Για 6-7 άτομα

Ετοιμασία: 10+΄

Μαγείρεμα: 60΄

Υλικά

- Φύλλο παστού μπακαλιάρου μέχρι 1 κιλό - 5 πατάτες (σε ροδέλες) - 3 ξερά κρεμμύδια (σε ροδέλες ή ψιλοκομ.) - 2-3 σκελ. σκόρδο (ψιλοκομ.) - 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο - 4-5 ώριμες ντομάτες - 1 κουταλιά πελτές ντομάτας - Πιπέρι, λίγο αλάτι Για το κουρκούτι - 1½ φλιτζάνι αλεύρι (όλες οι χρήσεις) - 1 ποτήρι νερό - 1 κουτ. σούπας μαγειρική σόδα

Εκτέλεση

1. Από το πρωί της προηγούμενης ημέρας, κόβετε το μπακαλιάρο σε μερίδες, τον ξεπλένετε πολύ καλά και τον βάζετε σε λεκανίτσα με νερό. Αλλάζετε το νερό κάθε 2 με 3 ώρες, ενώ το βράδυ μπορείτε να βάλετε τον μπακαλιάρο στο ψυγείο.

Την επομένη, μαραίνετε σε κατσαρόλα και στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια (σε ροδέλες ή ψιλοκομμένα), προσθέτετε μετά λίγο νερό και ρίχνετε τα σκορδάκια, ψιλοκομμένα. Έπειτα από 10 λεπτά προσθέτετε τις ντομάτες, το πελτέ, το μαϊντανό, αλατοπιπερώνετε (προσοχή στο αλάτι) και μαγειρεύετε τη σάλτσα ντομάτας για 10-12 περίπου λεπτά. Παράλληλα, ετοιμάζετε το μπακαλιάρο. Αναμειγνύετε το αλεύρι, το αλάτι και τη σόδα και φτιάχνετε σχετικά σφιχτό χυλό. Παίρνετε κομμάτι-κομμάτι μπακαλιάρου, το βουτάτε καλά στο κουρκούτι και τα τηγανίζετε, σε καυτό λάδι, ώσπου να αποκτήσουν χρώμα σε όλες τις πλευρές.

2. Στρώνετε στο πάτο του πυρέξ τις πατάτες που έχετε κόψει σε ροδέλες. Περιχύνετε έπειτα με τη μισή από τη σάλτσα και με ένα ποτήρι νερό (περίπου) και ψήνετε τις πατάτες στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Στη συνέχεια, βγάζετε το πυρέξ, αραδιάζετε τα κομμάτια μπακαλιάρου, περιχύνετε με την υπόλοιπη ντομάτα και ψήνετε για άλλα 20 με 25 λεπτά ώσπου να δέσει η σάλτσα. Ελέγχετε τακτικά για υγρά και αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο νερό στην αρχή.