Για 2+ άτομα

Ετοιμασία: 30 λεπτά

Μαγείρεμα: 50 λεπτά

Υλικά

- 4 μεγάλα καλαμάρια

- 5-6 κουταλάκια σούπας ελαιόλαδο

- 2 μέτρια ψιλοκομμένα κρεμμύδια

- 2 πρέζες κρόκου Κοζάνης (στίγματα)

- Πιπέρι καγέν

- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

- 170-180 γραμμάρια ρύζι νυχάκι

- 400 γραμμάρια μυδόψιχα

- Ψιλοκομμένος μαϊντανός

- 1-2 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο

- 6 ψιλοκομμένες αντζούγιες

- 4 κουταλάκια σούπας κονιάκ

- 2 φλιτζάνια τσαγιού νερό (ή ζωμός λαχανικών)

Εκτέλεση

Βάζουμε σε κατσαρολάκι με λίγο αλατισμένο νερό το ρύζι και το βράζουμε για 15 λεπτά περίπου. Έπειτα, το στραγγίζουμε και το αφήνουμε στην άκρη. Πλένουμε τα καλαμάρια, τα καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια και τα πτερύγια τους.

Σε κατσαρόλα, ζεσταίνουμε δύο κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ένα από τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια και πτερύγια των καλαμαριών, τον κρόκο Κοζάνης, το καγέν, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το μείγμα να σιγομαγειρευτεί μέχρι να πιεί σχεδόν όλα τα υγρά του.

Όταν ετοιμαστεί, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, ρίχνουμε το ρύζι, τα μύδια και το μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά.

Γεμίζουμε προσεκτικά τα καλαμάρια με τη γέμιση που ετοιμάσαμε και τα κλείνουμε ράβοντας τα με κουζινική κλωστή η με οδοντογλυφίδα.

Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε το δεύτερο κρεμμύδι. Προσθέτουμε έπειτα τις ψιλοκομμένες αντζούγιες, το σκόρδο και ανακατεύουμε.

Βάζουμε στη συνέχεια στην κατσαρόλα τα γεμισμένα καλαμάρια και τα γυρίζουμε να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Σβήνουμε κατόπιν με το κονιάκ και όταν εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε ζεστό νερό, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 50 περίπου λεπτά.

Όταν συμπληρωθεί ο χρόνος, αποσύρουμε την κατσαρόλα, αφαιρούμε εύκολα την κλωστή από τα καλαμάρια και πασπαλίζουμε το φαγητό με επιπλέον ψιλοκομμένο μαϊντανό.