Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

Όταν ο Ken Block έφερε την Gymkhana στο βρετανικό show Top Gear (videos)

Στον James May aka Captain Slow έλαχε ο κλήρος πίσω στο 2009 να παρουσιάσει τον Ken Block . Ήταν μόλις η εκτόξευση του θρύλου

Αυτοκίνητο

Tο 2009 ο James May, ένας εκ των τριών παρουσιαστών του Top Gear, ταξίδεψε στην Αμερική για να γνωρίσει από κοντά το next big thing του αυτοκινητικού θεάματος, τον Ken Block. Μόλις ένα χρόνο νωρίτερα, το 2008 ένα video με ένα Subaru Impreza σε ένα παλιό αεροδρόμιο, αύξανε ραγδαία τη διακίνηση των kilobytes, που ακόμη τότε σε κάποια σπίτια έφταναν μέσω dial up συνδέσεων και μπερδεμένων καλωδίων από τον τοίχο στο τηλέφωνο και από εκεί στο modem και τον υπολογιστή. 

Ένας άγνωστος οδηγός είχε παρουσιάσει απλώς την οδηγική του προπόνηση σε ένα παλιό αεροδρόμιο με ένα πολύ δυνατό Impreza WRX STI του 2006. Και ήταν το θέαμα που αναζητούσαμε χωρίς να ξέρουμε πως κάτι τέτοιο θέλαμε. Ήταν μια πολύ διαφορετική εποχή στα πάντα, όσο και αν φαίνεται κοντινή για ορισμένους. Οι παραστάσεις που είχε το κοινό του αυτοκινήτου ήταν περιορισμένες, όπως απέδειξε ο Ken Block τότε και αυτό παρέμενε μέχρι τώρα το σημείο αναφοράς για τον Αμερικανό. Πλέον είναι η κληρονομιά του σε αυτόν τον κόσμο. Όμως ο Ken Block απέδειξε πως και το κοινό ήταν περιορισμένο τελικά γιατί ξαφνικά η Gymkhana, για την οποία επιμελώς είχε φροντίσει τότε να μας δώσει και έναν ορισμό, καθώς ήταν τόσο άγνωστη ως λέξη, όσο και το θέαμα που προσέφερε, ξεκλείδωσε μάτια, μυαλά και καρδιές.  

Τα σχόλια του James May σε εκείνο το ιστορικό video και για το Top Gear αλλά και για τον Ken Block, ξεπερνούσαν τα όρια του φλεγματικού και άγγιζαν εκείνα του προσβλητικού. Ούτε καν η κορυφαία εκπομπή αυτοκινήτου, η οποία ήταν η έμπνευση ουσιαστικά για τα gymkhana videos, δεν μπορούσε να δεχτεί πως από το πουθενά ένα βελτιωμένο αγωνιστικό αυτοκίνητο ερχόταν να την κοιτάξει στα μάτια, όσον αφορά το θέαμα που προσέφερε. 

O Captain Slow βεβαίως, λίγο αργότερα θα έχανε τα λόγια του και δεν θα μπορούσε να εκφραστεί καταλλήλως, βιώνοντας donuts μέσα στα toll του αεροδρομίου, backentries που δεν είχε σκεφτεί ανθρώπου νους και υπερθέαμα γνήσιας petrolhead κουλτούρας, καθώς ο Ken Block ήταν αρκετά ευγενικός να προσκαλέσει έναν φίλο του, τον Ricky Carmichael (αν δεν τον ξέρεις να τον γκουγκλάρεις παρακαλώ) με την μοτοσυκλέτα του και να αρχίσουν τα άλματα. Κάπως έτσι καταλήξαμε στην εικόνα που αποτέλεσε trademark για τον Ken Block και το Top Gear, με το Impreza να ίπταται πίσω από την μοτοσυκλέτα του Carmicheal και ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος να περνά πίσω (και πάνω) από τους δύο. 

Μερικά χρόνια αργότερα, το Top Gear υποδέχτηκε ξανά τον Block, με το εντυπωσιακό Mustang Hoonicorn. Ήταν ένα video που δεν ήταν Gymkhana, αλλά είναι μάλλον η καλύτερη Gymkhana μέχρι τώρα. στους δρόμους του Λονδίνου, το οποίο έκλεισε για να υποδεχτεί τον Ken και, βεβαίως, τον Matt LeBlanc, ως γνήσιο Joey μέσα στη Mustang. 

Ο Ken Block πλέον ήταν ο Mr. Gymkhana, για να μην πω ο Mr. Internet. Κάθε καινούργια Gymkhana ήταν παγκόσμιο trend από την προετοιμασία κιόλας. Τα 20 εκατομμύρια views ήταν δεδομένα πριν την δούμε και το YouTube στις ετήσιες καταμετρήσεις του ήξερε εξ αρχής πως ανάμεσα σε πολιτικές αναταραχές, διάσημα video clips και άλλα ευρύτερου ενδιαφέροντος video που συνθέτουν τα top 10 κάθε χρονιάς, θα υπήρχε και ένα αυτοκινητικό με τον Ken Block να πηδάει στις ανηφόρες του San Fransisco, να σκονίζει τα σκηνικά του Hollywood, να αψηφά τη βαρύτητα στα κεκλιμένα της μικρής γαλλικής οβάλ πίστας. Και να υπογράφει πάντα με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο. Τα donuts γύρω από το Segway ή κάτι παρεμφερές. 
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Mercedes-Benz A-Class: Νέες, πιο προσιτές εκδόσεις Style

Με ισορροπημένες αναλογίες, φρεσκαρισμένη σχεδίαση, την τελευταία γενιά MBUX και μια σειρά εκδόσεων κινητήρων και εξοπλισμού που μπορούν να καλύψουν κάθε επιθυμία των πελατών, η νέ...

Φόρτωση άρθρων...