Πέμπτη
27 Ιανουαρίου 2022

ΔΕΗ: Η έκρηξη τιμών στη χονδρική και η λειτουργική κερδοφορία

Επιχειρήσεις

Η αύξηση μέχρι και 167% που κατέγραψαν οι τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του έτους δεν άφησαν ανεπηρέαστο τον μεγαλύτερο παίκτη της αγοράς. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ζημιές 42,2 εκατ. ευρώ για το εννεάμηνο, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης Γιώργο Στάσση να ξεκαθαρίζει ωστόσο πως «παρά τις ιστορικά υψηλές τιμές των εμπορευμάτων το 2021 έναντι των εξαιρετικά χαμηλών τιμών του 2020, αναμένουμε την επίτευξη του στόχου που είχαμε εξαρχής θέσει για επανάληψη της λειτουργικής κερδοφορίας κοντά στα επίπεδα του 2020».

Τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ δίνουν σήμα για τις επιπτώσεις που έχει η έκρηξη τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για τους ανταγωνιστές της μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και μικρότεροι προμηθευτές που κινούνται πλέον σε τεντωμένο σκοινί.

Οι αρνητικές επιπτώσεις για τη ΔΕΗ θα ήταν ακόμα μεγαλύτερες αλλά η διοίκηση «έχοντας έγκαιρα διαγνώσει τις αρνητικές εξελίξεις στις αγορές ενέργειας, δραστηριοποιήθηκε άμεσα στην ελληνική και στις ευρωπαϊκές αγορές εμπορευμάτων, μέσω παράγωγων χρηματοοικονομικών μέσων, με στόχο την κατά το δυνατόν αντιστάθμιση του κινδύνου από τις μεταβολές των τιμών στις αγορές εμπορευμάτων και την προστασία της κερδοφορίας του».

Oι αυξημένες δαπάνες λόγω της ανόδου των τιμών φυσικού αερίου και δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και συνακόλουθα και των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς, επηρέασαν αρνητικά την λειτουργική κερδοφορία της δραστηριότητας της εμπορίας. Η ΔΕΗ έχει το πλεονέκτημα του καθετοποιημένου ομίλου και έτσι η αρνητική επίπτωση «αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση του μέσου εσόδου καθώς και από την βελτίωση του ενεργειακού μείγματος της δραστηριότητας της παραγωγής» ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ οι δαπάνες για υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο, στερεά καύσιμα ΔΕΗ & τρίτων, CO2 και αγορές ηλεκτρικής ενέργειας στο εννεάμηνο του 2021 αυξήθηκαν κατά 629 εκατ. ευρώ, (37,2%) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της περυσινής χρονιάς. Πιο αναλυτικά, εξαιτίας της αύξησης τιμών στα υγρά καύσιμα, που εντάθηκε κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, η σχετική δαπάνη της ΔΕΗ αυξήθηκε κατά 39,4%.

Η δαπάνη για φυσικό αέριο, αυξήθηκε σημαντικά κατά 119,8% σε 452,7 εκατ. έναντι 206 εκατ. στο εννεάμηνο του 2020 κυρίως «λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου κατά 56,1% και δευτερευόντως λόγω της αυξημένης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατά 38,2%». Στο τρίτο τρίμηνο η δαπάνη για φυσικό αέριο υπερδιπλασιάστηκε φτάνοντας τα 234,4 εκατ. από 93,7 εκατ. το τρίτο τρίμηνο 2020, για τους ίδιους λόγους.

Η δαπάνη για δικαιώματα εκπομπών CO2 αυξήθηκε σε 539,4 εκατ. το εννεάμηνο του 2021 από 263,1 εκατ. το εννεάμηνο του 2020. Αποδίδεται κυρίως στην αύξηση της μέσης τιμής δικαιωμάτων εκπομπών CO2 από  24,3 / τόνο σε 44,3 / τόνο. Ειδικά στο τρίτο τρίμηνο η δαπάνη για δικαιώματα εκπομπών CO2 αυξήθηκε κατά 163,9% σε 242,5 εκατ. από 91,9 εκατ. στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Σημειώνεται πως στις δαπάνες για φυσικό αέριο καί αγορές ενέργειας έχει συνυπολογισθεί και η θετική επίπτωση από τη διενέργεια πράξεων για την αντιστάθμιση του κινδύνου της διακύμανσης των τιμών (hedging).

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ολοκληρώθηκε η υποβολή των Φακέλων Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος των διαγωνισμών για τα έξι έργα του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, συνολικού προϋπολογισμού €4 δισ.

Με σταθερά βήματα προχωρά ο σχεδιασμός της ΕΡΓΟΣΕ για την ολοκλήρωση κομβικών υποδομών που θα αναβαθμίσουν το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, με απώτερο στόχο να καταστεί η χώρα μας...

Η ασφάλεια στην εποχή των «έξυπνων» κτηρίων

Τα έξυπνα κτήρια που βλέπαμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, στον 21ο αιώνα είναι πραγματικότητα. Ποια στοιχεία όμως καθορίζουν την «ευφυΐα» μιας κτιριακής εγκατάστασης και πόσ...

Η Τράπεζα Πειραιώς αποκτά πλειοψηφική συμμετοχή στην Trastor Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας

Η Πειραιώς Financial Holdings ανακοινώνει ότι η θυγατρική της, Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. («Τράπεζα Πειραιώς» ή «Τράπεζα»), κατέληξε σε συμφωνία με την WRED LLC («WRED»), συνδεδεμένη ετ...