα του οργανισμού μας και βρίσκεται στο ήπαρ και τους μύες.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα διαπίστωσαν μεγάλες συσσωρεύσεις γλυκογόνου στον πνευμονικό ιστό ασθενών με LUAD. Χάρη σε μια καινοτόμο μέθοδο μπόρεσαν να χαρτογραφήσουν ακριβώς πού εμφανιζόταν το γλυκογόνο στους ιστούς και διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο γλυκογόνο υπήρχε, τόσο πιο γρήγορα αναπτύσσονταν οι καρκινικοί όγκοι.
Επίσης, η ομάδα διεξήγαγε πειράματα με ποντίκια που τρέφονταν με μια δυτικού τύπου διατροφή πλούσια σε σάκχαρα και λίπη. Παρατήρησαν ότι τα ποντίκια με υψηλότερα επίπεδα γλυκογόνου ανέπτυξαν όγκους στους πνεύμονες πολύ πιο γρήγορα. Όταν τα επίπεδα γλυκογόνου μειώθηκαν, η ανάπτυξη του όγκου επιβραδύνθηκε. Ουσιαστικά, το γλυκογόνο λειτουργεί ως κάυσιμο για τα καρκινικά κύτταρα.
Η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία της υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα, ανάλογο με την επιτυχία των εκστρατειών κατά του καπνίσματος. Αυτό ανοίγει το δρόμο για μελλοντικές εκστρατείες δημόσιας υγείας που θα εστιάζουν στους κινδύνους της κακής διατροφής.
Ακόμα, η μελέτη αναδεικνύει το γλυκογόνο ως έναν πιθανό βιοδείκτη για την παρακολούθηση της εξέλιξης του αδενοκαρκινώματος του πνεύμονα (LUAD) και την καθοδήγηση των θεραπευτικών αποφάσεων.