Τετάρτη
08 Μαΐου 2024

Mytilineos: Πώς είδαν οι αναλυτές τη ΓΣ και τα αποτελέσματα τριμήνου

Θετικές ήταν οι αντιδράσεις των αναλυτών προς τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, απευθυνόμενος στη γενική συνέλευση των μετόχων.

Σε ό,τι αφορά την εκτιμώμενη πορεία της τιμής της μετοχής οι αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς χρησιμοποιούν τον όρο «outperform», δηλαδή προσδοκίες για άνοδο. Αυτό στην πράξη σημαίνει πρόταση για «διακράτηση» ή «αγορά».

Ειδικότερα οι αναλυτές της Πειραιώς πιστεύουν ότι η εταιρεία για το 2022 είναι σε θέση να καταγράψει καθαρά έσοδα 261 εκατ. ευρώ, με βάση τις προβλέψεις τους.

Οι αναλυτές της Axia Research θεωρούν επίσης εφικτό το guidance που έδωσε η διοίκηση της εταιρείας, ενώ η Εθνική Τράπεζα αναφέρεται στις προγραμματισμένες ενέργειες που περιλαμβάνουν αύξηση της παραγωγής αλουμινίου κατά 250.000 εκατ. τόνους, ολοκλήρωση/εμπορική λειτουργία της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας CCGT 826MW που προγραμματίζεται για το τρίτο τρίμηνο του έτους και η οποία βρίσκεται επί του παρόντος σε φάση δοκιμών και τέλος, περαιτέρω ανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ >3GW.

Οι αναλυτές της Beta σχολιάζουν θετικά το ύψος του ανεκτέλεστου υπολοίπου στα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που διαμορφώνεται σε 8 GW, από τα οποία τα 6 GW αφορούν τις δραστηριότητες στο εξωτερικό, ενώ τα υπόλοιπα 2 GW τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Όπως παρατηρούν ακόμα, οι μετοχές διαπραγματεύονται με 7,8x EV/EBITDA και 10,1x PE. Παραμένουν δε θετικοί για τη μετοχή.

 

Ισχυρά τα αποτελέσματα τριμήνου

Η Alpha Bank χαρακτηρίζει ως ισχυρά τα αποτελέσματα τριμήνου και προσθέτει ότι τα έσοδα των μονάδων RSD/SES ανήλθαν σε 186,4 εκατ. (+0,8% σε ετήσια βάση) έναντι εκτίμησης της Alpha Bank στα 170 εκατ. και τα EBITDA στα 18,1 εκατ. (+9,7% σε ετήσια βάση) έναντι εκτίμησης της Alpha Bank στα 15 εκατ.

Η Optima αναφέρει επίσης ότι οι ισχυρές επιδόσεις και η κερδοφορία σε όλες τις μονάδες (υψηλότερα από το μέσο όρο των εκτιμήσεων των αναλυτών βάσει έρευνας του Bloomberg), σε συνδυασμό με το θετικό επιχειρηματικό περιβάλλον, δημιουργούν προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης.

Οι αναλυτές της Eurobank αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα «ενισχύουν τις προσδοκίες μας για ένα ακόμη έτος ρεκόρ το 2022: Αναμένουμε αύξηση των EBITDA κατά 41% σε ετήσια βάση στα 501 εκατ. με προοπτική να είναι ακόμη υψηλότερα λόγω της στενότητας αλουμινίου που τροφοδοτείται από τη δυναμική ζήτησης/προσφοράς και τις γεωπολιτικές».

 

Οι απόψεις των αναλυτών, σε γενικές γραμμές συνοψίζονται:

 

  • Στην προοπτική αναβάθμισης του guidance και την επιβεβαίωση της εκτίμησης της ΓΣ του 2021 για διπλασιασμό των κερδών παρά τις σημαντικές προκλήσεις.
  • Στο γεγονός ότι η έκτακτη φορολόγηση δεν αναμένεται να επηρεάσει την κερδοφορία του 2022, καθώς η εταιρεία έχει λάβει σχετική πρόβλεψη
  • Στην εκτίμηση για ισχυρή άνοδο της συνεισφοράς του τομέα RSD, με EBITDA 100 – 150εκ. το 2022 -23 αντίστοιχα.
  • Στο αυξημένο μέγεθος του χαρτοφυλακίου RES το οποίο ενισχύεται σημαντικά ξεπερνώντας τα 8GW, 3GW εκ των οποίων αναπτύσσονται σε Ελλάδα και Ιταλία και αναμένεται να παραμείνουν στο portfolio της εταιρείας
  • Στη δέσμευση στους στόχους ESG παρά τις γεωπολιτικές εξελίξεις
  • Στην έγκριση του μερίσματος και την προοπτική για αυξημένα μερίσματα τα επόμενα έτη

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Mytilineos: Σε εμπορική λειτουργία η μονάδα 200MW για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Ιρλανδίας

Η MYTILINEOS σε κοινοπραξία με τη GE Vernova ολοκλήρωσαν την κατασκευή της νέας μονάδας προσωρινής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με φυσικό αέριο στο Δουβλίνο, εντός του υφιστάμεν...

Κτηματολόγιο: Μόνο ψηφιακά οι αιτήσεις από την Τετάρτη του Πάσχα σε Θεσσαλονίκη, Καλαμαριά & Λαγκαδά

Μόνο ψηφιακά μέσω του ktimatologio.gov.gr και ktimatologio.gr θα πραγματοποιείται, από την Τετάρτη 8 Μαΐου 2024, η υποβολή αιτήσεων στο Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης και τα Υπ...

Φόρτωση άρθρων...