Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Είμαστε πίσω από όλα όσα πάνε την ενέργεια μπροστά» - Η ΔΕΠΑ Εμπορίας στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Επιχειρήσεις

Με σύνθημα «Είμαστε πίσω από όλα όσα πάνε την ενέργεια μπροστά» συμμετέχει η ΔΕΠΑ Εμπορίας στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Σε ένα φιλόξενο και πολυεπίπεδο περίπτερο, οι επισκέπτες της Έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις πολυσχιδείς δραστηριότητες και επενδύσεις της εταιρείας οι οποίες την τοποθετούν στην αιχμή των ενεργειακών εξελίξεων της Ελλάδας και της ΝΑ Ευρώπης.

Να γνωρίσουν, επίσης, τα διεθνή έργα στα οποία πρωταγωνιστεί, όπως ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB και ο Τερματικός Σταθμός LNG Αλεξανδρούπολης, που θωρακίζουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, τοποθετώντας, παράλληλα, τη χώρα μας στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών ενεργειακών σχεδιασμών, ως περιφερειακό κόμβο LNG και φυσικού αερίου.

Αλλά και τα σημαντικότερα ορόσημα του μετασχηματισμού της ΔΕΠΑ σε μια σύγχρονη καθετοποιημένη εταιρεία ενέργειας που συνδυάζει την εμπορία με την παραγωγή, την έρευνα και την τεχνολογία.

deu

Πιστή στο όραμα και τον στρατηγικό σχεδιασμό της, η ΔΕΠΑ Εμπορίας πρωτοστατεί στην ενεργειακή μετάβαση, αναπτύσσοντας ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ άνω τον 1 GW σε όλη τη χώρα, αλλά και τις τεχνολογίες και τις υποδομές για την αποθήκευση και την προμήθεια των «πράσινων» αερίων, όπως το βιομεθάνιο και το υδρογόνο, που αποτελούν σημαντικές συνιστώσες της καθαρής ενέργειας.

Ταυτόχρονα, συνεχίζει να επεκτείνει το δίκτυο πρατηρίων CNG, φέρνοντας τα οφέλη της αεριοκίνησης σε περισσότερους οδηγούς σε όλη την επικράτεια. Ένα δίκτυο μάλιστα που θα μπορεί να υποδεχτεί και τα «πράσινα» αέρια, υποστηρίζοντας ολοκληρωμένα μια οικονομική, αξιόπιστη και καθαρή επιλογή μεταφοράς.

Παράλληλα, η εταιρεία αναπτύσσει και τις υποδομές που θα υποστηρίξουν αυτή τη μετάβαση, όπως για παράδειγμα η νέα υπερσύγχρονη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας που κατασκευάζει η εταιρεία, σε συνεργασία με στρατηγικούς επενδυτές, στην Αλεξανδρούπολη, η οποία θα λειτουργεί σε συνέργεια με τον Τερματικό Σταθμό LNG στην ίδια πόλη και θα είναι σε θέση να υποκαταστήσει τρεις ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες.

Την ίδια στιγμή, σημαντικός πυλώνας του αναπτυξιακού πλάνου της ΔΕΠΑ αποτελεί η συστηματική ενίσχυση της επιχειρησιακής της εξωστρέφειας, χάρη στην οποία έχει καταφέρει να διπλασιάσει τις ποσότητες φυσικού αερίου που εξάγει τα τελευταία χρόνια, έχοντας παρουσία σε μια σειρά από ευρωπαϊκές αγορές, όπως της Βουλγαρίας, Ιταλίας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας.

Συνάπτοντας στρατηγικές συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες της περιοχής, αλλά και αξιοποιώντας το ανταγωνιστικό της χαρτοφυλάκιο προμήθειας φυσικού αερίου, το οποίο συνδυάζει μακροχρόνια συμβόλαια προμήθειας αλλά και στοχευμένες αγορές spot φορτίων LNG, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, έχει αναδειχθεί σε μια από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες ενεργειακές εταιρείες των Βαλκανίων και σημαντικός πυλώνας της ασφάλειας εφοδιασμού στη ΝΑ Ευρώπη.

Αυτή η δυναμική πορεία ανάπτυξης επέτρεψε στη ΔΕΠΑ Εμπορίας να υψώσει ασπίδα προστασίας στους καταναλωτές απέναντι στις συνέπειες της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Η εταιρεία στήριξε με 180 εκατ. ευρώ περισσότερα από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά, απορροφώντας σημαντικό μέρος των διεθνών ανατιμήσεων στην ενέργεια, ενώ παράλληλα, επέστρεψε στην κοινωνία μέρισμα άνω των 120 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Ιωάννης Παπαδόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Η ΔΕΠΑ είναι η εταιρεία που διασφαλίζει τον εφοδιασμό της χώρας με φυσικό αέριο εδώ και 35 χρόνια από την ίδρυσή της. Τα τελευταία 4 περίπου χρόνια, από τη στιγμή που αναλάβαμε τη Διοίκηση της Εταιρείας, θέσαμε στρατηγικούς στόχους ευρύτερους για τον μετασχηματισμό της σε μια πλήρως καθετοποιημένη επιχείρηση ενέργειας. Βρισκόμαστε στην υλοποίηση αυτού του στρατηγικού σχεδιασμού, έχοντας ήδη διευρύνει τη συμμετοχή της εταιρείας στις ΑΠΕ, συμμετέχοντας στη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλεξανδρούπολη αλλά και στον σταθμό FSRU της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος θα διασφαλίσει τον εφοδιασμό της ευρύτερης βαλκανικής περιοχής και της ανατολικής Ευρώπης με φυσικό αέριο, με μια σειρά από στρατηγικές επενδύσεις ευρύτερης σημασίας.

Πέρα από τη στρατηγική την οποία υλοποιούμε, σημαντικός ήταν ο ρόλος της ΔΕΠΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης τον περασμένο χρόνο, συμβάλλοντας στην ενίσχυση των νοικοκυριών μέσα από την επιστροφή ενός ποσού που ξεπέρασε τα 180 εκατ, διασφαλίζοντας τον ανταγωνισμό και τη διατήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα, αλλά και παράλληλα ενισχύοντας με επιδοτήσεις τα νοικοκυριά προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Πετάει» το «Ελ. Βενιζέλος»: Στην κορυφή της Ευρώπης και πάλι το αεροδρόμιο της Αθήνας

Την πρώτη θέση κατέκτησε και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας, με τις ψήφους των αεροπορικών εταιρειών. Στη φετινή μεγαλύτερη ετήσια συνάντηση του κλάδου των ευρωπαϊκών αε...

Φόρτωση άρθρων...