Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

ΔΕΗ: Ανάπτυξη σε ΑΠΕ, νέα μονάδα Πτολεμαΐδας και εξαγορά στη Ρουμανία - Στα 429,3 εκατ. ευρώ τα επαναλαμβανόμενα EBITDA

Επιχειρήσεις

Έναρξη λειτουργίας της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5, διπλάσιες ανανεώσιμες πηγές, εκκίνηση του νέου προγράμματος επαναγοράς μετοχών και πιθανή εξαγορά ΑΠΕ στη Ρουμανία είναι οι κυριότερες εξελίξεις που αναμένονται στον όμιλο ΔΕΗ σε ορίζοντα εξαμήνου.

Αυτά προκύπτουν από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εξαμήνου της ΔΕΗ στους αναλυτές που πραγματοποίησε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Στάσσης.

Συγκεκριμένα, η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 προβλέπεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία τον Οκτώβριο και θα ακολουθήσει τον Ιανουάριο η εμπορική λειτουργία. Η μονάδα ισχύος 660 μεγαβάτ θα ενισχύσει την απεξάρτηση από εισαγόμενο φυσικό αέριο ωστόσο κατά τη διάρκεια της παρουσίασης τονίστηκε ότι η απολιγνιτοποίηση παραμένει στρατηγική επιλογή παρά την βραχυπρόθεσμη αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Για τις ανανεώσιμες πηγές το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι σε ορίζοντα εξαμήνου η ισχύς των μονάδων που είναι σε λειτουργία θα υπερδιπλασιασθεί σε 569 μεγαβάτ (από 280 σήμερα) με την προσθήκη μεταξύ άλλων των δύο μεγάλων φωτοβολταϊκών 200 μεγαβάτ την Πτολεμαίδα και 50 στη Μεγαλόπολη. Ο στόχος για το 2025 ξεπερνά τα 5.1 γιγαβάτ. Ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι τους επόμενους μήνες πιθανώς θα υπάρξουν νέα από το "μέτωπο" των εξαγορών στη Ρουμανία.

Ο επικεφαλής του ομίλου ΔΕΗ χαρακτήρισε θετικά τα αποτελέσματα του β' τριμήνου (κέρδη 174,6 εκατ. έναντι 79,6 πέρυσι, ενώ στο εξάμηνο η ΔΕΗ εμφάνισε ζημιές 11,1 εκατ. εναντι κερδών 26,9 εκατ. Πέρυσι), τόνισε ωστόσο ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στις αγορές με αποτέλεσμα ο σχεδιασμός να αναπροσαρμόζεται καθημερινά. Υπογράμμισε ωστόσο ότι σε αυτή τη συγκυρία η ΔΕΗ βρέθηκε με ισχυρή ρευστότητα που της επιτρέπει να αντεπεξέρχεται στις προκλήσεις.

Τέλος ανέφερε ότι το νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών προβλέπεται να ξεκινήσει περί τις 20-30 Σεπτεμβρίου.

ΔΕΗ: Στα 429,3 εκατ. ευρώ τα επαναλαμβανόμενα EBITDA το α’ εξάμηνο   – Γ. Στάσσης: Πρωτόγνωρες συνθήκες σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο

Πτώση 8,9% στα επαναλαμβανόμενα EBITDA ανακοίνωσε η ΔΕΗ για το α’ εξάμηνο του έτους, στα 429,3 εκατ. ευρώ από 471,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021. Ο κύκλος εργασιών της Επιχείρησης εμφάνισε άλμα 100% στα 4,4 δισ. ευρώ από 2,2 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.

Σε επίπεδο τριμήνου, τα επαναλαμβανόμενα EBITDA εμφανίζουν αύξηση 5,5%, ενώ ο κύκλος εργασιών άλμα 99%.

Όπως σημειώνει η εισηγμένη σε σχετική ανακοίνωση, “παρά τη μεγάλη αύξηση των λειτουργικών δαπανών, και κυρίως των δαπανών για αγορές ενέργειας και για φυσικό αέριο, η οποία ουσιαστικά οφείλεται στις εξαιρετικά αυξημένες τιμές φυσικού αερίου που ωθούν ανοδικά και τις τιμές στην χονδρεμπορική αγορά, η λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου επέδειξε ανθεκτικότητα με τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων  (EBITDA) σε επαναλαμβανόμενη βάση να διαμορφώνονται σε €429,3 εκατ. το α’ εξάμηνο 2022, παρουσιάζοντας μείωση €42,1 εκατ. (-8,9%) σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με το αντίστοιχο περιθώριο να διαμορφώνεται σε 9,8%.

Στο επίπεδο των επιμέρους δραστηριοτήτων, η λειτουργική απόδοση της Εμπορίας επηρεάστηκε αρνητικά από τους προαναφερθέντες λόγους και τις συνθήκες που επικράτησαν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η αρνητική επίπτωση αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την βελτίωση του περιθωρίου κέρδους της Παραγωγής, το οποίο συνέβαλε έτσι ώστε η ΔΕΗ να παραμείνει πιστή στην στήριξη των πελατών της.

Tα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδη €1,9 εκατ. έναντι κερδών €13,8 εκατ. το a’ εξάμηνο 2021.

Tα αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημίες €11,1 εκατ. έναντι κερδών €26,9 εκατ. το α’ εξάμηνο 2021.

Γ. Στάσσης: Πρωτόγνωρες συνθήκες σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο

“Tα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου καταδεικνύουν την ανθεκτικότητα του Ομίλου παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες εντός των οποίων δραστηριοποιείται σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο, στηρίζοντας παράλληλα τους πελάτες με σημαντικές εκπτώσεις και σταθερά τιμολόγια”, αναφέρει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Γεώργιος Στάσσης σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα και προσθέτει:

“H λειτουργική κερδοφορία παρέμεινε σε επίπεδα εντός των στόχων του προϋπολογισμού, ενώ συνεχίσαμε να αυξάνουμε τις επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό του Δικτύου Διανομής και την αύξηση της ισχύος μας σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για επιλεκτικές εξαγορές σε γειτονικές χώρες αλλά και στην Ελλάδα, προχωρήσαμε σε συμφωνία με την Volterra για την απόκτηση χαρτοφυλακίου έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνολικής ισχύος 112MW. Πρόκειται για χαρτοφυλάκιο το οποίο γνωρίζουμε ήδη καλά λόγω της συμμετοχής μας σε μέρος αυτού με 45% και περιλαμβάνει έργα τόσο σε λειτουργία όσο και έτοιμα για κατασκευή.

Παράλληλα, συνεχίζουμε την οργανική ανάπτυξη μέσω της ωρίμανσης του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου έργων μας σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εξασφαλίζοντας περιβαλλοντικούς όρους για άλλα 100MW και προχωρώντας στην προκήρυξη Φωτοβολταϊκών Πάρκων συνολικής ισχύος 644MW στην περιοχή της Πτολεμαΐδας.

Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τους πελάτες μας να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση μέσα από καμπάνιες ενημέρωσης ενώ προσφέρουμε σημαντικά βελτιωμένη εμπειρία και παρέχουμε περισσότερη αξία μέσω νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

Μέσα από τις δράσεις που αναλαμβάνουμε, επιβεβαιώνουμε τον στόχο που έχουμε θέσει για διατήρηση της επαναλαμβανόμενης λειτουργικής κερδοφορίας το 2022 στα επίπεδα του 2021 και συνεχίζουμε την προσήλωσή μας στην υλοποίηση του  επιχειρηματικού μας σχεδίου, που είναι ο μόνος δρόμος για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τις εισαγόμενες ανατιμήσεις και με πολλαπλά οφέλη για τους μετόχους μας, το περιβάλλον και την κοινωνία.”

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ακτωρ: Παραδόθηκε ο αυτοκινητόδρομος Καλλονή-Σίγρι – Τι περιλαμβάνει το έργο των 55 εκατ. ευρώ

Η Άκτωρ, μέλος του Ομίλου Intrakat, παρέδωσε σήμερα στο ελληνικό κράτος τον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο Καλλονή – Σίγρι της Λέσβου σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο, ...

Φόρτωση άρθρων...