Τετάρτη
15 Μαΐου 2024

Audi grandsphere: Αυτό είναι το αυτοκίνητο στη διαφήμιση της Audi

Πόσο συχνά βλέπεις ένα πρωτότυπο αυτοκίνητο σε διαφήμιση στην τηλεόραση; Σπάνια αλλά η Audi το έκανε και είναι μια αφορμή να δούμε καλύτερα ποιο και τι είναι το grandsphere

Αυτοκίνητο

Αν βλέπεις τηλεόραση σίγουρα θα έχεις δει την καινούργια διαφήμιση της Audi. Το ίδιο συμβαίνει και στα social media. Αλλά υπάρχει μια απορία από πολλούς θεατές: ποιο είναι το αυτοκίνητο που βλέπουμε στη διαφήμιση; Είναι το Audi grandsphere και δεν είναι αυτοκίνητο παραγωγής αλλά ένα ηλεκτρικό (και αυτόνομο) πρωτότυπο. Είναι σπάνιο στο marketing των αυτοκινητοβιομηχανίων να βάζουν σε διαφήμιση -και δη στην tv- ένα πρωτότυπο.

G

Μπορούμε να κάνουμε μια υπόθεση. Πριν από λίγες μέρες υπήρξε δημοσίευμα που ήθελε την Audi να κάνει -ελαφρώς- πίσω στα σχέδια της να λανσάρει σχετικά σύντομα ένα αυτόνομο αυτοκίνητο. Ίσως σε αυτό το πλαίσιο αποφάσισε να δείξει -στο ευρύ κοινό- τι σχέδια υπάρχουν στην -αυτόνομη- φαρέτρα της. Και δεν είναι λίγα. Υπάρχει ολόκληρη οικογένεια αυτόνομων πρωτοτύπων και το πρωτότυπο Audi grandsphere που βλέπουμε στην διαφήμιση είναι η ναυαρχίδα της.

Όταν πριν από περίπου έναν χρόνο η Audi παρουσίασε το Audi grandsphere το παρομοίασε με ιδιωτικό τζετ με ρόδες. Είναι ένα μεγάλο αυτοκίνητο σίγουρα. Έχει μήκος 5,35 μέτρα και σύμφωνα με την Audi συνδυάζει την πολυτέλεια του ιδιωτικού ταξιδιού με τη μεγαλύτερη άνεση. Παράλληλα η φίρμα κάνει λόγο για αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 4.

G

Εδώ να κάνουμε μια παρένθεση. Αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3 υπάρχει αυτή την στιγμή διαθέσιμη στην Mercedes (άδεια έχει πάρει και η VW) και επίπεδο 3 σημαίνει ότι το αυτοκίνητο κινείται αυτόνομα -αλλά με την επίβλεψη του οδηγού- μέχρι την ταχύτητα των 65 km/h. Η αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3 είναι αυτή την στιγμή το ανώτερο επίπεδο στην Ευρώπη. Στις ΗΠΑ υπάρχει το FSD Beta στα Tesla, που πλησιάζει στο επίπεδο 4 αλλά όπως λέει και το όνομά του είναι beta -δηλαδή σε στάδιο εξέλιξης- και υπογράφεις ότι φέρεις την ευθύνη να το χρησιμοποιείς. Όπερ σημαίνει ότι αν προκληθεί ατύχημα/ δυστύχημα έχει την ευθύνη ο οδηγός και όχι το σύστημα.

Όπως τονίζει η Audi για το grandsphere η αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 4 καθιστά δυνατές νέες διαστάσεις ελευθερίας: σε αυτή τη λειτουργία, το εσωτερικό μετατρέπεται σε μια ευρύχωρη σφαίρα εμπειρίας χωρίς τιμόνι, πεντάλ ή οθόνες. Και τα μπροστινά καθίσματα μετατρέπονται σε σαλόνι πρώτης κατηγορίας με μέγιστο χώρο, πιο ελεύθερη θέα και πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες ενός ολιστικού ψηφιακού οικοσυστήματος στο οποίο είναι ενσωματωμένο το Audi grandsphere.

H

Οι δύο ηλεκτροκινητήρες του Audi grandsphere μπορούν να αποδώσουν συνολική ισχύ 710 ίππων και ροπή 960 Nm. Η καρδιά του συστήματος κίνησης είναι η τεχνολογία φόρτισης 800Volt. Η μπαταρία του είναι 120 kWh και μπορεί να του δώσει αυτονομία 750 χιλιομέτρων. Προφανώς δεν μας κάνει εντύπωση που ένα αυτοκίνητο με μεταξόνιο 3,19 μέτρα διαθέτει τετραδιεύθυνση ενώ αναμενόμενη είναι και η ενεργητική ανάρτηση. Τα υπόλοιπα μπορείς να τα δεις στις φωτό. 

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...