Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Αυτό είναι το νέο όπλο της τροχαίας -Πώς εντοπίζουν με ένα σπρέι τους παραβάτες οδηγούς

Ένα νέο όπλο δοκιμάζεται στα χέρια των αστυνομικών αρχών ανά την Ευρώπη, στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν παραβάτες οδηγούς ακόμα κι αν δεν καταφέρουν να τους ακινητοποιήσουν

Αυτοκίνητο

Η μάχη απέναντι στην παραβατικότητα των οδηγών συνεχίζεται σε ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς τα τροχαία δυστυχήματα εξακολουθούν να αποτελούν τη μεγαλύτερη μάστιγα των σύγχρονων κοινωνιών.

Με μοναδικό σκοπό, λοιπόν, τη μείωση των ζωών που χάνονται κάθε χρόνο στην άσφαλτο, οι αστυνομικές αρχές εξαντλούν κάθε μέσο -τεχνικό ή μη- που μπορεί να συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια.

Το νέο «όπλο» που δοκιμάζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης και αποσκοπεί στον εντοπισμό των παραβατών είναι ένα σπρέι, το οποίο σημαδεύει τους οδηγούς που δεν θα υπακούσουν στις υποδείξεις των αστυνομικών οργάνων, επιχειρώντας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να διαφύγουν.

ρερ

Το νέο σπρέι αφορά κατά κύριο λόγο τους αναβάτες μοτοσικλετών, οι οποίοι θεωρούν ότι μπορούν να διαφύγουν τον έλεγχο αν επιταχύνουν, προσπερνώντας το σημείο ελέγχου των αστυνομικών.

Αν μάλιστα έχουν αφαιρέσει ή κρύψει τις πινακίδες κυκλοφορίας, η διαδικασία της ταυτοποίησης και κατά συνέπεια ο εντοπισμός τους καθίστανται ανέφικτος.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο εξελίχθηκε ένα σπρέι με το οποίο ψεκάζουν οι αστυνομικοί τον αναβάτη και τη μοτοσικλέτα του, δημιουργώντας κατά αυτόν τον τρόπο αδιάσειστα στοιχεία για τη μετέπειτα εξέλιξη της υπόθεσης.

Επί της ουσίας, το σπρέι παραμένει στις επιφάνειες με τις οποίες έρχεται σε επαφή χωρίς ωστόσο να γίνεται ορατό διά γυμνού οφθαλμού. Ο παραβάτης δεν γνωρίζει ότι έχει «μαρκαριστεί» και σε ένα νέο έλεγχο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εντοπιστεί και θα κληθεί να λογοδοτήσει για τα «αόρατο» στίγμα που βρίσκεται στο όχημα, στην ενδυμασία, ακόμα και στο σώμα του.

Το σπρέι δεν περιλαμβάνει επικίνδυνες ουσίες και το στίγμα που δημιουργεί δεν είναι εύκολο να αφαιρεθεί ακόμα και με τη χρήση ισχυρών απορρυπαντικών.

Για πρώτη φορά η συγκεκριμένη μεθοδολογία χρησιμοποιήθηκε το 2018, από τις αστυνομικές αρχές του Εδιμβούργου, και συνεχίζει να δοκιμάζεται από τις αρχές που έρχονται συχνά αντιμέτωπες με μοτοσικλετιστές οι οποίοι δεν ακινητοποιούν τα δίκυκλα τους ακόμα και σε τροχονομικούς ελέγχους.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Mercedes-Benz GLB: Ευρύχωρο και ανανεωμένο compact SUV (photos)

Ανανεωμένη σχεδίαση μπροστινού και πίσω τμήματος - Βελτιωμένος βασικός εξοπλισμός με προβολείς LED High Performance, καθίσματα ανέσεων σε ARTICO/ύφασμα, δερμάτινο τιμόνι και ανεξάρ...

Φόρτωση άρθρων...