Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Attica Bank: Πως φτάσαμε στην συμφωνία Thrivest - ΤΧΣ και ΤΜΕΔΕ - Οι νέες ισορροπίες μετά την ΑΜΚ

Επιχειρήσεις

Ένα βήμα πιο κοντά στην εξυγίανση φέρνει την Attica Bank το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψαν χθες, Τρίτη, η Thrivest και οι βασικοί μέτοχοι της τράπεζας, διασφαλίζοντας την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους έως 490 εκατ. ευρώ.

Η καθοριστική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), παρουσία του διοικητή, κ. Γιάννη Στουρνάρα, και οι εκπρόσωποι των Thrivest, Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και ΤΜΕΔΕ συμφώνησαν σε ένα κοινό πλάνο δράσης που θα περιλαμβάνει αφενός, την κάλυψη της επικείμενης ΑΜΚ και αφετέρου, τη συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα (σ.σ. η οποία βρίσκεται σε διαδικασία απορρόφησης, τόσο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και του ελληνικού «βραχίονα» της HSBC), γεγονός που θα επιτρέψει στη νέα τράπεζα να διεκδικήσει τη θέση της ως ο πέμπτος πόλος του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η CEO της Attica Bank Ελένη Βρεττού εστίασε στο deal με την Thrivest, έδωσε το περίγραμμα που θα οδηγήσει σε μία «καθαρή» Attica Bank,  απαλλαγμένης από τα προβληματικά δάνεια. Και φυσικά αναφέρθηκε στη διαδικασία πώλησης των χαρτοφυλακίων Astir 1, Metexelixis, Omega, που περιλαμβάνουν προβληματικά δάνεια  συνολικής αξίας πάνω από 2,3 δις ευρώ, με την τράπεζα να περιμένει δεσμευτικές προσφορές τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στους επενδυτές, η Thrivest θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ «με σημαντικό ποσό». Μολονότι δεν προσδιορίζεται το ύψος του, οι πληροφορίες θέλουν την τριανδρία της Παγκρήτιας Τράπεζας να συμμετέχει έναντι 60 εκατ. ευρώ.

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές η Thrivest -συμφερόντων των Δ. Μπάκου. Ι. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου-,  έχει την ισχυρή πεποίθηση ότι  η διαδικασία που καταρχήν συμφωνήθηκε, δημιουργεί θετικές προοπτικές , τόσο για την Τράπεζα Αττικής,  όσο και για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα στο μέλλον.

Όπως όλα δείχνουν, η Thrivest θα λάβει τις μετοχές, οι οποίες μεταβιβάστηκαν στο Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ) από την Ellington (8,08%), αλλά και τυχόν αδιάθετες από τους μετόχους μειοψηφίας, οι οποίοι κατέχουν το 1,99% της Attica Bank. Επανερχόμενο στο προηγούμενο ποσοστό του, το ΤΜΕΔΕ καλείται να εισφέρει περί τα 35 εκατ. ευρώ, ενώ όσον αφορά στο ΤΧΣ, αυτό θα συμμετάσχει έναντι 329 εκατ. ευρώ (ποσοστό 69,51%). Τέλος, ο e-EΦΚΑ θα συνδράμει στην ΑΜΚ με ένα ποσό πέριξ των 40 εκατ. ευρώ (ποσοστό 8,40%).

Σε κάθε περίπτωση, η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης θα διαρκέσει από τα τέλη του τρέχοντος μήνα έως και τις 24 Απριλίου, με τις νέες μετοχές να εισάγονται προς διαπραγμάτευση στις 28 Απριλίου. Υπενθυμίζεται πως προβλέπεται η έκδοση έως 35.062.731 νέων, κοινών, άυλων, ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,05 ευρώ/εκάστης, με καταβολή μετρητών και η διάθεση αυτών, με τιμή 13,50 ευρώ.

Attica Bank: Συνεχείς και προχωρημένες οι συζητήσεις με Thrivest 

Η τράπεζα βρίσκεται σε συνεχείς και προχωρημένες συνομιλίες μεταξύ των βασικών μετόχων της και της εταιρείας Thrivest Holdings, αναφέρει η Attica Bank σε ενημέρωση του επενδυτικού κοινού μετά και από ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ειδικότερα η ανακοίνωση της Attica Bank έχει ως εξής: 

«Η Attica Bank Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία (εφεξής η «Τράπεζα»), σε συνέχεια των από 18-01-2023, 26-01-2023 και 03-02-2023 ανακοινώσεων της καθώς και των εταιρικών ανακοινώσεων της που αφορούν την εγκριθείσα και υπό υλοποίηση αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της και το εγκεκριμένο Ενημερωτικό Δελτίο που διέπει την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων κοινών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, γνωστοποιεί προς το επενδυτικό κοινό, κατόπιν και σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ότι βρίσκεται σε συνεχείς και προχωρημένες συνομιλίες μεταξύ των βασικών μετόχων της και της εταιρείας Thrivest Holding Ltd. Η Τράπεζα θα ενημερώνει άμεσα το επενδυτικό κοινό για οποιαδήποτε εξέλιξη».  

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τράπεζα Πειραιώς: Διαχειρίζεται 1,2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης - Αίτημα για επιπλέον 300 εκατ. ευρώ

H Τράπεζα Πειραιώς κατέθεσε σήμερα αίτημα λήψης της επόμενης δόσης κεφαλαίων, ύψους €300 εκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), ύστερα από την επιτυχή απορρόφηση των...

Mytilineos: Στην αφετηρία για την είσοδο στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου - Παραμένει στο ελληνικό

Το ενδεχόμενο εισαγωγής των μετοχών της σε διεθνές χρηματιστήριο, συμπεριλαμβανομένου του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, εντός των επόμενων 12-18 μηνών, εξετάζει η Mytilineos. Όπω...

Φόρτωση άρθρων...