Για 6-8 άτομα

Ετοιμασία: 15 λεπτά

Μαγείρεμα: 45 λεπτά

Υλικά

- 2 κιλά πατάτες

- 1 κιλό μελιτζάνες

- 1 κιλό κολοκύθια

- 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς

- 1 δόση σάλτσα μπεσαμέλ

- 300 γραμμάρια τριμμένο τυρί

- 3-4 κουταλάκια σούπας βούτυρο

Για τη γέμιση

- 2 ντομάτες

- 1 ξερό κρεμμύδι

- 1 κουταλάκι σούπας πελτές ντομάτας

- 1/3 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

- Μισή σκελίδα σκόρδο

- 1 κουταλάκι ζάχαρη

- 2 μπαχάρια

- Λίγο κρασί

- Λίγο κανέλα

- 1 φύλλο δάφνης

- Αλάτι, πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ

- 1+½ λίτρο φρέσκο γάλα

- 7-8 κουταλάκια σούπας κορν φλάουρ

- 3 κουταλάκια σούπας βούτυρο

- 2 αυγά

- Λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

- Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

1. Πλένουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε ροδέλες. Βάζουμε τις μελιτζάνες σε νερό με αλάτι για 1 ώρα να ξεπικρίσουν. Τηγανίζουμε τις πατάτες, τα κολοκύθια, τις μελιτζάνες και τα αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν από τα λάδια.

2. Ετοιμάζουμε τον κιμά: Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι ελαφρώς, προσθέτουμε τον κιμά και το δουλεύουμε με ξύλινη κουτάλα ώσπου να γίνει μικρά-μικρά κομματάκια. Προσθέτουμε έπειτα και το σκόρδο, σβήνουμε με κρασί, ρίχνουμε την ντομάτα τριμμένη, αλάτι, πιπέρι, δάφνη, μπαχάρι, κανέλα, λίγο νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι η γέμιση να πιεί όλα τα υγρά.

4. Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ: Ζεσταίνουμε το γάλα, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, βούτυρο και διαλύουμε σε ποτήρι το κορν φλάουρ με λίγο από το χλιαρό γάλα. Στην συνέχεια προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε μέσα και τα αυγά χτυπημένα αργά-αργά. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε και το μοσχοκάρυδο.

5. Βουτυρώνουμε ελαφρώς ένα ταψί, βάζουμε μία στρώση πατάτα, από πάνω μία στρώση μελιτζάνα και τέλος μία στρώση κολοκύθι. Πασπαλίζουμε με τυρί, στρώνουμε έπειτα τον κιμά και ξανακάνουμε την ίδια διαδικασία άλλη μια φορά. Περιχύνουμε την μπεσαμέλ, προσθέτουμε μικρά κομματάκια βούτυρο και πουδράρουμε με τυρί τριμμένο. Ψήνουμε το μουσακά σε μέτριο φούρνο, στους 170 βαθμούς, μέχρι να πάρει χρώμα, για 30-40 λεπτά περίπου.