Τρίτη
23 Απριλίου 2024

Πίτσα με πέστο, ντομάτα και ξινομυζήθρα

Μαγειρική

Για 2 άτομα

Ετοιμασία: 30 λεπτά (χωρίς το φούσκωμα)

Μαγείρεμα: 20 λεπτά

Υλικά

Για τη ζύμη πέστο

- 300 γραμμάρια αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)

- 170 ml νερό

- 4 γραμμάρια ξηρή μαγιά

- Μισό κουταλάκι ξερό θυμάρι (τριμμένο)

- 4-6 κουταλάκια πέστο βασιλικού

- Μισό κουταλάκι κρυσταλλική ζάχαρη

- 1 φλιτζάνι τσαγιού φέτα

- 1 κουταλάκι σούπας ελαιόλαδο

- Μισό κουταλάκι αλάτι

Για τη γέμιση

- Ντοματίνια

- Λίγη ζάχαρη

- Λίγο ξίδι

- Ελαιόλαδο

- Ξυνομυζήθρα

- Χαλούμι

- Λίγος φρέσκος βασιλικός (τα φυλλαράκια)

- Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

1. Σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε ελαφρά το νερό σε κατσαρολάκι, το αδειάζουμε έπειτα σε μπολ, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τη μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί καλά η μαγιά.

Αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος για περίπου 10 λεπτά μέχρι να αρχίσει να αφρίζει. Σε μεγάλο μπολ, αναμειγνύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το θυμάρι και το πέστο. Κάνουμε στο κέντρο μια λακκούβα και προσθέτουμε εκεί το μείγμα της μαγιάς.

Ζυμώνουμε με τα χέρια για 5-6 λεπτά μέχρι τα αναμειχθούν τα υλικά και να έχουμε μια ζύμη μαλακή και ελαστική, την οποία πλάθουμε στη συνέχεια σε μπάλα, την αλείφουμε με ελαιόλαδο και την αφήνουμε στο μπολ για 70 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Απλώνουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ξαναζυμώνουμε ελαφρά για 1-2 λεπτά μέχρι να ξεφουσκώσει.

Την ανοίγουμε έπειτα με πλάστη, τον οποίο θα αλευρώνουμε συχνά για να μην κολλήσει πάνω του, σε λεπτό φύλλο διαμέτρου 40 εκατοστών και πάχους περίπου 2-3 χιλιοστών. Κατόπιν, αφού αλείψουμε με ελαιόλαδο ένα ρηχό ταψί για πίτσα διαμέτρου 35-38 εκατοστών, μεταφέρουμε προσεκτικά τη ζύμη στο σκεύος, την απλώνουμε ομοιόμορφα στη βάση και ετοιμάζουμε τη γέμιση.

2. Σε τηγάνι με ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά, βάζουμε λίγη ζάχαρη, λίγο ξίδι και τα ντοματίνια. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν και έπειτα τα αποσύρουμε, αδειάζοντας τα σε μπολ.

Προσθέτουμε εκεί τη ξινομυζήθρα και το χαλούμι, τριμμένα και μετά τον βασιλικό, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα στην επιφάνεια της πίτσας, το απλώνουμε ομοιόμορφα και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 15 λεπτά.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σουφικό

Για 5-6 άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 5 λεπτά Υλικά - 3 μεγάλα ψιλοκομμένα κρεμμύδια - 3 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου - 2 μελιτζάνες φλάσκες σε ροδέλες ...

Πίτα με κολοκυθάκια και τυριά

Για οκτώ κομμάτια Ετοιμασία: 25 λεπτά Μαγείρεμα: 45 λεπτά Υλικά - 1 φύλλο φρέσκιας σφολιάτας (ή σπιτική) - 4 μεγάλα πράσινα κολοκυθάκια - 250 γραμμάρια τυρί φέτα ...

Μοσχαράκι κοκκινιστό με γιαούρτι

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 80 λεπτά Υλικά - 1.200 γραμμάρια μοσχάρι κομμένο σε κομμάτια - 1 ποτήρι κόκκινο κρασί - 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο -...

Φόρτωση άρθρων...