Τετάρτη
17 Απριλίου 2024

Σε φάση ολοκλήρωσης η συμφωνία για επενδύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Σαουδική Αραβία

Συνάντηση με τον υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Καλίντ μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Φαλίχ (Khalid bin Abdulaziz Al-Falih) είχαν, στο περιθώριο του Ελληνο-Σαουδαραβικού Επενδυτικού Φόρουμ που διεξάγεται στο Ριάντ, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ και πρόεδρος του Enterprise Greece Γιάννης Σμυρλής.

«Όραμα 2030»

Κατά τη συνάντηση,   ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην πολυπληθή επιχειρηματική αποστολή, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα βρεθεί κοινό έδαφος για επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα και της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία.

Επίσης, αναφέρθηκε στο πρότζεκ του Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας «Όραμα 2030» και δήλωσε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμμετάσχει.

Από τη μεριά του, ο Κώστας Φραγκογιάννης αναφέρθηκε στις προοπτικές ενίσχυσης των διμερών σχέσεων προς όφελος των δύο χωρών και έκανε λόγο για στρατηγική συνεργασία.

Ο Γιάννης Τσακίρης επισήμανε πως οι δύο χώρες έχουν ένα σταθερό σχέδιο για την ανάπτυξη και έδωσε έμφαση στις ευκαιρίες συνεργασίας. Ειδική αναφορά έκανε στη δυνατότητα αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.

Τέλος, εκφράστηκε η βεβαιότητα για την επιτυχία του Ελληνο-Σαουδαραβικού Φόρουμ, που διεξάγεται στο Ριάντ.

Ξεκάθαρη βούληση

Την ξεκάθαρη βούληση της Ελλάδας για την ανάπτυξη της συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία προέταξε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στον χαιρετισμό του στο Ελληνο-Σαουδαραβικό Επενδυτικό Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Ριάντ.

«Μπορούμε να συνεργαστούμε για την εξεύρεση ενός κοινού λαμπρού μέλλοντος» διαμήνυσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας ανεβαίνοντας στο βήμα του φόρουμ μετά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του Σαουδάραβα ομολόγου του. Μάλιστα, έστειλε το μήνυμα στην επιχειρηματική κοινότητα πως η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μια χώρα με φιλικό επενδυτικό περιβάλλον και έχει τεράστια επιθυμία να προσελκύσει ποιοτικά επενδυτικά πρότζεκτ. Τα τελευταία 2 χρόνια η Ελλάδα είχε σημαντικές επιτυχίες παρόλο την πανδημία: το 2021 η Ελλάδα είχε έναν από τον υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ και στον επενδυτικό τομέα κατέγραψε ρεκόρ 17 ετών στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, σημείωσε.

«Θέλουμε αυτό να συνεχιστεί και να επιταχυνθεί και ξεκινάμε από εδώ, από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας». Ειδικότερα, επισήμανε αν και υπάρχουν ήδη ορισμένες καλές επενδύσεις από τη Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα, «δεν είναι αρκετές για μας και θέλουμε να τις τρέξουμε».

Αποτελέσματα και χρονοδιάγραμμα

Κι αυτός είναι ο λόγος, όπως προσέθεσε, η ελληνική κυβερνητική και επιχειρηματική αποστολή βρίσκεται στο Ριάντ. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «ο λόγος που είμαστε σήμερα εδώ είναι να έχουμε αποτελέσματα» και ανέδειξε τη σημασία των διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων (B2B), που θα εργαστούν από κοινού για να βρουν κοινό έδαφος, να επιταχύνουν και να εντοπίσουν ευκαιρίες για τη συνεργασία τους.

Εξίσου, τόνισε πως κοινή πεποίθηση της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας είναι να οριστεί αφενός ένα χρονοδιάγραμμα για την παρακολούθηση όλων των δυνατοτήτων συνεργασίας και αφετέρου ορόσημα που θα βοηθήσουν και τις δύο κυβερνήσεις να δουν πώς εξελίσσεται κάθε χρονοδιάγραμμα και πώς μπορούν να συνδράμουν τον ιδιωτικό τομέα για την ολοκλήρωσή τους.

«Είμαστε εδώ για να διαβεβαιώσουμε, και οι δύο κυβερνήσεις, ότι θέλουν να βοηθήσουν γιατί πιστεύουμε πως η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας είναι προς το κοινό συμφέρον τους, για τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ευημερία της περιοχής» υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αλέξανδρος Εξάρχου: Καθοριστική η επόμενη πενταετία για το μέλλον της Ελλάδας

H επόμενη πενταετία θα είναι καθοριστική για το μέλλον της Ελλάδας, η οποία πρέπει να μετασχηματιστεί σε μία ισχυρή οικονομία, αλλάζοντας την παραγωγική της δομή. Αυτό δήλωσε ο Αντ...

Αλέξανδρος Εξάρχου: Νέο παραγωγικό μοντέλο για μία πιο ισχυρή Ελλάδα - Οι πυλώνες της Intrakat για το μέλλον

H Ελλάδα πρέπει να περάσει σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, εμπλουτίζοντας και διευρύνοντας τις πλουτοπαραγωγικές της δυνατότητες, ώστε να προσαρμοστεί στην περίοδο που θα ξεκινήσει ...

Φόρτωση άρθρων...