Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Ελλάδα: Έρχονται μεγάλα πρόστιμα για όσους δεν φορούν κράνος

Αυστηρότερες θα γίνουν οι ποινές για τους μοτοσυκλετιστές που κινούνται στους δρόμους δίχως να κάνουν χρήση του αξεσουάρ που σώζει ζωές.

Αυτοκίνητο

Προ των πυλών βρίσκεται ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, ο οποίος όπως έχουμε γράψει θα περιλαμβάνει αλλαγές στις ποινές, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στην επικινδυνότητα της κάθε παράβασης.

Στον νέο ΚΟΚ αναφέρθηκε και η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου, στο 1ο Συνέδριο Sustainable Ride που πραγματοποιήθηκε στο Metropolitan Expo, επισημαίνοντας ότι οι ποινές θα είναι αυστηρότερες για όσους κινούνται σε δίκυκλα δίχως να φορούν προστατευτικό κράνος.

«Θα υπάρχουν αυστηρές ποινές και υψηλά χρηματικά πρόστιμα ειδικά για τους καθ’ έξιν παραβάτες. Είναι απολύτως αναγκαίο ως λαός να αναπτύξουμε μια κουλτούρα ασφάλειας συνολικά, μια κουλτούρα ασφάλειας που ξεκινά από τα παιδιά μας. Το παιδί πρέπει να φορά κράνος στα ρόλερ, στο πατίνι, στο ποδήλατο, στο σκι και σε όλες τις μορφές κινητικότητας που ενέχουν ταχύτητα».

Πέρα από τη χρήση κράνους, η κα Αλεξοπούλου ανέφερε ότι οι μοτοσικλετιστές είναι σημαντικό να κινούνται με μειωμένες ταχύτητες και να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Ποινές ανάλογα με την επικινδυνότητα της παράβασης

Υπενθυμίζουμε ότι στον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, οι ποινές αναμένεται να είναι κατηγοριοποιημένες ως προς την επικινδυνότητά τους.

Αυστηρότερες θα είναι όσες συνδέονται με σοβαρά τροχαία ατυχήματα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, την υπερβολική ταχύτητα, την αντικανονική προσπέραση και την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Για τους οδηγούς, μάλιστα, που υποπίπτουν σε επαναλαμβανόμενες επικίνδυνες παραβάσεις, εξετάζεται να αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης αρχικά για μερικούς μήνες, στη συνέχεια για μερικά έτη και τέλος οριστικά.

Αυστηρότερο θα γίνει το πλαίσιο, σύμφωνα με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, μεταξύ άλλων για τη στάθμευση σε χώρο που είναι για ΑμεΑ, αλλά και για την κίνηση σε λεωφορειολωρίδες -δηλαδή παραβάσεις που δυσχεραίνουν τη ζωή των συμπολιτών μας.

Παράλληλα, για συγκεκριμένες παραβάσεις δεν θα αφαιρούνται πινακίδες, έτσι ώστε για το λάθος που έκανε ένας οδηγός να μην τιμωρούνται τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...