Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

Τάρτα με σπανάκι, μπέικον και ανθότυρο

Μαγειρική

Για 12 άτομα

Ετοιμασία: 50 λεπτά

Μαγείρεμα: 25 λεπτά

Υλικά

Για τη ζύμη

- 325 γραμμάρια αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)

- 175 γραμμάρια βούτυρο (σε μικρά κομμάτια)

- 1 αυγό

- 30 ml κρύο νερό

- Μία πρέζα αλάτι

- Μία πρέζα ζάχαρη

Για τη γέμιση

- 260 γραμμάρια σπανάκι (μόνο φύλλα) (καθαρισμένο)

- 40 γραμμάρια φρέσκο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)

- 4 γραμμάρια σκόρδο (ψιλοκομμένο)

- 4 γραμμάρια μάραθος (ψιλοκομμένος)

- 65 γραμμάρια μπέικον (κομμένο σε μικρά καρέ)

- 100 γραμμάρια ανθότυρο (τριμμένο στο χέρι)

- 20 ml ελαιόλαδο

- 10 γραμμάρια βούτυρο

- 250 ml κρέμα γάλακτος

- 2 κρόκοι αυγών

- 50 γραμμάρια παρμεζάνα (τριμμένη)

- Aλάτι

Εκτέλεση

1. Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Στον κάδο του μίξερ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το αυγό και το νερό και χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μία ώρα.

Τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 φύλλα χαρτιού ψησίματος και την ανοίγουμε με τον πλάστη, ξεκινώντας από το κέντρο της ζύμης και πιέζοντάς διαδοχικά προς όλες τις κατευθύνσεις (πάνω, κάτω, δεξιά και αριστερά), μέχρι να σχηματιστεί ένα στρογγυλό, ομοιόμορφο φύλλο πάχους μισού εκατοστού περίπου, που θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από την ταρτιέρα.

2. Σε προετοιμασμένη ταρτιέρα, στρώνουμε τη ζύμη, φροντίζοντας να εφάπτεται σε όλα τα σημεία, κάτω και στο πλάι. Περνάμε τον πλάστη πάνω από την ταρτιέρα, ώστε να κοπεί η ζύμη που περισσεύει πάνω από τα πλάγια τοιχώματά της. Καλύπτουμε την επιφάνεια της ζύμης με χαρτί ψησίματος και αρκετά φασόλια για να αποφύγουμε το φούσκωμά της κατά το ψήσιμο. Την ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου, τη βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε τα φασόλια και την ψήνουμε για ακόμη 10 λεπτά. Τέλος, την αφήνουμε να κρυώσει.

3. Για τη γέμιση, την κρέμα και τη συναρμολόγηση της τάρτας, ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και το σπανάκι, αλατίζουμε και σοτάρουμε μέχρι το σπανάκι να χάσει τα υγρά του και να μαραθεί, προσέχοντας όμως να μη χάσει το χρώμα του (αν δεν χωράει όλο στο σκεύος, το προσθέτουμε σε δόσεις). Το σουρώνουμε, το στραγγίζουμε καλά και το ψιλοκόβουμε.

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το μπέικον, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το σκόρδο, αλατίζουμε και, μόλις μυρίσει, προσθέτουμε και τον μάραθο.

Γυρνάμε λίγο το μείγμα. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε σε μπολ, όπου προσθέτουμε το σπανάκι και το ανθότυρο και τα ανακατεύουμε όλα καλά. Σε ένα μπολ, τοποθετούμε την κρέμα, τους κρόκους και την παρμεζάνα. Αλατίζουμε και χτυπάμε με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Στην ψημένη ζύμη, στρώνουμε το μείγμα του σπανακιού ομοιόμορφα και πάνω του το μείγμα της κρέμας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς μέχρι να σφίξει η κρέμα, για 20 περίπου λεπτά. Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει πριν την κόψουμε σε κομμάτια.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χταπόδι στην κατσαρόλα με ελιές

Για 3-4 άτομα Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 60 λεπτά Υλικά - 500-600 γραμμάρια - καθαρισμένο χταπόδι - 1+½ φλιτζάνι ξίδι - 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο - 1 κρασοπό...

Μοσχαράκι κοκκινιστό με γιαούρτι

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 80 λεπτά Υλικά - 1.200 γραμμάρια μοσχάρι κομμένο σε κομμάτια - 1 ποτήρι κόκκινο κρασί - 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο -...

Κανελόνια με μελιτζάνα και μανιτάρια

Για 5-6 άτομα Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 40 λεπτά Υλικά - 300 γραμμάρια κιμάς ανάμεικτος - 1 μεγάλη μελιτζάνα σε κύβους - 200 γραμμάρια ασπρομανίταρα στο μπλέ...

Φόρτωση άρθρων...