Τρίτη
16 Απριλίου 2024

Αυτόματο κιβώτιο στο αυτοκίνητο -Γιατί πρέπει να το αποφύγεις

Παρά το γεγονός ότι η τάση θέλει τους κατασκευαστές των αυτοκινήτων να καταφεύγουν όλο και πιο συχνά στη λύση ενός αυτόματου κιβωτίου, εξακολουθούν να υπάρχουν λόγοι οι οποίοι επιβάλλουν να αποφύγετε τη συγκεκριμένη επιλογή.

Αυτοκίνητο

Στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν η παρουσία ενός αυτόματου κιβωτίου ανάμεσα στις προδιαγραφές ενός αυτοκινήτου αποτελούσε την εξαίρεση ενός κανόνα που ήθελε τους περισσότερους κατασκευαστές να μην προσφέρουν στην γκάμα τη συγκεκριμένη επιλογή.

Στη συνέχεια, βέβαια, η εξέλιξη της τεχνολογίας και η διάδοσή της σε όλο και περισσότερους κατασκευαστές πρόσφερε τη δυνατότητα σε πολλούς υποψήφιους αγοραστές να αναθεωρήσουν τις επιλογές τους.

Παρά τον αναπόφευκτο... εκδημοκρατισμό του αυτόματου κιβωτίου και την εξίσου θεαματική βελτίωση των επιμέρους χαρακτηριστικών τους, κάποια από τα σοβαρά μειονεκτήματά τους εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί, δημιουργώντας ερωτηματικά για το αν είναι η βέλτιστη δυνατή επιλογή.

1. Το κόστος

Το υψηλότερο κόστος είναι το πρώτο πράγμα που οφείλει να συνυπολογίσει κανείς, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις η ενσωμάτωση ενός αυτόματου κιβωτίου στις προδιαγραφές ενός αυτοκινήτου μπορεί να σημάνει και την αύξηση της τιμής του κατά μερικές χιλιάδες ευρώ.

Προφανώς η ευκολία στη χρήση λειτουργεί ως αντίβαρο του επιπλέον κόστους, δύσκολα ωστόσο μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι θα μπορούσε να αποσβέσει την όποια επιβάρυνση.

2. Αυξημένη κατανάλωση

Μολονότι τα σύγχρονα αυτόματα κιβώτια έχουν καταφέρει να βελτιώσουν και μάλιστα σημαντικά την αποδοτικότητά τους, στη συντριπτική τους πλειονότητα επιβαρύνουν την κατανάλωση καυσίμου.

Το πόσο θα επιβαρυνθεί η μέση τιμή της κατανάλωσης σχετίζεται τόσο με τον τύπο του κιβωτίου όσο και με τον ίδιο τον κινητήρα και ως έναν βαθμό οφείλεται και στο κατά κανόνα υψηλότερο βάρος μιας αυτόματης μονάδας σε σχέση με μια χειροκίνητη.

3. Κόστος επισκευής

Αν και υπό κανονικές συνθήκες ένα αυτόματο κιβώτιο μπορεί να αποδειχθεί ανθεκτικότερο ενός χειροκίνητου, περιορίζοντας και την πιθανότητα του ανθρώπινου λάθους, μια ενδεχόμενη βλάβη είναι σχεδόν βέβαια ότι πρόκειται να οδηγήσει σε ένα υψηλότερο κόστος επισκευής.

Άλλωστε εκτός από τα μηχανικά μέρη και την πολυπλοκότητά του σε ένα αυτόματο κιβώτιο, στο παιχνίδι μπαίνουν και τα ηλεκτρονικά, τα οποία φροντίζουν για την εύρυθμη λειτουργία μιας αυτόματης μονάδας.

4. Λειτουργία κιβωτίου

Ένα αυτόματο κιβώτιο μπορεί να κάνει τη ζωή σας ευκολότερη, αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι η συμβίωσή σας μαζί του θα είναι πάντα ρόδινη. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις οδηγών που απέτυχαν να προσαρμοστούν στις ιδιαιτερότητες ενός αυτόματου κιβωτίου, επιστρέφοντας ατάκτως στην πατροπαράδοτη λύση του χειροκίνητου.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο τύπος του αυτόματου κιβωτίου ορίζει εν πολλοίς και τον τρόπο με το οποίο λειτουργεί, επιβάλλοντας λιγότερο ή περισσότερο οδυνηρούς συμβιβασμούς. Για παράδειγμα ένα αυτοματοποιημένο κιβώτιο δεν διακρίνεται για την ταχύτητα των αντιδράσεών του, ενώ στις περισσότερες μονάδες συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης (CVT) παρατηρείται μια διστακτικότητα σε συνθήκες υψηλού φορτίου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η Peugeot Motocycles στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας

Οι επισκέπτες της Έκθεσης Μοτοσυκλέτας 2024, στο περίπτερο της Peugeot Motocycles θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη νέα γενιά του Django καθώς και το νέο PM-03 που έρ...

Mercedes-Benz GLB: Ευρύχωρο και ανανεωμένο compact SUV (photos)

Ανανεωμένη σχεδίαση μπροστινού και πίσω τμήματος - Βελτιωμένος βασικός εξοπλισμός με προβολείς LED High Performance, καθίσματα ανέσεων σε ARTICO/ύφασμα, δερμάτινο τιμόνι και ανεξάρ...

Φόρτωση άρθρων...