Δευτέρα
03 Οκτωβρίου 2022

Γίγαντες με χταπόδι στο φούρνο

Μαγειρική

Για 4 άτομα

Ετοιμασία: 40 λεπτά

Μαγείρεμα: 70 λεπτά

Υλικά

- Μισό κιλό γίγαντες

- 1 μέτριο, φρέσκο χταπόδι (ή κατεψυγμένο)

- 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

- 4-5 πιπεριές Φλωρίνης (σε ροδέλες)

- 1 ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)

- 2 σκελίδες σκόρδου (ψιλοκομμένες)

- 3-4 δαφνόφυλλα

- 1 κουταλάκι γλυκού μέλι

- Μισό κιλό ντομάτες (τριμμένες)

- 1 ματσάκι μαϊντανός (ψιλοκομμένο)

- 1 φλιτζάνι τσαγιού λευκό ξηρό κρασί

- 1 κουταλάκι σούπας πελτές ντομάτας (αραιωμένος σε 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό)

- Μισό κουταλάκι γλυκού ζάχαρη

- Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

1. Από την προηγουμένη, βάζουμε τα φασόλια σε μπολ με νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν όλο το βράδυ. Την επομένη, τα ξεπλένουμε, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα να βράσουν σε μέτρια φωτιά, μαζί με τα φύλλα δάφνης, για μία περίπου ώρα.

2. Πλένουμε το χταπόδι σε άφθονο τρεχούμενο νερό, αφαιρούμε το στόμα, τα μάτια και την κουκούλα (μπορείτε να ζητήσετε και από τον ψαρά να το κάνει, αν είναι φρέσκο) και το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, μαζί με το μέλι, για 30 με 35 λεπτά (χωρίς νερό, θα βγάλει από μόνο του).

Όταν μαλακώσει αρκετά, το αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας, το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Τέλος, το αφήνουμε στην άκρη, μαζί με τη σάλτσα του, καλά σκεπασμένο.

3. Σουρώνουμε τα φασόλια, αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε μεσαίο ταψάκι, απλώνουμε τους γίγαντες. Βάζουμε σε μπολ τις ντομάτες, τριμμένες, τις πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε ροδέλες, το μαϊντανό, το σκόρδο και το κρεμμύδι, όλα ψιλοκομμένα, τα δαφνόφυλλα, το ελαιόλαδο, το κρασί, το χταπόδι μαζί με τη σάλτσα του και αλατοπιπερώνουμε.

Αναμειγνύουμε καλά τα υλικά, τα προσθέτουμε στο ταψί με τους γίγαντες και ανακατεύουμε ελαφρά να πάνε παντού στο σκεύος. Προσθέτουμε δύο φλιτζάνια νερό και ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για κάτι λιγότερο από 1 ώρα.

Όταν συμπληρωθεί ο χρόνος, ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας, αραιωμένο σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό μαζί με τη ζάχαρη. Ψήνουμε για άλλη μισή ώρα περίπου, δοκιμάζουμε και βγάζουμε το ταψί από το φούρνο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Συκωτάκια με σάλτσα ντομάτας

Για 2-3 άτομα Ετοιμασία: 10 λεπτά (χωρίς το μαρινάρισμα) Μαγείρεμα: 40 λεπτά Υλικά - 750 γραμμάρια μοσχαρίσιο συκώτι - 1 πακέτο κλασσικός χυμός ντομάτας (τύπου Pumma...

Σπαγγέτι με ιταλική καρμπονάρα

Για 4-5 άτομα Ετοιμασία: 10 λεπτά Μαγείρεμα: 30 λεπτά Υλικά - 500 γραμμάρια ζυμαρικά σπαγγέτι - 1 ματσάκι φρέσκος βασιλικός (ψιλοκομμένο) - 100-150 γραμμάρια ζα...

Κασερόπιτα

Ετοιμασία: 15 λεπτά Μαγείρεμα: 45 λεπτά Υλικά - 500 γραμμάρια κασέρι πικάντικο (π.χ. Μυτιλήνης) (σε φέτες) - 250 γραβιέρα γραβιέρα Νάξου (ή Κρήτης) (τριμμένη) - 1 πα...