Τετάρτη
29 Ιουνίου 2022

Έξυπνα φρένα για αποφυγή τροχαίων με πεζούς

Αυτοκίνητο

Ένα σύστημα αποφυγής πιθανού ατυχήματος του αυτοκινήτου με κάποιο πεζό αναπτύσσει η Ford.

Οι εμπνευστές της τεχνολογίας την ονομάζουν «γεωφράκτη». Στη βάση δεδομένων του συστήματος τοποθετούνται σημεία στις οποίες βρίσκονται χώροι που υπάρχει αυξημένη παρουσία πεζών όπως σχολεία, νοσοκομεία, σουπερμάρκετ, εμπορικά κέντρα, γήπεδα κ.α. 

Το σύστημα δημιουργεί μια εικονική περίμετρο γύρω από αυτά τα σημεία και έτσι όταν το όχημα πλησιάζει σε αυτά τα σημεία η ταχύτητα του μειώνεται αυτόματα ώστε να περιοριστεί σημαντικά ή και αν είναι εφικτό να μηδενιστεί ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος με κάποιο πεζό.

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία σχεδιάζει αυτό το σύστημα για εγκατάσταση σε μοντέλα που διαθέτουν τεχνολογία σύνδεσης με το Διαδίκτυο. 

Το σύστημα αυτό από τη μια πλευρά περιορίζει την ανάγκη για τοποθέτηση πινακίδων περιορισμού της ταχύτητας γύρω από σημεία υψηλού κινδύνου πρόκλησης ατυχημάτων και από την άλλη πλευρά θα βοηθήσει τους οδηγούς να μην ξεπερνούν τα όρια ταχύτητας σε τέτοια σημεία εν αγνοία τους με κίνδυνο να δεχτούν κάποιο πρόστιμο.

Η Ford δοκιμάζει το σύστημα αυτό στην Κολονία στη Γερμανία στο ηλεκτρικό της φορτηγό E-Transit.

Εκτός από χώρους μεγάλης παρουσίας πεζών το σύστημα μπορεί να τροποποιηθεί έτσι ώστε να λαμβάνει υπόψη και άλλες παραμέτρους όπως το που γίνονται οδικά έργα ή άλλες δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη προσοχή και να δημιουργεί και εκεί εικονικές περιμέτρους.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τέλος τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα από Γερμανία – Μεγάλη άνοδος στις τιμές τους

Η εισαγωγή μεταχειρισμένου αυτοκινήτου από Γερμανία είναι πλέον ασύμφορη, μιας και δεν υπάρχουν φθηνές προτάσεις στην αγορά και οι τιμές έχουν φτάσεις αυτές των καινούριων αυτοκινή...